用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備PORTFOLIO時間
go

準備PORTFOLIO時間

使使做好兩手準備?請問幾時做合適,還是不做?,请各位高人指教下!

醒目開學勳章 王國長老

一路做一路UPDATE.......直到叩門完成

ELSA_LI 發表於 18-1-31 17:28
使使做好兩手準備?請問幾時做合適,還是不做?,请各位高人指教下! ...

先收集照片。

你做個FOLDER STRUCTURE,一頁預一樣野一FOLDER。

我係多圖少字。

最花時間係搵相,所以收集先為上著。

醒目開學勳章 貢獻勳章

作定封covering letter ,諗定點打造嘅"形像",搵定三兩張相 (唔駛多),做定CV,scan 定成績表同其他有用嘅cert.

如果遲d有野要update,先再細執
恐龍家

ELSA_LI 發表於 18-1-31 17:28
使使做好兩手準備?請問幾時做合適,還是不做?,请各位高人指教下! ...
依家要執啦,  搵相, 搵資料要時間

執相都要時間, 一張相隨時執你一粒鐘...

仲有要叫小朋友寫自薦信, 家長封自薦信都要時間啦

可以既叫定學校,  同嘛center 寫定啦,  呢d分分鐘都搞你2個月

回覆樓主

非常同意以上的提議,做定個basic version, 之後再因應不同學校再修改

好暈,有無過來人教下路

小曳人 發表於 18-1-31 18:01
作定封covering letter ,諗定點打造嘅"形像",搵定三兩張相 (唔駛多),做定CV,scan 定成績表同其他有用嘅 ...

你意思係cover都要擺兩三張相嗎?

ELSA_LI 發表於 18-2-1 12:00
好暈,有無過來人教下路

X 2

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

純粹個人意見

點編排其實好flexible。設計同graphic亦隨意,不是重點,但切記唔好太花,最重要內容清楚簡潔

見過有人將家庭照縮到郵票咁細貼滿4邊。痴線!咪咁自戀啦!人地恨睇你一家咩

我會分幾大部分(可自行調節,無一定)
Me and my family
Awards and achievements (包括表演)
Academic background
Extra curricular activities (如學緊野又無cert,可叫學野機構出信,預時間準備)
I can help (慈善活動包括步行籌款及賣旗)

每部分用bullet points及插入相片,加一小段description 。我自己會每部分擺3-4張相(約2R大小),輔以文字解畫

留意每間學校對portfolio頁數有不同規定,所以係要續間執

有d野係要時間儲,例如參加慈善活動、參加閱讀計劃後有証書、上左課程後有証書或推薦信。比賽考級更不在話下,成功唔係突然天上跌落黎

咩都無的話,盡人士由今日開始準備,做數都要做到d野出黎,無賣過旗咪參觀下環保資源中心影張相囉,總好過零掛!鋼琴無比賽冠軍咪叫琴行寫推薦信囉。聖誕聯歡會表演都有掛?親子包糉遊花市都有掛?

如果你家庭觀念覺得校長最愛睇一家快樂時光,忘記我以上嘅話,去多d親子樂悠悠影多幾張相啦

Charlotte_mom 發表於 18-2-1 13:37
純粹個人意見

點編排其實好flexible。設計同graphic亦隨意,不是重點,但切記唔好太花,最重要內容清楚簡 ...

個人認為顯示家庭成員,及家庭興趣是重要的。當然不是你所說,變成細相貼花邊。

因為很多時候,PORTFOLIO 是才為談資,家庭及顯示(暗示)哪些家庭活動,是相當重要的。

反而所謂學業表現,除咗幼稚園成績表,其他無咩好哂的。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-2-1 14:45
個人認為顯示家庭成員,及家庭興趣是重要的。當然不是你所說,變成細相貼花邊。

因為很多時候,PORTFOLIO ...

所以咪話人各有志。唔同家長唔同校長唔同配對呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

Beautypeople 發表於 18-2-1 13:07
你意思係cover都要擺兩三張相嗎?
內容,cover唔駛放相,但你放都得..
恐龍家

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你d意見好好,有同感,謝謝用作參考用

回覆樓主:

留毛

回覆樓主:

我想問, scan 定既cert 或獎狀係加埋入profolio內容定另外print出黎比校長?

flipper2000 發表於 18-2-1 18:41
我想問, scan 定既cert 或獎狀係加埋入profolio內容定另外print出黎比校長?

portfolio 係限頁數的,CERT 係portfolio之內。所以有時需要頁內印多過一張CERT。

順帶一提,有學校係幼稚園成績表亦算入portfolio,所以放咩入去你有所取捨的。

retriever 發表於 18-2-2 07:39
portfolio 係限頁數的,CERT 係portfolio之內。所以有時需要頁內印多過一張CERT。

順帶一提,有學校係幼 ...

下? 6頁要放哂?