用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF vs Anfield
樓主: Gloria.baby
go

ESF vs Anfield   [複製鏈接]

964000 發表於 18-2-11 10:27
I heard for some who put RC as first choice, even without priority, they got straight in after clas ...

Not "some" , maybe "all"

貝珠 發表於 18-2-11 10:46

對於你的情況,我好了解,看開一點,最後RC會大量call waiting,不需要太擔心。不過有一點我不太明白,你不是不嬲都prefer RC多過SJS,為什麼在填survey時你不照直填揀RC做第一志願?有什麼考慮?

little-pig-pig 發表於 18-2-11 10:55
對於你的情況,我好了解,看開一點,最後RC會大量call waiting,不需要太擔心。不過有一點我不太明白,你 ...

其實一直舉棋不定,今年才有這樣的survey , 天知原來咁樣用,感覺很差。雖然最後有RC offer 好機會很大,但已經付了其他本來係backup school 的deposit 了,再者,因為今年的admission 方法,對RC 的「偏見」愈來愈大。現在,我會去了解多些backup school(s) 多些,也是一個正面的方向。

964000 發表於 18-2-11 10:27
I heard for some who put RC as first choice, even without priority, they got straight in after clas ...

咁唯有寄望straight in RC嗰d嘅sjs random no 會比較前(emoji)(emoji)

貝珠 發表於 18-2-11 10:46

我認識有prefer RC嘅都要in,佢本身有sibling讀緊RC。

貝珠 發表於 18-2-11 10:42

其實每年sjs 也唔多人放位。有一些RC siblings 又好彩sjs 抽到 ...

今年少左幾多first round offer?

ZackMama 發表於 18-2-11 11:54
我認識有prefer RC嘅都要in,佢本身有sibling讀緊RC。

我知,因為佢地冇做那個online survey . 我識有幾個都係咁

Did you buy nomination right ??

貝珠 發表於 18-2-11 09:42
我小朋友k2咋,今年apply year one. Wks esf 今年很多'雙失'。

有幾多呀?

pinkmania 發表於 18-2-11 13:30
有幾多呀?

有些同學冇回答, 我班答左的,8個雙失

貝珠 發表於 18-2-11 14:30

好多。。。一班都係廿幾人

貝珠 發表於 18-2-11 11:21
其實一直舉棋不定,今年才有這樣的survey , 天知原來咁樣用,感覺很差。雖然最後有RC offer 好機會很大, ...

如按你所說今年真的多「雙失」,我估計esf 試行one system 這制度測試,也俾出年報名既人,要諗清楚sjs 做priority, 可能有机會面對「雙失」局面。

其實RC的面試安排,有同學家長已經向wks 校長表示不滿。校長回答他並不知情,他應該不知道online survey 會被如此利用,如果知道,他應該會一早說明。

貝珠 發表於 18-2-11 14:30

即wks嘅都入唔到cwb school?唔係90%以上都升到?

Sandy.hhp 發表於 18-2-11 18:38
即wks嘅都入唔到cwb school?唔係90%以上都升到?

Wks 大部份人屬sjs catchment , 只可以報一間esf foundation school . 如果有得揀去cwb 當然好,cwb 收哂自己人仲可以收外來人。從來over 90% 入返esf /Rc/dc, 都係只"開學前", 不是指first round

貝珠 發表於 18-2-11 19:05
Wks 大部份人屬sjs catchment , 只可以報一間esf foundation school . 如果有得揀去cwb 當然好,cwb 收哂 ...

其實主要是SJS/KJS是最難入,SC去年IB成績咁好,更加難入

964000 發表於 18-2-11 20:52
其實主要是SJS/KJS是最難入,SC去年IB成績咁好,更加難入

根本係catchment 問題。

貝珠 發表於 18-2-11 21:32
根本係catchment 問題。

但如果RC有去年SC的成績,相信會有更多KLN & NT的人會放RC first choice ,或如有兩間offer會放ESF

964000 發表於 18-2-11 21:54
但如果RC有去年SC的成績,相信會有更多KLN & NT的人會放RC first choice ,或如有兩間offer會放ESF
...

題外話,我仔讀緊SJS,我唔覺得SJS學術比其他ESF小學好突出。可能我仔仲係Y1,而家讀咗半年,我覺得SJS教的都好淺。我check 過SJS 既 InCAS 同 ISA 成績同其他ESF小學比較,成績都是差不多,亦不見得特別標青。所以SC IB 成績好,究竟有幾多contribution from SJS,我都有好大疑問?始終考IB 已經係入咗中學7年後既事,當中有好多變數,父母背後發功又未知,小朋友突然間開竅又有可能,但係話因為入咗SJS 而可以有SC好成績,呢個可能係一個迷思。

回覆 little-pig-pig 的帖子

好認同
‹ 上一主題|下一主題