用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣勸阿女剪短髮
樓主: yesthomas
go

怎樣勸阿女剪短髮  

回覆樓主

我囡由細到大都係長髮,而家長髮及腰。

有叫過佢剪短少少都唔聽,佢地有自己主意,迫唔到。我只提佢要小心保護好自己(以往有長髮被卡住發生意外既新聞),同埋保持清潔,因會時常掉髮。佢而家每日在家會幫手吸塵,地下都保持清潔唔會周地頭髮。

yesthomas 發表於 18-2-1 17:09
(利申)媽媽中學時都係短髮,大學先開始留長。

長頭髮,一定要多好多時間打理,變相少左時間應付繁忙的功 ...
我唔明大家點解覺得長短頭髮打理時間會差唔多。

我當年一直短頭髮, 無用護髮素, 洗頭水用一次, 唔洗吹5分鐘乾晒。但阿女長頭髮, 洗頭水要用兩轉, 一定要用護髮素, 嘥水嘥洗頭水/護髮素不特止, 仲要吹頭。因為佢哋夜晚沖涼/洗頭, 唔知點解阿女把頭髮咁大把, 所以一定要吹頭。以前吹頭時會叫佢做網上閱讀功課, 都唔會嘥時間。不過, 長頭髮梳既次數要多, 唔係易打結, 朝早鬼咁趕又要紮辮, 基於多種因素下, 都叫佢剪咗頭髮。我用既理由如下, 謹供參考。

我:阿女, 頭髮咁長, 嘥晒D水費同石油氣, 又唔環保, 不如剪咗去啦。
女:我鐘意長頭髮喎, 表演果陣長頭髮set頭靚D丫嘛。
我:臨近呈分, 唔表演啦。你睇下你班級二果個, 係咪短頭髮丫? 你日日浪費一個鐘响頭髮度, 人哋一個禮拜就多7個鐘溫書, 一個月多你210個鐘, 所以點解人哋成績好呢。

一輪數字攻擊(阿女數口好差), 佢信以為真。Weekend就即刻主動叫我帶佢去剪短了, 由及腰剪到去下巴咁短。佢腦轉數轉得慢, 其實級一係長頭髮的。

yesthomas 發表於 18-2-1 17:09
(利申)媽媽中學時都係短髮,大學先開始留長。

長頭髮,一定要多好多時間打理,變相少左時間應付繁忙的功 ...

有冇睇電影「打死不離3父女!」?

回覆 yesthomas 的帖子

如果果個係仔, 大家又點睇呢?

長過耳仔, 篤到眼(但佢會BOOT堆一邊), 叫幾廿次都唔剪, 又大汗, 在額頭有少許一粒粒, 我講過剪短D頭髮好D.......咩都UP過下, 佢就係唔肯剪

如果因為衛生或其它問題, 都仲可以理解. 如果主要係因為想佢多D時間讀書, 想法就有D奇怪!

little_yolky 發表於 18-2-2 12:31

我當年一直短頭髮, 無用護髮素, 洗頭水用一次, 唔洗吹5分 ...

咁一定用多dd時間,只係會唔會去到一個點係咁影響啫。我兩個女係及肩多少少嗰種,紮到辮扮靚但吹頭最多咪花多十分鐘,洗頭不算花多好多時間,也不用常常去梳頭。

吊頸都要抖氣,花多十分鐘休息吓都唔俾,係咪mean咗d?  除非真係好長好長嗰d囉⋯⋯

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-2 12:31

我當年一直短頭髮, 無用護髮素, 洗頭水用一次, 唔洗吹5分 ...
你又誇張左少少既.... 我個女晚飯前洗頭, 吹唔洗5分鐘, 6,7成乾, 淨低由佢自然乾, 用魔髮梳, 頭髮打結都好易梳, 朝早佢自己紥條馬尾都唔使使5分鐘, 洗頭日日洗唔使過兩轉, 同短髮唔差得多時間......雖然我都有叫佢剪短, 因為我睇到好厭喇.   

醒目開學勳章

aquarius828 發表於 18-2-2 13:05
回覆 yesthomas 的帖子
仔既話一定有特別原因既

回覆樓主:

其實要好多時間打理嗎?
我囡長頭髮,一星期游三次水,日日洗頭,其實要用多好多時間嗎?唔日日洗感覺不衛生啊~
用得最多時間係我朝早幫佢紥孖辮,其他有冇咩分別。

回覆 lestat 的帖子

仔話短頭髮好核突

aquarius828 發表於 18-2-2 14:30
回覆 lestat 的帖子

其實叫唔聽無辦法,唔可以迫,會搞到關係差。

如果真係好長,同輩間會有壓力啦,同學都可能會講,相信學校老師亦會出聲勸喻佢剪短。靜觀其變啦.....

whitepurin 發表於 18-2-2 13:14
咁一定用多dd時間,只係會唔會去到一個點係咁影響啫。我兩個女係及肩多少少嗰種,紮到辮扮靚但吹頭最多咪 ...
我哋係長到過晒胸, 把頭髮又厚, 勁嘥時間。

lestat 發表於 18-2-2 13:42
你又誇張左少少既.... 我個女晚飯前洗頭, 吹唔洗5分鐘, 6,7成乾, 淨低由佢自然乾, 用魔髮梳, 頭髮打 ...
魔髮梳是什麼來著?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-2 16:06
魔髮梳是什麼來著?
只係一把普通既梳, 但唔知點解就係可以一梳到尾, 頭髮打結都好容易梳開

lestat 發表於 18-2-2 16:47
只係一把普通既梳, 但唔知點解就係可以一梳到尾, 頭髮打結都好容易梳開 ...
完全無聽過, 邊度有得賣? 因為阿妹頭髮好幼, 極易打結, 梳就會痛, 但佢要跳芭蕾舞, 被迫一定要留長髮。佢每年一考完試已經第一時間去剪短, 不斷咁惡性循環。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-2 16:50
完全無聽過, 邊度有得賣? 因為阿妹頭髮好幼, 極易打結, 梳就會痛, 但佢要跳芭蕾舞, 被迫一定要留長髮。佢每 ...
呢款產品有左好幾年, 我見過一田, UNY有得賣, 網上舖同淘寶都有.

little_yolky    發表於 18-2-5 09:31

little_yolky 發表於 18-2-2 16:06
魔髮梳是什麼來著?
Tangle teezer brush

王家爸爸 發表於 18-2-1 21:30
揀個可靠、又聽你話既,當多咗個仔。

想就容易

little_yolky    發表於 18-2-5 09:31

回覆樓主:

10個女中學生,9 個束馬尾上學!