用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?
樓主: Tam2002
go

初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?  

妹妹頭 發表於 18-5-4 09:52
樓主結果有冇嘗試找可以插班既中學?

成功插到班, 首要條件係要成績好先有得面試同筆試, 否則就要"屈就"插去第2 D中學, 如band 1a去band 1c等。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

My husband encountered this situation in high school. He gave the bully a black eye one day after the bully insulting him and both the bully and my husband got into trouble and went to see the principal. However, after this incident the bully never dared to bother hubby again. In fact, he started to show respect to my hubby after the incident.

王家爸爸 發表於 18-4-24 12:33
只對事、不對人、不對校,做法正確。其實唔係校風問題,間間B1頭學校都有,只係大家唔講,家長唔係B1學校出 ...
學校有心對付

欺凌一定有辦法!如果被bully搞的是校長個仔,梯下學校會唔會沒辦法?

如果已發展到逃學,點解唔轉校?

licpd 發表於 18-5-15 11:46
學校有心對付欺凌一定有辦法!如果被bully搞的是校長個仔,梯下學校會唔會沒辦法?
如果已發展到逃學,點解 ...
講真B1男女校,又點會玩得太離普。欺凌同玩得過火係好唔同。欺凌自然有辦法處理,問題反而係部分心理有問題既將玩得過火當欺凌,就難處理。如果已發展到逃學,即係個小朋友有問題,轉校係合理既。

妹妹頭 發表於 18-5-4 09:52
樓主結果有冇嘗試找可以插班既中學?
心態唔改變,插班去其他中學未必解決到問題。反而學懂交朋友更重要。

王家爸爸 發表於 18-5-15 13:07
講真B1男女校,又點會玩得太離普。欺凌同玩得過火係好唔同。欺凌自然有辦法處理,問題反而係部分心理有問題 ...
唔係傢,EDB對欺凌有曬定義和処理方法的,不過有又點?有機多學校會跟?傢長都未必知甘多!
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/teacher/student-guidance-discipline-services/gd-resources/anti-bullying/stopbullying_chi_final.pdf
甚麼是欺凌行為?

在一般情況下,欺凌是一個人或一群人以強凌弱、以眾欺寡,恃勢不斷蓄意傷害 或欺壓別人。

欺凌事件包括三個基本元素:  

1. 行為重複發生  2. 行為具惡意  3. 行為表露權力不平衡的狀態   

欺凌常見的三種形式:  

1. 身體 / 行為暴力的欺凌:例如拳打腳踢、掌摑拍打、推撞絆倒、拉扯頭髮、 強索金錢/物品等。   

2. 言語攻擊的欺凌:例如恐嚇、粗言穢語、喝罵、中傷譏諷、呼叫「花名」、惡 意嘲笑和侮辱等。  

3. 間接的欺凌:例如造謠、蓄意不友善、孤立、杯葛、排擠等。   

欺凌行為對孩子的影響:  
被欺凌的孩子活在辱罵或被排斥中,如果不加以處理,欺凌可以對孩子做成以下 的影響:  
•影響學習表現  
•導致曠課 / 逃學 / 輟學  
•影響生理及心理表現(身體及情緒狀況)
•導致報復行為等  

欺凌問題不容忽視,它可導致其他嚴重及具傷害性的行動(如自殺、暴力報復)。  

懷疑子女被欺凌
若你的子女出現以下的徵狀,可能反映出他們受同學欺凌,家長需要多加留意, 並及早協助子女解決所面對的問題。  

「受欺凌同學的徵狀」檢核表  
沮喪或焦慮,不願透露正被甚麼事情困擾。  
 曾投訴受到同學欺負、排斥或惡劣對待。
 行為及情緒出現明顯的改變(如:失眠、焦慮、沒食慾、無故出現頭痛 / 胃 痛、無故發脾氣、無故對兄弟 / 姐妹作出挑釁)。  
 害怕離家 / 無故改變上學路線 / 不願上學 / 無故逃學。  
 無故說要轉換學校或退學。
 出外或放學回家時衣服被撕破 / 書本和物件無故損壞或失蹤。  
 無故出現瘀傷或傷痕。   曾談論如何以暴力或違規的方法去應付其他學生的行為。
 學習成績顯著下降。   要求額外的金錢或出現偷竊行為。  

如有多項以上的情況出現,家長應對子女多加留意,觀察其行為和情緒變化,主 動接觸老師或其朋友,了解孩子有甚麼困擾,包括是否面對被同學欺凌的問題。  

licpd 發表於 18-5-15 15:08
唔係傢,EDB對欺凌有曬定義和処理方法的,不過有又點?有機多學校會跟?傢長都未必知甘多!
http://www.edb ...
理論同現實係兩回事,正所謂一個巴掌打不響,唔可能係單方面既問題。

王家爸爸 發表於 18-5-15 15:56
理論同現實係兩回事,正所謂一個巴掌打不響,唔可能係單方面既問題。
我相信你好有信心你小朋吾會被

欺凌。 不過有人肯被你打都唔應該打人的。

licpd 發表於 18-5-15 16:08
我相信你好有信心你小朋吾會被欺凌。 不過有人肯被你打都唔應該打人的。
...
因為打人點都係犯法既!

licpd 發表於 18-5-15 16:12
因為打人點都係犯法既!
係任何情況打人一定唔啱,不過B1學校一般唔會係打人既問題,反而係語言上既衝突。

licpd 發表於 18-5-15 16:08
我相信你好有信心你小朋吾會被欺凌。 不過有人肯被你打都唔應該打人的。
...

我覺得最好既方法係:首先,增強自己小朋友既自信心、能力;第二,教識小朋友唔好害怕蝕底,group project多做一啲,自然有人黐埋身邊;第三,教識小朋友自嘲,自己做錯既,先陪個不是;第四,教小朋友有同情心,不妨主動幫啲被嘲笑而唔識打完場既同學。

licpd    發表於 18-5-15 18:10

Tam2002 發表於 18-2-3 13:46
回覆 little_yolky 的帖子

學校知道又如何?副校第一句回應係'你係咪選錯校?';第二句才是初中生,仲有得教!

今天頭條副刊有講關於學校欺凌的文章, 雖然不能幫你仔仔解決問題 ,但有同路人另闢新天地。
http://hd.stheadline.com/news/columns/843/20180518/669914/#
學校欺凌影響深遠
十三歲香港女孩Hilary不堪在學校被欺凌,選擇輟學,改在家自學,不但沒有退步,還創辦了外語學習應用程式MinorMynas,小小年紀已做CEO,接受過BBC等各大傳媒訪問。證明有自學精神,在那裏都可創成績。
學校欺凌一直存在,本地外國例子一籮筐,無分學校Banding高低,也無分有錢無錢,只關乎學生有無家教……Hilary媽媽選擇退學把女兒抽離是明智之舉。所以選學校,成績是要考慮,但校風更重要,那才是影響深遠啊!

Tam2002 發表於 18-2-1 14:58
初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?

口在别人,做好自已!

licpd 發表於 18-5-15 15:08
http://www.edb ...
2)呼叫「花名」、惡意嘲笑和侮辱等。  
3)孤立、杯葛、排擠

呢幾類好難處理,通常花名對象是所有人,跟個人反應和平時行為有關。例如有小朋友偶爾會不自覺呻吟,就會俾人話淫叫,很多難聽的花名會冠到他們頭上,例如以前有個同學花名是鹹濕打樁機;如果反應過大就會引來後續,因為有反應所以更好玩。如果老師,家長介入,被人責罵後好多時會轉到3)。呢類更加難處理,老師無得逼學生選擇朋友,最多叫班長照顧一下,于事無補。其他學生會陽奉陰違,踢出group,唔share 消息,問嘢唔答,Group project賣剩蔗等。

人到青春期,性情飄忽,可以好mean。有時候要自己做啲嘢保護自己,例如像其他網友所講盡量融入群體,多啲朋友等等。

akys 發表於 18-5-23 12:20
2)呼叫「花名」、惡意嘲笑和侮辱等。  
3)孤立、杯葛、排擠

欺凌事件包括三個基本元素:  

1. 行為重複發生  2. 行為具惡意  3. 行為表露權力不平衡的狀態   

其實bullies係病態來,大人可以避尼的人不過學校係封閉的環境要靠學校老師処理先可能解決到問題。

回覆 huba 的帖子

Yes, I did.

Chowying 發表於 18-2-4 14:53
女兒陰差陽錯,去唔到最心儀既學校,不過,依家既中學校長開到口講明校園要零欺凌,我亦感覺學校係管得嚴。 ...
我女間學校家長日第一天已講明欺凌,零容忍,學校會認真看待,最欣賞這種態度的老師和校長

其實我大女都試過被欺凌,但我大女性格倔强,你話我,我咪話返你羅,仲加句你以為你甘講我會嬲咩大返佢,蝦人果個成績差,冇人緣,自己唔讀書低分就眼紅人地肯讀書,開始欺凌我女。個女仔聽聞係黎自某九龍塘名小學,而家讀成甘,把鬼羅-

angiehouse 發表於 18-5-3 18:19
鼓勵佢用功,當你成績名列前茅就無人會欺凌你,世界好現實,當你有實力,學校會當你系寶,有咩都會嚴正處 ...
我絕對認同。

ANNAFRIEND 發表於 18-5-30 16:11
其實我大女都試過被欺凌,但我大女性格倔强,你話我,我咪話返你羅,仲加句你以為你甘講我會嬲咩大返佢:hap ...
真正的bully係會不停provoke你值侄你失控。