用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
go

升中面試班

Google下就有一大堆。

回覆樓主

Hi
九龍區有冇口碑好嘅推介呀?
想train group discussion

社區中心、非謀利機構嗰啲會平啲,可靠啲。

shadma 發表於 18-2-2 10:10
大家好, 請問香港區有沒有升中面試班或英文辯論班, 麻煩請PM

面試班浪費錢

yesthomas 發表於 18-2-3 20:51
面試班浪費錢
點解咁講? 可有經驗分享?

回覆 yesthomas 的帖子

我地係小學自己老師教面試, 唔駛錢, 一星期3日留校訓練, 針對自行邊2間, 直資會考邊幾間, 由學校net teacher, 英文/中文老師分批訓練的, 由上年11月已經開始了

妹妹頭 發表於 18-2-7 15:37

我地係小學自己老師教面試, 唔駛錢, 一星期3日留校訓練, 針對自行邊2間, 直資會考 ...

這麼好,可以訓練這麼長時間,小朋友可以很好的適應了,不錯!

我地係小學自己老師教面試, 唔駛錢, 一星期3日留校訓練, 針對自行邊2間, 直資會考 ...

這麼好,可以訓練這麼長時間,小朋友可以很好的適應了,不錯!

好好既學校。

我哋班主任第一次做高班班主任, 十問九唔知。

1星期3日學校真係好大投入喎!

回覆 lausai888 的帖子

唔知係唔係因為咁, 之前去祟真考, 有offer, 同埋有scholarship 50% less

pokinponi    發表於 18-2-7 16:05

我地小學六年級開始, 中文同英文都滲入好多面試元素, 中文其中一份功課就係寫自我介紹, 英文有成本BOOKLET 教你面試會問咩問題, 到真係出去面試時, 基本上將功課的答案答一次就得.

我地學校十一月就安排學生去一間同教育機構的中學模擬面試, 有埋分紙比學生.  到十二月呈二考試的最後一日, 又會安排學生模擬面試, 搵已畢業學生家長同現任家長做面試官.

我覺得學校安排都已經好足夠.

回覆 greentea000 的帖子

我只知老師好勤力, 做足準備, 搵到曆年該校大約會須要D咩既學生, 度身定做

喺EK幾年, 發現有個現象-----如果問上外面面試班, 一般都係負評(e.g. 晒錢, model answer...). 相反, 學校攪的話, 大家又會拍手叫好. 其實大家都係目標為本啫!

ok3 發表於 18-2-8 10:24
喺EK幾年, 發現有個現象-----如果問上外面面試班, 一般都係負評(e.g. 晒錢, model answer...). 相反, 學校 ...

個人覺得學校有積極收集前人題庫+面試模式,面試訓練係到位好多。

學校有攪,點解要俾錢 ? 加上坊間嘅普遍都幾貴,所以有啲咁嘅 comment.

2jkidsfather    發表於 18-4-14 12:21

os_ecu 發表於 18-2-8 10:35
個人覺得學校有積極收集前人題庫+面試模式,面試訓練係到位好多。

學校有攪,點解要俾錢 ? 加上坊間嘅普 ...
咁個問題係變成"應上邊個面試班?", 而唔係"應否上面試班?"了.

ok3 發表於 18-2-8 10:52
咁個問題係變成"應上邊個面試班?", 而唔係"應否上面試班?"了.

而家學校支援係多咗,
以前無諗過上面試班嘅學校主動問你上唔上,why not ?

os_ecu 發表於 18-2-8 11:33
而家學校支援係多咗,
以前無諗過上面試班嘅學校主動問你上唔上,why not ?
...
其實我一向覺得面試班就算冇幫助, 都唔會有害. 不過奇怪出面上同學校上, 大家個睇法會有分別啫

little_yolky 發表於 18-2-7 15:47
好好既學校。

我哋班主任第一次做高班班主任, 十問九唔知。

學校無面試訓練,係早排有一次仲要俾錢。自己報直資實戰下。