用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴是否難入
go

顏寶鈴是否難入

顏寶鈴是否難入,英文是否會學得好,校風及同學好不好?

yiuyiutso 發表於 18-2-1 16:19
如果是b1生, 机会相當大, 2a也大, 或可能waiting, 但之后有offer, 又或是叩門皆段也会有机会收番

twhkleung 發表於 18-2-1 16:25
如果是b1生, 机会相當大, 2a也大, 或可能waiting, 但之后有offer, 又或是叩門皆段也会有机会收番 ...

今年不是,朋友B1仔唔收!

回覆樓主:

進步中的一間好學校,校風不錯,多數收BAND ONE。

之前有間二線的直資的學校校長話如果成績太好, 可能連interview的機會都冇因知道申請人的目標校吾係佢地呢類學校!

LJ3981 發表於 18-2-1 18:11

鍾意收女仔?

twhkleung    發表於 18-2-1 21:23

crazyhippo 發表於 18-2-1 18:33
之前有間二線的直資的學校校長話如果成績太好, 可能連interview的機會都冇因知道申請人的目標校吾係佢地呢 ...
講得啱,其實如果係B1A、B1B,學校未必會考慮,因為係運吉既多。

MacMacMa    發表於 18-2-22 12:09
twhkleung    發表於 18-2-1 21:23

又不用過分猜度, B1入唔到唔係十分出奇, 如果B1一定入, 咁仲使乜interview, 畀張成績表出嚟就得喇.
不過幾年前的新聞, 可能已經丟淡了, 今年的申請人或許比往年更多, 難咗一啲都唔出奇!

twhkleung 發表於 18-2-1 21:22
又不用過分猜度, B1入唔到唔係十分出奇, 如果B1一定入, 咁仲使乜interview, 畀張成績表出嚟就得喇.
不過幾 ...
講真,二線直資,一般都自己知自己事,始終B2生想報佢既多的是,學校不缺生源,太勁既學校應該都唔想浪費大家時間。

回覆樓主:

過去幾年,因升中人口下降,以收B2生為主,但公開試成績依然不俗,以往有朋友仔在此校讀書,都知道功課好多,好谷!課程不易,有心入讀此校,要留意呀!

chun媽 發表於 18-2-1 21:41
過去幾年,因升中人口下降,以收B2生為主,但公開試成績依然不俗,以往有朋友仔在此校讀書,都知道功課好多 ...
講得啱,保良局學校都比較谷。

twhkleung 發表於 18-2-1 21:22
不過幾 ...

只是想事實,確實有B1 的唔收。所以不一定是B1機會相當大!

LJ3981 發表於 18-2-1 21:47
只是想事實,確實有B1 的唔收。所以不一定是B1機會相當大!
的確如此

chun媽 發表於 18-2-1 21:41
過去幾年,因升中人口下降,以收B2生為主,但公開試成績依然不俗,以往有朋友仔在此校讀書,都知道功課好多 ...
我都係驚咗個"谷"字, 所以最後放棄咗 ...

twhkleung 發表於 18-2-1 21:50
我都係驚咗個"谷"字, 所以最後放棄咗 ...

我仔今年有兩個同學入左去,一個話好谷,一個話一般!

LJ3981 發表於 18-2-1 21:47
有B1 的唔收。所以不一定是B1機會相當大有B2 的唔收。所以不一定是B2機會相當大
有B3 的唔收。所以不一定是B3機會相當大
收咩人?!

yiuyiutso 發表於 18-2-1 16:19
顏寶鈴的英文教的很好,校外經常見其學生用英語談話,很流利。

近期去左好多間熱門直資B1-2, NPL 學生英文speaking 算多間中最好的.   

依家個混亂形式, 哩群直資人人都想收得高過自己band 的學生, 真係難好多.  

王家爸爸 發表於 18-2-1 21:46
講得啱,保良局學校都比較谷。

請問知唔知有幾谷呀?功課係唔係好多?測驗,考試全年有幾多次?
小兒都係讀緊保良局嘅小學,但功課唔多,只係小測比較多,唔算谷。去過NPL open day,小兒好鐘意,所以都想報考。

請問今年出左結果了嗎?