用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問-41轉62
go

急問-41轉62

因住屋問題,原本的41校網可能會轉去62校網,想了解一下62校網,係未競爭仲大?
其實荃灣去九龍城是否好遠?62校網ok嗎?

我知道41的中學網比較好。

2019入學,所以請教你們的意見?謝謝﹗

joykit 發表於 18-2-1 09:03
因住屋問題,原本的41校網可能會轉去62校網,想了解一下62校網,係未競爭仲大?
其實荃灣去九龍 ...
可以的話, 千祈唔好轉

62網係荃灣區, 小學同中學網都遠不如41網 (九龍城中學網)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

62校網無輪小學定中學競爭好好好大的一區 ! 
荃灣一向有區以來,都是唔夠, 葵青借中學位,  多數人重轉葵青網 !
荃灣小學又有好多學生住葵青 !

我識人住荃灣去九龍城返學, 0645上車, 學校返8點 !

來緊4大樓盤, 開始入伙 !
但又沒有加到小學中學
只是批了在海灣花園一地比小學搬, 止咳 !

回覆 hkpapa852 的帖子

無奈D樓好貴....買唔起....我都唔係好想轉,但唔想個女太辛苦返學放學。

joykit 發表於 18-2-1 09:36

無奈D樓好貴....買唔起....我都唔係好想轉,但唔想個女太辛苦返學放學。 ...

住既地方唔一定要買

租一兩年, 抽咗小學搬過黃大仙 (黃大仙一定平好多) 都可以
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 subb 的帖子

實在太浪費時間

joykit 發表於 18-2-1 09:52
回覆 subb 的帖子

實在太浪費時間
總有人覺得可以接受
我自己就放棄41 留回62 !

joykit 發表於 18-2-1 09:52
回覆 subb 的帖子

實在太浪費時間

點睇都係41網好。

回覆樓主

有人千方百計特登搬屋甚至借地址去41網,您就由41網搬去其中一個最情況惡劣嘅網,好大反差喎。

回覆 Soundervolt 的帖子

有頭髮邊個想做癩痢....唉

joykit 發表於 18-2-1 09:36

無奈D樓好貴....買唔起....我都唔係好想轉,但唔想個女太辛苦返學放學。 ...

搬去葵青,會較荃灣好

每個人取捨都唔同, 如果揀學校係為左入讀名校, 望子成龍, 你單以校網去問, 冇人會答你62好D, 但如果你追求嘅係較優質嘅生活模式, 就近入學, 係唔係名校唔係最重要嘅, 咁係邊個校網都唔係咁緊要...不過, 我唔知62競爭有幾激烈, 但41都唔係唔激烈吖...

小貓精靈 發表於 18-2-1 14:40
每個人取捨都唔同, 如果揀學校係為左入讀名校, 望子成龍, 你單以校網去問, 冇人會答你62好D, 但如果你追求 ...
簡單D講, 62網好似34網, 二線小學都係要放乙1先入到

升中時, 係41網, 只要係B1學生, 必定可入B1中學, 部份B2生仲有機會偷雞入到B1中學

係62網, 升中時部份B1生要入B2中學, 區內仲要大部份B2中學都最多只有B2B水平 (其實可能連唯一一間疑似B2A既都未有B2A水平)

hkpapa852 發表於 18-2-1 14:47
簡單D講, 62網好似34網, 二線小學都係要放乙1先入到

升中時, 係41網, 只要係B1學生, 必定可入B1中學, 部份 ...
我知道41網除左有好TOP嘅津校外, 升中嘅B1學位亦都好多...不過一個家庭嘅核心應該係放係小朋友嘅學業上定係其他, 可能每個家庭取捨都會唔同...
不過我都想知, 如果我係第二區讀得好叻, 我係咪自行時, 可以去報好TOP嘅中學呢?例如我住荃灣, 去報考喇沙中學, 得唔得?

小貓精靈 發表於 18-2-1 14:56
我知道41網除左有好TOP嘅津校外, 升中嘅B1學位亦都好多...不過一個家庭嘅核心應該係放係小朋友嘅學業上定係 ...
係可以, 不過每間官津中學只有30%學位俾人考.

當然亦可以考直資

小貓精靈 發表於 18-2-1 14:56
我知道41網除左有好TOP嘅津校外, 升中嘅B1學位亦都好多...不過一個家庭嘅核心應該係放係小朋友嘅學業上定係 ...
小朋友既長遠成長, 相信亦係家庭應考慮既重要因素之一吧!

作為父母, 對子女有多重視, 唔係靠把口, 或者靠買多幾份禮物.

joykit 發表於 18-2-1 12:17
回覆 Soundervolt 的帖子

有頭髮邊個想做癩痢....唉

中學跟小學網,荃灣中學網好唔得喎!

CCelia 發表於 18-2-1 18:04
中學跟小學網,荃灣中學網好唔得喎!

亦可以跟住區!

cattz288 發表於 18-2-1 18:10
亦可以跟住區!

佢好似搬去荃灣住。