用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?
樓主: Tam2002
go

初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?   [複製鏈接]

licpd 發表於 18-5-30 17:39
真正的bully係會不停provoke你值侄你失控。
幸好我大女遇的不是真正的bully,同埋學校校規好嚴,有投訴不會置之不理

Tam2002 發表於 18-2-1 20:09
亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學. ...

唔解釋啦! 如果係我個仔 ,我會轉校!

老師話要面對間題,處理同學間關係,不可以轉班逃避問題,唉!

回覆 Tam2002 的帖子

佢地自己唔會面對到依個問題, 問題只會越黍越嚴重, 除非, 有中間人幫手, 即是班主任OR 校內老師社工

回覆 Tam2002 的帖子

之前聽你講, 想轉校, 有冇努力搵區內學校插班資料呀?

回覆樓主

我讀書時都係中一給人欺負得要緊。採取策略有幾個:
1)冷眼旁觀通常受歡迎的同學在外表和行為和話題有何特性,進行模仿
2)人地打我,我會更大力打番她,以後沒有人暴力對我
3)人家言語暴力或者做低能野例如拿走筆袋,冷笑表示不屑回應,當聽不到看不到,人家發現根本你都唔火,唔好玩的。

經上述綜合做法,成功埋堆,做埋副班長。但過程非常痛苦,有段時間做(1)時覺得接近人格分裂。 及後,對個人成長同入職場有幫助,因為都係一入場就看懂遊戲規則。

同學校講係一定無用的。老師不可能24小時人盯人。我別的同學有類似被欺負的情況,都係一路欺負到中五然後去外國讀書,永遠痛恨學校。其中一個同學的媽媽還是學校的資深老師!

但,其實,如果有選擇,寧願轉校。我入到大學才知道,唔係間間中學都變態的。利申:我讀歷史悠久B1女校。

Tanyafish 發表於 18-6-20 23:47
我讀書時都係中一給人欺負得要緊。採取策略有幾個:
1)冷眼旁觀通常受歡迎的同學在外表和行為和話題有何特 ...

女校真係好多bully, 我當年初中都係受害者, 真係有少少童年陰影。

我當時選擇做沉默的一群, 閒事莫理, 慶幸到高中先有返三幾個朋友。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我都識個女仔, 天主教女校, 又係比人蝦, 好慘, 其實天主教可能已經好D, 男女校又會唔會好D

妹妹頭 發表於 18-6-21 14:48

我都識個女仔, 天主教女校, 又係比人蝦, 好慘, 其實天主教可能已經好D, 男女校又會 ...

我以前係讀天主教女校㗎!!

我女間男女校冇囉, 講下花名嗰D咁咋。

好彩我都唔打算比阿女讀女校, 男女校我覺得少D依D野, 天主教應該更加少發生...

改下花名, 冇所謂, 唔好有更嚴重既野就OK

‹ 上一主題|下一主題