用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣勸阿女剪短髮
go

怎樣勸阿女剪短髮  

(利申)媽媽中學時都係短髮,大學先開始留長。

長頭髮,一定要多好多時間打理,變相少左時間應付繁忙的功課。隔幾日洗個頭又好臭。

以上理由等於阿媽係女人,但阿女堅持長頭髮永不剪,唔想逼,有無好辦法遊說?萬分感謝!

yesthomas 發表於 18-2-1 17:09

長頭髮,一定要多好多時間打理,變相少左時間應付繁忙的功 ...
阿女不學跳舞後, 我游說佢剪短把頭髮, 方便游水, 又show小桃(即小忌廉)個短髮可愛look俾阿女睇, 佢就好開心請髮型師哥哥照著剪.

回覆樓主

有無咁跨張,長頭髮就要用好多時間打理?長髮及腰嗰d?

醒目開學勳章

長頭髮,一定要多好多時間打理,變相少左時間應付繁忙的功 ...
Mmmmm......如果純粹為左慳番時間應付功課, 長同短髮打理時間可以相差幾多呢?   以我阿囡來講, 都係多15 mins左右, 或者叫佢剪薄啲, 已經易打理啲, 其他原因就另計啦. 女仔好多都重視外表, 佢自己鐘意就得啦,

長頭髮不一定用好多時間打理。我留到及腰,夜晚洗頭自然乾都係兩個鐘(一路溫書做功課),唔洗特別去打理,頭髮依然順滑,我都係隔日洗頭,唔臭的。係臭的話,無論短髮長髮都一樣。

不過你可以講,頭髮也會用營養,短 d 的話,會有多 d 營養去增高。

利申:我阿媽最討厭長頭髮,話好似做紅燈區果 d 人,同埋洗頭水錢會用多。

女已快12歲升中了?快進入青春期,快係小小小大人,开始要習慣下尊重佢意願,advice俾完就算,決定由佢做,後果由佢承擔。

我女小学游五日水,長头髮,从來洗完唔吹头,冬天十幾度-样。佢係意見接受态度照旧……So?唔通曰曰同佢嘈?

佢想keep長髮我唔覺有问題,少年人在意自己外表,个头係佢,無理由要依你意願既~~佢地大到禁上下,唔係+分critical既野就由得佢地自己決定,要明白你既意見並唔係一定受欢迎~

吾洗用好多時間打理長髮掛,無心做功課溫書,就算剪個陸軍裝一樣應付吾到,由佢啦

回覆樓主:

我個女小四開始留長髮到中二, 日日洗頭, 都唔阻做功課温書時間。 小學朝早返學我幫佢紥辮,到中學自己紥條馬尾就出門口。

大個女有佢自己喜好, 唔好為D少事影響親子關係。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我女長頭髮我從不比意見,只教佢小三好學識自己紥辮,我自己短頭髮對紮辮笨手笨脚

我有點天生卷, 又有好多個轉, 所以一上中學即剪短, 爽好多, 自此冇留過長的, 一長少少就唔自然要剪. 小朋友上左中學自己睇人都可能會改心意去剪短.

仲有,中学未必有繁忙功課,好得閒成日上網添……花d時间梳头都好过上網~HaYi講得啱,中学生受朋輩影響多,家長講乜都無用,悭番啖氣好过~

王家爸爸    發表於 18-2-1 21:21

介紹個鍾意短頭髮女既男仔俾佢。

王家爸爸 發表於 18-2-1 21:20
介紹個鍾意短頭髮女既男仔俾佢。

又洐生第二個問題呢

熊大 發表於 18-2-1 21:26
又洐生第二個問題呢
揀個可靠、又聽你話既,當多咗個仔。

lestat 發表於 18-2-1 18:18
Mmmmm......如果純粹為左慳番時間應付功課, 長同短髮打理時間可以相差幾多呢?   以我阿囡來講, 都係多15 mi ...

長同短髮打理時間可以相差幾多?!

無用啦,我自己由中學開始留長頭髮,到而家都係長頭髮(幾廿年都好悶),我女又係唔比剪頭髮,由細至大都係長頭髮,日日洗......自然乾,唔嘥得幾多時間

回覆樓主:

可能洗得吾夠乾淨!教下佢洗得好的!無甘易味!大個女佢自己同salon俎姐耍剪幾多!上星期我叫佢剪短薄,無理我!

王家爸爸 發表於 18-2-1 21:30
揀個可靠、又聽你話既,當多咗個仔。

哪裏找?

王家爸爸    發表於 18-2-2 09:39

回覆樓主:

我想三個女兒長頭髮 ,多好看! 可是多年強逼勸說利誘不果,只能我自己長頭髮自我安慰一下!!!

回覆樓主:

我女小學是一吋不能短,中一有同學同佢講佢短髮好靚,於是一剪就三年,而家仲唔肯留長,只肯過頸DD。唔好咗緊張,頭髮身外物