用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
樓主: shadma
go

升中面試班

shadma 發表於 18-4-14 11:14
學校提供呢方面資源很少, 所以要自己安排上
先主動問學校有否安排,沒有先找出面的,貴的不要考慮。
找社區中心的可以啦。

little_yolky 發表於 18-2-7 15:47
好好既學校。

我哋班主任第一次做高班班主任, 十問九唔知。

Me too no support in school at all. I went out to join training class which helps my kid a lot

ok3 發表於 18-2-8 11:40
其實我一向覺得面試班就算冇幫助, 都唔會有害. 不過奇怪出面上同學校上, 大家個睇法會有分別啫
...
其實如果學校冇,自己出面上,我都覺得有需要。如果唔係,小朋友都唔知面試點玩。雖然有直資熱身試水,不過毫無準備,自己都會驚,萬一表現唔好,會影響之後的表現。

clementwife 發表於 18-4-14 12:29
Me too no support in school at all. I went out to join training class which helps my kid a lot

可以分享那一間?那一區嗎?謝謝你

shadma 發表於 18-2-2 10:10
大家好, 請問香港區有沒有升中面試班或英文辯論班, 麻煩請PM

不需要啦,考好d成績先,學校擇人第一都系睇排名,面試未叫補習老師跟下,再吾系自己同佢練習下

如果你係屬於b1頭中,諗住入直資或想自行in入的話,坊間上面試班叫有準備下
如果你係b1尾,不如上補習班操返好D成績先

機會係俾有準備的人

今年直資自行經驗,最好搵presentation班,有d似debate, 英文考法:read aloud(遇到唔識都要併到),之後個人/小組(英文)不外乎比個題目作出選擇(for example:小學生應否使用智能電話),個人:預分零鐘自話自說講論點支持自己既選擇。小組(約4-6人)預5-10分鐘
經驗話我知已經唔興什麼自我介紹,不過都可以預備定。最基本要有 英語說話能力,冇得背問咩都即時對答到。

回覆 jc2009 的帖子

如經濟許可, 加上小朋友性格內向, 參加面試班是好事, 我不反對.

好似大人見工或工作一樣, 是否熟習和要見慣大場面, 懂得何時presentation 好重要.

我小朋友在多場面試中, 可以做到爭取回答權和其他面試者合作完成任務.

jc2009    發表於 18-5-2 15:23

小朋友回報在group interview 中, 有些學校4-6人中,只有2-4位可以作答,
如何爭取時機是重要的, 就算比你所有人也可回答, 答到最後1-2位, 答案是: 跟其他一樣, 根本比人講哂,加上腦也實了