用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?
樓主: Tam2002
go

初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?  

回覆 Tam2002 的帖子

我本人都幾鍾意崇德, 聽左2年TALK, 覺得學校好好, 有支援, 所以今年升中, 阿女都自一會選崇德, 但唔知佢有冇S2插班喎

妹妹頭 發表於 18-2-22 15:36
回覆 Tam2002 的帖子

我本人都幾鍾意崇德, 聽左2年TALK, 覺得學校好好, 有支援, 所以今年升中, 阿女都自一 ...

祟德我都考慮緊,但因為佢同天天聯繫,只係怕搞珠位少咗,心大心細中呢。btw, 祟德網站有powerpoint詳細介紹學校,即係簡介會副校嘅presentation, 樓主可以了解吓。

回覆 草原 的帖子

我唔係元朗網, 所以只會自一選佢, 大抽獎唔係元朗

妹妹頭 發表於 18-2-22 16:23
回覆 草原 的帖子

我唔係元朗網, 所以只會自一選佢, 大抽獎唔係元朗

ic…我同你相反,嘻嘻。
崇德英語語境唔錯,祝福你囡囡可以入到心儀中學。

妹妹頭    發表於 18-2-22 16:33
妹妹頭    發表於 18-2-22 16:33

Tam2002 發表於 18-2-1 20:09
亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學. ...
請問是哪間學校?老師沒處理。
仔可以自動自覺溫書就好了。

只對事,不對人,不對校!

Tam2002 發表於 18-2-4 11:45
囝囝不合群,少朋友,喜歡獨自睇書.班格問題,少了同學仔撐!有點後侮選校,少看了校風! ...

呢種小朋友很容易成欺凌對象,朋友女兒也是中一轉band 1A, 同一性格,融入不到,老師已同對方班同學訓了話,冇乜用,之後孌成單單打打更嚴重,之後好唔想番學,冇得調班,佢捱到中三決定出國。

Tam2002 發表於 18-2-1 20:09
亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學. ...

band1生都會甘得閒甘幼稚,真系吾講吾知

好多入咗U之後仲欺凌其他學生嘅都係由 band 1學校出來。

個人睇法,愈是聰明,愈會整人,愈董找借口!

通常欺凌別大的學生跟父母的溝通都是欠奉,要欺凌人才快樂和引起別人的關注。

唔錯意見!

Tam2002 發表於 18-2-28 22:34
只對事,不對人,不對校!
只對事、不對人、不對校,做法正確。其實唔係校風問題,間間B1頭學校都有,只係大家唔講,家長唔係B1學校出身既未必知道。
香港既Happy Corner,大陸既開飛機,台灣既阿魯巴,都係一線名校學生先會玩既有味遊戲。
一般都係內向既學生成為被玩既對象。反而奇怪點解男女校都有玩?更奇怪既係點解老師知道之後,學生仲唔收手?一般男校係老師知道之後就收手。

Tam2002 發表於 18-2-15 16:27
崇德如何?
有宗教信仰既學校一般會好啲。

妹妹頭    發表於 18-5-4 09:50

Tam2002 發表於 18-2-5 12:32
學校有處理,但效果一般.想自救,救教經驗!
男女校既處理方法比較複雜,因為初中叻既多數都係女仔,男仔比較難係學業上特出。自救既最好方法係多交朋友,多啲活動,參加下唔同既比賽,建立自信心。做小組功課時唔害蝕底,多做啲,一來係學習機會,二來其他小朋友會依賴你小朋友,自然唔俾其他人蝦佢。

有見地!

Tam2002 發表於 18-2-1 14:58
初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?

叫小朋友完全無視依d欺凌說話
不過久而久之 佢哋會找新目標
真係好鬼煩
只有自強學術 才不容易被欺凌

Tam2002 發表於 18-2-4 11:45
囝囝不合群,少朋友,喜歡獨自睇書.班格問題,少了同學仔撐!有點後侮選校,少看了校風! ...

鼓勵佢用功,當你成績名列前茅就無人會欺凌你,世界好現實,當你有實力,學校會當你系寶,有咩都會嚴正處理

angiehouse 發表於 18-5-3 18:19
鼓勵佢用功,當你成績名列前茅就無人會欺凌你,世界好現實,當你有實力,學校會當你系寶,有咩都會嚴正處 ...
成績好是會使孩子較有自信但還不足夠多口的同學一樣會話你成績好為甚有嘢唔掂所以孩子要懂得回應同學的言語人善被人欺阿囝幼時不懂回應別人的說話成為話柄大了知道需反駁別人才不會變本加厲。副作用(代價)是他少了兒時的純真對人(世界)的介心大了是成長的必經階段吧。

樓主結果有冇嘗試找可以插班既中學?