用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天交表,14網,大家點填?
樓主: ChocoMilk33
go

明天交表,14網,大家點填?

mimibama 發表於 18-2-2 14:11
太古 93 個位, 乙二可能有机会, 我覺得未必有九十幾人乙一揀太古

真心想請教下,在乙部統一派位機制,唔係睇隨機號碼的先後而決定派邊間小學比你嗎?

我的理解係,假設我填乙一的學校已滿咗(即係派曬比隨機號碼比我排得前的人),咁就會到我選的乙二,如果乙二又滿咗就再落,如此類推......直到有一間學校仲有位,我就會中嗰間。

但照你咁講「太古得93個位for統一派位,區內應該冇90幾人揀太古乙一掛」,意思是否指其實係先把學位派比選太古做乙一的學生,如果少過93個人放太古做乙一,咁才輪到把它放在乙二的學生?

即係假設太古只派剩一個學位,而現在有2個學生A & B,
A的隨機號碼係較後但放太古在乙一,
而B學生佢嘅隨機號碼前過A, 而放太古在乙二(而佢的乙一係一間好熱門的學校已派曬所有位冇佢份),咁究竟係學生A or B 會攞到太古的學位?

blueaqua 發表於 18-2-2 23:07
真心想請教下,在乙部統一派位機制,唔係睇隨機號碼的先後而決定派邊間小學比你嗎?

我的理解係,假設我 ...

A. 等全部人派晒乙一,跟住輪到未有學位的派乙二

noming 發表於 18-2-2 23:13

A. 等全部人派晒乙一,跟住輪到未有學位的派乙二

甲部亦是依照這方法嗎?

謝謝你提出,我也一直有這疑問。

其實EDB個網站有video講解,點解大家寧願道聽塗說都唔去睇吓呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlemybabe 發表於 18-2-3 08:59
甲部亦是依照這方法嗎?

即係假設太古只派剩一個學位,而現在有2個學生A & B,
A的隨機號碼係較後但放太古在乙一,
而B學生佢嘅隨機號碼前過A, 而放太古在乙二(而佢的乙一係一間好熱門的學校已派曬所有位冇佢份),咁究竟係學生A or B 會攞到太古的學位?

以你呢個例子
A 是後過B, 但佢放乙一, 最後應該是A 取得
因為是先派哂乙一先
"獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1> 乙2>乙3>乙4……>乙30"

http://www.####.com/23746/primaryschool/%E3%80%8C%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E3%80%8D%E5%A1%AB%E8%A1%A8%E7%AD%96%E7%95%A5-%E6%98%8E%E6%98%9F%E6%98%93%E8%AE%80%E7%89%88/

lcyesther 發表於 18-2-2 18:59
加油,我都係呢個網,可惜之前簽了私校不抽獎,但原來嘉諾撒可以加位加到九十多個。(明明自行階段反映食左 ...

我果日打開見今年多左咁多位既, 咪好似易左囉, 仲有D學校話可以再加位TIM, 又話龍年難既
但係後來我再諗真D, 唔係WOR, 就係教署收到好多份表, 學童增多, 所以先要加位
所以位是比往年多, 但爭位人也同時加多左,
所以同往年一樣難入的都是難入呀
你咁樣諗, 應該會覺得自己選擇是好的