用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二男生 不願做功課 有乜辦法
樓主: yauyauyau
go

小二男生 不願做功課 有乜辦法  

MrBeast 發表於 18-6-19 12:28
三歲定八十,價值觀和責任心一定要自小培養,執行上年紀小可以包容,和通常唔肯做都是覺得難,咁父母要幫找 ...

"責任心一定要自小培養"

以身作則當然係, 但淨TALKING 亦係教化作用有限!

責任回歸呢樣野, 對成年人亦同樣重要!

Jane1983 發表於 18-6-19 10:25
男仔有時係咁樣。我女小二時有個best friend,佢一年唔見咗7、8件校服外套,有d未趕得切燙名貼已經唔見咗。 ...

其實BEST FRIEND  呢個CASE 都仲有好多位可以做:

譬如: 果個男仔唔見野, 有無嘗試TRACE BACK 返去過既地方搵? 就算唔返轉頭, 有無循例去校務處問下, 人地答左佢, 佢又點做? 係咪只識將人地回覆轉述返去報告俾呀媽? 又有無唔見咁多次, 佢諗下點樣提醒自己? 確保唔會唔見, 或者唔見左會易D搵得返?

留意, 以上重點唔係最終有無再唔見外套, 而係佢自己有無做野.

淨等佢長大, 佢唔諗唔做, 只會望天打卦.

shadeslayer 發表於 18-6-19 19:12
因為一般男孩子心智遲熟,不是更需要父母師長一點時間的幫助嗎?  父母偏偏早放手,似乎有點矛盾。
...

事實上, 我講既父母放手, 正正係幫助...

現今父母就係太過愛護孩子, 不給孩子錯的機會.

錯都係學習!

回覆 retriever 的帖子

呢d佢亞媽應該有教有提,咁樣失魂法,邊個頂得順唔出聲!?
以前睇過一個教育工作者的訪問,他說能夠包容孩子在一段時間重覆犯錯,係愛佢的一個境界。我係急躁的人,看了覺得有得着。小朋友一個壞習慣可能係幾個月,甚至幾年養成的,你要佢即刻改好並不合理,要比佢時間學習和長大。

Jane1983 發表於 18-6-20 10:14

呢d佢亞媽應該有教有提,咁樣失魂法,邊個頂得順唔出聲!?

重點唔係呀媽 "有教有提", 係個仔要做D 野...

呀媽幫佢外套盪個名, 呀媽幫佢打電話俾學校, 呀媽幫佢... 成件事如果只係呀媽做, 呀仔唔ENGAGED 佢唔會學到野.

可以話包容係愛既表現, 但無限包容而唔駛呀仔責任回歸, 亦只應左古語一句: 慈母敗兒.

俾時間係一個問題, 要佢TAKE PART又係另一個問題.

其實抄書就係悶,家長可以empathy下佢,說明白佢感受,再鼓勵一下

retriever 發表於 18-6-20 09:18
事實上, 我講既父母放手, 正正係幫助...

你好似掌握唔到我提出的矛盾點。你可能說「早D」的建議是一般的建議,不是相對女孩而說。

在孩子未有相應能力時「放手」,不是學習,是折磨。

例如,孩子1歲,未有自己換片的能力時,你要佢明白自己照顧自己,係佢自己責任,「放手」佢自己攪掂。咁樣放手,唔係學習,係折磨。

當然係極端D講,但道理一樣。孩子腦部要18歲才成熟。未能有大人一般的思考,self control, 抽象慨念,etc.

siden    發表於 18-6-20 14:15

shadeslayer 發表於 18-6-20 13:16

你好似掌握唔到我提出的矛盾點。你可能說「早D」的建議 ...

任何野都有矛盾點...

食飯為生存, 食得多會病, 食更多飽死.

放手為左物? 為左佢體驗. 唔體驗唔知辛苦, 唔知點解會岩, 唔知點解會錯.

而家D 細路最大問題係無機會錯, 你話要具備咩能力, 先可以俾佢地錯而唔係折磨?

呀龍司長細個躲在老豆雪糕車後面抬汽水, 呢種係咪折磨?

如果每天只係呀媽車佢四處ECA, 佢會否知道老豆辛苦謀生, 甚至講話佢父親既勤力堅毅對佢影響至大?

有D 野, 你俾佢體驗, 佢既感悟比你講到口爛來得好!

個男仔有去周圍搵,我女都有案情重組,陪佢唸番之前果日去過basketball court、canteen、圖書館等搵,亦有去lost & found度睇,有時搵得番,有時搵唔到。個男仔都唔想,佢大d到咗三、四年級,又真係無再離譜。
可能我成長係面對比較嚴苛的長輩,身邊的朋友家長都係有要求的人。如果同類事件發生,估計唔係鬧、罰、打,就係無限上綱到小朋友性格缺憾,咁包容、play it down和幫助小朋友學習改善可能少見,我覺得好感動ga...

retriever 發表於 18-6-20 14:01
任何野都有矛盾點...

食飯為生存, 食得多會病, 食更多飽死.

都係嗰句,適當時候,有適當磨練,適當放手,才是上策。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Ocean419 發表於 18-6-16 10:32
反對第二點,確保功課整齊完成是家長和小朋友共同的責任,就咁將個波拋比老師是不負責任的行為
...

那是小朋友的責任!

回覆樓主:

先要確定是能力問題還是態度問題。

如果是能力問題,可以跟學校相量調整功課量,在家多訓練,做家務等。建立自信和滿足感。

如果是態度問題,我讚同要逼孩子對功課負責。比如功課只做到某個鐘數就停手,由佢欠交。當然做功課過程中,仍然要提點和指導。要孩子明白功課是自己做的,不是爸媽的。正如公司的工作是爸媽的,不會要孩子去完成。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

retriever 發表於 18-2-1 08:20
第一,仔,游魂好正常。

第二,功課最終佢係要自己負責架。咁你唔好幫佢CHECK。

有見地
我家是一對姊弟
都覺得湊仔比湊女難道真係高好多