用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 死而不僵TSA(邵家臻)
樓主: elbar
go

死而不僵TSA(邵家臻) [複製鏈接]

AMWLee 發表於 18-2-8 11:43
難道國際學校就不用向家長交代成績?
難道國際學校就不擔心競爭力不夠而吸引不到學生入讀?
又唔好忘記,外國教育係考你識唔識,好少出現Tricky Question,呢個就係TSA或者港式教育嘅嘅弊病。對應Tricky Question嘅辦法只有做多啲,熟習出題形式。

早期嘅TSA無人嘈,但考評局班人亞洲教育模式上腦,越出越深,閱讀理解越來越長,一路將標準提升,按照彼得定律,一定有人追唔上,要加碼學習。邊類學校需要?斷估唔係SPCCPS,DGSPS, DPSPD, LSCPS。。。呢類學校。

我孩子唔係受害者,佢學校只不過做一啲練習,但和平時課程確實有衝突,根本兩碼事。堅校學生完全冇影響,部份直情HEA考,尤其小六嗰個。但堅校根本唔理結果和成績,佢哋只著重Pre-S1。留意Pre-S1和TSA形式唔同,比較接近DSE。既然有Pre-S1,咁小六又考TSA為乜?為錢?為撥款?

Doray 發表於 18-2-8 10:50
當啲人開始問你胆固醇有無超標呀,超咗呀,有冇做運動呀,跟住你老婆開始叫你減肥啦,減食啦,但冇理其實你 ...

你自己唔講,人地點知,點會問。如果真係超標,醫生叫你做運動咪做囉。但不超標,無人會圍埋講數據,鬥叻。

學校自己唔講TSA成績,邊有人知,問?學生唔知,家長唔知,點影響收生?

AMWLee 發表於 18-2-8 12:35
你所講的並非TSA制度上之錯誤,只是執行上有問題需要改善,正如歪曲TSA原意而走去操練也並非TSA制度問題, ...
可能大家睇事件嘅方法不一樣,我認為政策制定,執行,反饋係一個整體。我喜歡治標,由源頭開始拆解。一個制度會有執行問題,係咪要做下修改先重新推出?重申:我唔反對階段評估,但有潛在問題嘅制度係咪多啲透明度?多啲指引?

Doray 發表於 18-2-8 10:50
當啲人開始問你胆固醇有無超標呀,超咗呀,有冇做運動呀,跟住你老婆開始叫你減肥啦,減食啦,但冇理其實你 ...

做運動,百利無一害,如何愚蠢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Doray 發表於 18-2-8 11:17
府最遲3月底決定小三BCA的存廢,29名立法會議員昨(7日)再度跨黨派聯署,促
請政府暫停該評估。除 ...

你引遍文,田北辰講得好啱,乜你同意咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

AMWLee 發表於 18-2-8 11:36
以往升中試才是更佳制度。
現在的升中派位制才是導致操練的主因,使小學在高小階段,無時無刻都擔心在校內 ...

咁解釋到高小操練的誘,但好多學校初小一樣瘋狂。

Doray 發表於 18-2-8 11:58
你相信係小眾,我反而覺得係同背景有關,通常做老板嘅就冇咁谷,但打工嘅中產,好多都有進補,但壓力當然 ...

以往2%中學生入大學,競爭大戰鬥格,易理解。

依家學位多咁多,又有 AD,再上學士,好多途徑。咁都無得讀的學生,真的不適合讀大學,算把喇,小一起谷都無用。

以入八大都入不到的成績,AD都入不到的成績,到外國入九流大學,其實都係哂錢哂時間。

人人有自己的空間,唔一定大學。

香港學生小一起便被操,根本不理智。

AMWLee 發表於 18-2-8 11:36
以往升中試才是更佳制度。
現在的升中派位制才是導致操練的主因,使小學在高小階段,無時無刻都擔心在校內 ...
"......不覺間踏入小六,為了要應付「升中試」,學校每天都要做中、英、數的練習,星期六還要回校補課。「升中試」對我們那輩的小學生來說,是個很重要的關口,三萬多個小六學生裡,只有約三份之一被派往官立、津貼、補助中學升學,三份之一被派到私校升學,三份之一則沒有書讀,要出來做事、當學徒。故從小五下學期開始,我便開始做很多練習。那些練習書很有趣,全都是用鞋帶綁起來的活頁練習,一年過後,家裡也因而儲了很多鞋帶。父母也替我找了個補習社,一星期五天都要補習,補習做的還是鞋帶練習書。一年中不知做了多少本練習書,但習慣了也不覺怎樣辛苦,只是少了些看書遊戲的時間,但卻為以後升學打下了堅實的知識基礎。....." [http://www.twghcmts.edu.hk/principal/article/article%20(28).htm]

AMWLee 發表於 18-2-8 12:10
我認識的那些全是中產但並非如你所說的想法。他們的目標的確不是本地大學,即使是本地三大,他們也絕對看不 ...

人地咪做到適當時候有適當壓力。香港卻幼稚園開始補習,失去基本判斷力。

akys 發表於 18-2-8 12:20
又唔好忘記,外國教育係考你識唔識,好少出現Tricky Question,呢個就係TSA或者港式教育嘅嘅弊病。對應Tric ...

有人不斷把胆固醇的合格標準提高,一般人會有合理判斷,不會不斷追。

依你講,TSA只要減難度,便無問題,不用取消。

shadeslayer 發表於 18-2-8 13:39
有人不斷把胆固醇的合格標準提高,一般人會有合理判斷,不會不斷追。

依你講,TSA只要減難度,便無問題, ...

我嘅睇法好簡單,
1)不要輕易用來殺校,而係協助學校進步,呢點呢度有人贊成用來殺校,因為佢唔掂。
2)不要逐步增加難度,每個人嘅發展都不一樣,尤其低年班。
3)不要加入Tricky Question。目的唔係分高低,係評核水平,水平唔應該考呢啲,亦唔合理。
4)嚴禁學校公佈TSA result。唔好講話唔得,連Band 幾都唔準講,一定得。
5)取消小六TSA,用Pre-S1代替。不過可能影響學者研究,死比你睇。
6)記名與否我冇乜意見,係班學者要做研究啫。
7)政策要配合執行細節,不要靠把口,因為呢個政府已經有多單冇誠信例子,信佢嗰個係傻嘅。

AMWLee 發表於 18-2-8 14:17
評核制度沒有任何問題,在國際學校行之有效也沒有問題,我不贊成斬腳趾避沙蟲,反正,有沒有TSA,學校也一 ...
呢種拉埋一齊嚟講,最後乜都唔好做嘅方法我唔識評論。

另外,我只會將國際學校和直資,名津比較,因為一樣咁難入。暫時未聽到有任何直資,名津投訴過TSA有問題。

akys 發表於 18-2-8 14:01
我嘅睇法好簡單,
1)不要輕易用來殺校,而係協助學校進步,呢點呢度有人贊成用來殺校,因為佢唔掂。
2) ...

殺校得一個條件,開得成一班。TSA成績不公開,有乜可能拿來殺校。

pre S1 己是隔年 compulsory, 用來計 banding 重要過TSA多多聲。和TSA的目的不同。測胆固醇的測試方法,不能用於測血壓。

‹ 上一主題|下一主題