用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二男生 不願做功課 有乜辦法
go

小二男生 不願做功課 有乜辦法  

我仔今年小二。 一年級時已知佢做功課做得勁慢。依家小二仍然不變!同佢去私人機構做過評估又話唔係讀寫障礙/專注力不足。 但我發現佢寫字時經常個魂魄好似飄走咗咁,寫寫吓會突然唔知自己寫緊邊一行。一份半小時能完成的抄寫功課,佢只能完成1/10。好得人驚!做錯的東西提佢改,下次又重複犯錯,講緊係提咗佢1000次以上,例如英文每個字之間要有space, 中文字要跟筆順。永遠都唔跟 永遠都係錯。數學直頭睇都唔睇就話唔識,要我講答案! 欠交功課的情況越來越嚴重。晚晚做到夜一夜都做唔完。我教佢功課搞到我都好大壓力! 想問吓點樣先可以改善? 係咪每份功課應該要限時?做唔曬就做下一份?但我又怕佢份份功課部只係做得少少?

但除咗功課之後,其他嘢佢又好正常的,例如性格開朗、人際關係 、屋企人的關係都不錯的。

請各位有經驗人士指點一下。謝謝 (emoji)(emoji)

如果肯定不是讀寫障礙/專注力不足, 又不是delay, 中英文如是抄寫類的應該是動機不足多.  

試下set 目標, 在15分鐘內完成一份抄寫的, 且得"B,乙"以上, 可以有一星, 儲埋D星可以換佢要的小禮物或活動機會.  如果發現佢快左但字無法寫得好, 可能以前細時冇要求, 現在可能要加下中英的copy book.  

至於數, 一定要佢自己解題自己做, 下下問你真係學唔到.

Hi

Him

回覆樓主:

我小朋友小一,小二時見到字多的題目就懶唔想睇,不論甚麼科目,睇都唔睇就話唔識做,想人讀比佢聽,只此之後,佢話唔識做,又比我鬧得多,我就叫佢自己朗讀題目出來俾我聽,佢讀完就話自己識做嘞,真係朗讀完都唔識,我才解釋比佢知。現在小三佢自己會去睇題目,真係唔識要到問我時,佢會同我講自己已經睇咗題目,都真唔識做,媽媽你教下我啦!咁我先至會教。

至於做功課慢,有可能要改變下做功課策略,例如最慢的抄寫放在最後,先做作業或工作紙先。

抄寫也會抄抄下去第二度有可能係感統問題,可以借助間尺放在抄寫的嗰行去抄,咁就被免抄錯。做功課時,別有其他東西令佢分心,例如開電視,玩手機,開收音機。

yauyauyau 發表於 18-1-31 17:57
我仔今年小二。 一年級時已知佢做功課做得勁慢。依家小二仍然不變!同佢去私人機構做過評估又話唔係讀寫障 ...

第一,仔,游魂好正常。

第二,功課最終佢係要自己負責架。咁你唔好幫佢CHECK。

第三,仔,你唔可以淨講個結果,或重覆多次就當教左佢。仔,係要理由(邏輯)。譬如:中文字,你教佢左右,上下結構,會有幫助。

第四, 仔,極少淨靠“記”,無論任何野,教佢哋要教懂一個“系統” (理由/道理/邏輯)。

第五, 仔遲熟。 初中都未懂事。所以,你做左以上唔好諗住下星期有斬獲。但你真係教懂既野唔會白費,果D 道理總有KICK IN 既時候。

所以,教仔,宜早放手,讓佢哋早D 為自己負責任。慣咗依賴,昇中時未能養成責任心,青春期亦唔會聽你話,到時就會好麻煩。

Felix223    發表於 18-3-22 13:07

yauyauyau 發表於 18-1-31 17:57
我仔今年小二。 一年級時已知佢做功課做得勁慢。依家小二仍然不變!同佢去私人機構做過評估又話唔係讀寫障 ...

same here, 小一男生。剛剛做左職業治療評估,小肌唔夠力,眼球控制力差。排緊期做訓練。你或者都留意下你仔執筆、坐姿等有冇問題

retriever 發表於 18-2-1 08:20
第一,仔,游魂好正常。

第二,功課最終佢係要自己負責架。咁你唔好幫佢CHECK。

非常同意, 尤其第四點。

yamin 發表於 18-2-1 08:55
same here, 小一男生。剛剛做左職業治療評估,小肌唔夠力,眼球控制力差。排緊期做訓練。你或者都留意下你 ...
請問可唔可以講係邊度做評估? 因我懷疑呀仔都有呢個問題

回覆 chaimum 的帖子

我去協康會的,但排期都等好耐:

http://slp.heephong.org/cht/occupational-therapy-services

PolyU 都有:
https://www.polyu.edu.hk/rs/rehabclinic/tc/our-services/occupational-therapy/child-development-services/index.html

你可以打去問下

回覆 yamin 的帖子

謝謝你

會不會你平時跟功課要求太高?
其實如果小朋友非常抗拒做功課,可以完成已經好好,暫時唔好要求高質素。第一完成功課就贊,之後慢慢每次改正一樣,

回覆樓主

手部肌肉欠訓練,所以寫字好攰,改正抄寫太多,功課乏味,呢個情況同我學生一樣,初初接呢個學生黎做,發現佢聰明但成績差,見到字多就唔想睇亂做,改正簡單仲多過簽爆咭,好彩佢媽媽信任我,教左一年,上學期考班3、級6,見到佢咁大進步連我自己都好開心(emoji)

菇芝bebi 發表於 18-2-4 11:00
手部肌肉欠訓練,所以寫字好攰,改正抄寫太多,功課乏味,呢個情況同我學生一樣,初初接呢個學生黎做,發現 ...

請問你有乜辦法教你個學生㗎?今天家長日,老師都係話佢小肌肉不協調所以寫字困難,仲話佢放學執書包、食午餐都係全班最慢。老師叫我俾多d家務佢做訓練吓佢喎。但佢平時功課都做唔切.....唉! 何來有時間做家務....

yauyauyau 發表於 18-2-10 11:55
請問你有乜辦法教你個學生㗎?今天家長日,老師都係話佢小肌肉不協調所以寫字困難,仲話佢放學執書包、食 ...

靜態可以畫掃描,動態可以做運動,例如體操,打球呢類,如果去公園就俾佢攀爬,去街叫佢幫忙拎野

回覆樓主:

考試成績如何?

yauyauyau 發表於 18-2-10 11:55
請問你有乜辦法教你個學生㗎?今天家長日,老師都係話佢小肌肉不協調所以寫字困難,仲話佢放學執書包、食 ...
放假日子做

greenspring 發表於 18-2-1 00:33
我個仔的情形有一點相近,今年小一,幼稚園開始便發現他對學習沒有太大興趣,但因為學校沒有太多功課,所以 ...
咁你花幾多時間睇佢做功課?家務點處理?

Hi

回覆 shirley2014 的帖子
😀

回覆樓主:

有冇試講如過做完功課,餘下時間可以去玩,不用溫習,試一個月效果如何?