用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?
go

初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?   [複製鏈接]

初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?
   12    0    0    0

Tam2002 發表於 18-2-1 14:58

以下係小女經驗所得:
(短期措施):多做運動,增強體質及抗逆力,唔好太上心,當佢哋細路仔唔識諗,但如果對方太過份,必須不假以詞色,嚴正表示自己唔好蝦:可以係回嘴(即係如果對方改你難聽花名,你就改返個高層次啲嘅花名 -- 例如叫對方做 乜乜姐,乜乜公主等等)。盡量自己處理,向老師告狀係下策。

(長遠措施)發揮自己所長,令對方有求於自己。小女係綜合科學科班一,好多人要問佢嘢,所以唔敢太過份。

亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學.老師都知件事情,副校都在跟進,但成效不大.轉班好嗎?(學挍band1頭,唔想輕易放棄)

Tam2002 發表於 18-2-1 20:09
亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學. ...

踢下體已不再是語言暴力,有沒有報警交由警方跟進?

有.對方巳記雙小過.但天天相對,要避好似要孤立自己,因對方是一團伙人.但學校又話每班滿額,要轉班就要有其他班有人願意對調!唉!學期中,有誰會願意?

Tam2002 發表於 18-2-2 16:41
有.對方巳記雙小過.但天天相對,要避好似要孤立自己,因對方是一團伙人.但學校又話每班滿額,要轉班就要有其他 ...
但咁都唔係辦法喎, 就算調班, 同一級, 同一校, 小息、食晏, 總有機會撞見, 果班咩人嚟, 點解一伙人, 學校都唔管佢哋? 學校要諗辦法喎, 同佢哋講, 有咩jumping事件學校都好大鑊的(唔係嚇你, 純粹用嚟嚇學校)。

有.對方巳記雙小過.但天天相對,要避好似要孤立自己,因對方是一團伙人.但學校又話每班滿額,要轉班就要有其他 ...

我會建議轉學,同時可以幫助小朋友去學一樣例如跆拳道之類運動增強信心,並非真去攻擊,另外需要談心,解開小朋友心裡害怕的糾結,講給佢听,我們也是一夥人,有父母老師校長其他同學等等。。。

Tam2002 發表於 18-2-1 20:09
亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學. ...

咩原來Band 1A中學的學生咁架?我真係無想像過係咁。

蝦人嘅的確唔啱,但響班入面,小眾冇可能欺負到大眾,欺凌對象一般只會係小眾。全班咁多人,點解偏偏係呀仔?有冇揾過咩緣因俾人針?萬一,如果係你小朋友性格上或社交技巧有不足,你真係要幫幫佢。細路講下笑整古下人,初初可能真係玩下甚至係唔覺意,但當時被人蝦嗰個俾返D咩反應佢?好可能引發持續嘅欺凌問題。識得有個小朋友,佢大約小五、六左右,有一日放學返屋企俾呀媽成手瘀哂。佢話拉佢好friend嘅同學搣成佢咁,但佢認為人哋同佢玩下,搣人嗰個見對方俾人搣都咁開心,於是變本加厲,兩個都唔知咁樣係欺凌。

不過好肯定你個仔唔係咁,佢起碼知自己俾人蝦。但佢俾人蝦完之後嘅反應,對方應該睇得好過㽼,撩起佢嘅獸性。你諗下呀仔居然驚到逃學,我估佢響學校俾人蝦時嘅反應一定好強烈。老師唔應該罰咗就算,有冇查詢埋其他旁觀者?佢哋可能睇到一D嘢,知道點解係要針對呀仔。如果小朋友本身社交技巧不足而遭受欺凌,咁即使同佢轉班或轉校,問題都可能會再出現。
8-)

回覆 little_yolky 的帖子

學校知道又如何?副校第一句回應係'你係咪選錯校?';第二句才是初中生,仲有得教!

Tam2002 發表於 18-2-1 14:58

睇到你個仔咁樣比人蝦真係難過,就算點都唔可以咁樣欺凌人,我都好驚,我小朋友都快將簡中學,又怕有咁既欺凌發生,影響了心理都好麻煩,所以都煩緊點簡中學好

初中就咁大膽記完過仍繼續挑釁,好大原因是學校對待欺凌手段不算强硬,1A校唔等於就一定係好,相信樓主兒子被欺凌情況若不嚴重,孩子亦唔會逃學啦。孩子被一班同學欺凌,當中一定有原因,逃學已証明孩子未夠能力自行處理,家長就必須再與學校溝通,嚴肅對待問題,若學校校長、老師都表現出漠不關心態度,我諗樓主應認真考慮替兒子轉校,個人品行遠比成績重要,一間只看成績,完全冇愛心、冇同理心嘅學校,會教出咩學生?就算是Band 1A又有何用 !

Tam2002 發表於 18-2-3 13:46
回覆 little_yolky 的帖子

學校知道又如何?副校第一句回應係'你係咪選錯校?';第二句才是初中生,仲有得教!

副校叫什麼名子?

只對事,不對人!

而家家長好多wht app 群組
有同家長了解下嗎? 你仔仔有朋友同佢一齊?
有同學陪應該晤洗怕
惡返佢可以嗎?最緊要唔好退宿 ,有冇推開整佢D同學?或者你仔仔有冇邊D同學係唔中意嗰班人,就同嗰班人玩 等自己強大下...

囝囝不合群,少朋友,喜歡獨自睇書.班格問題,少了同學仔撐!有點後侮選校,少看了校風!

回覆樓主:

校外報警,校内通知老師,網上可不理

paulalo

School name?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-2-3 18:17
初中就咁大膽記完過仍繼續挑釁,好大原因是學校對待欺凌手段不算强硬,1A校唔等於就一定係好,相信樓主兒子 ...
講的啱,無論如何欺凌行為唔可以容忍。雖然話男仔百厭,有時玩的過火。不過,如果見到同學反應好大,好唔開心,都應該知道已經唔係玩笑咁簡單,應該知道收手。如果繼續落去,就係欺凌。
如果學校唔處理,如果係我,會去投訴。

‹ 上一主題|下一主題