用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2
樓主: hkpapa852
go

2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2   [複製鏈接]

denleung1997 發表於 19-1-31 18:10
想問下若家住沙田,學校深水埗,男孩子,轉返住址網派位有沒有風險乙部跌Band呢?估計孩子成績band1 尾。
...
令朗間學校不屬於強校, 如果級排名在Top 25%以後, 轉網有風險.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-1 09:59

令朗間學校不屬於強校, 如果級排名在Top 25%以後, 轉網有風險.

hkpapa852. 謝謝。但我還是不太明白。

如小兒學校(弱校)40還是統一乙部的Band 1(學校根據過去的成績估計)
。而深水埗區跟沙田區又是差不多強弱Level,學生從深水埗區轉往沙田區後亦應該是統一乙部Band 1尾學生(那當然有少許%的誤差,但不至於大到要Top40Top25)

從以上因素估算,是否可排除所謂強校弱校的分別? 這是否還有轉網有風險?

Den

denleung1997 發表於 19-2-1 11:31
hkpapa852 發表於 19-2-1 09:59

令朗間學校不屬於強校, 如果級排名在Top 25%以後, 轉網有風險.  hkpapa852 ...
升中分Banding, 就大問題係無人知學校前人Pre-S1既成績

就算X網A校和Y網B校大家都有30%學生升讀B1中學, 實際上都未必係同Level.

因為係X網, 可能Pre-S1平均分達75分已經係本區B1學生, 但係Y網, 可能要80分.

就算強如荔天, SFA呢類小學, Band尾或邊緣人, 轉網都一定有風險

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-1 14:24
升中分Banding, 就大問題係無人知學校前人Pre-S1既成績

就算X網A校和Y網B校大家都有30%學生升讀B1中學, 實 ...

hkpapa852
1) 你的例子是X網(Pre-S1 75分)跟Y網(Pre-S1 80分)[size=13.3333px]強弱Level分別,但學往經驗估計" 深水埗區跟沙田區又是差不多強弱Level",不能直接作舉例。

2) ""就算強如荔天, SFA呢類小學, Band尾或邊緣人, 轉網都一定有風險"",我想說佢地的"Band1尾或邊緣人" 可能是級80名,但我校是級40名邊緣人一定風險,但弱網(如:北區、離島)就有著數
Den

denleung1997 發表於 19-2-1 15:19
hkpapa852,
1) 你的例子是X網(Pre-S1 75分)跟Y網(Pre-S1 80分)有強弱Level分別,但學校以往經驗估計" 深 ...
何謂弱網呢?

如何你是以當年khmama定出既英中學位佔比去定"強弱網", 自己諗諗是否合適.

正如離島區, 本身區內只得一間B2英中, 但是否代表全網既B1學生水平差D呢?

坦白講,學校根據甚麼,認為學生既能力和沙田區平均學生能力相若呢?

就算係能力相若,邊緣人轉網就會有風險,令朗間小學sell happy關愛,升讀B1比例只屬中等(3X%-40%),安全區要保守一點,25%內。

hkpapa852 發表於 19-2-1 09:42
佢唔係K2學生已可升Y1嗎?

由 2017-2018 學年開始要足5.8歲才可報讀 year 1。如選擇升讀國際學校 year7,可完成 year 5 後升讀。
小學升書院需完成 year 6。
2018-2019 year 6 有兩班,約 52人。

hkpapa852 發表於 19-2-1 08:32
只要banding不變,選擇一定係多咗

我就是擔心Banding 有變,不過他們學校很大人都是轉九龍城網。

Sophie0804 發表於 19-2-1 19:48
我就是擔心Banding 有變,不過他們學校很大人都是轉九龍城網。

深水埗轉九龍城係咪算轉去強網呀?好似危險d

geminialing 發表於 19-2-1 20:07
深水埗轉九龍城係咪算轉去強網呀?好似危險d

男仔深水步選擇少

Sophie0804 發表於 19-2-1 20:37
男仔深水步選擇少

咁老師有咩意見?其實我都係深水埗網,不過未到升中,都想了解下

geminialing 發表於 19-2-1 20:47
咁老師有咩意見?其實我都係深水埗網,不過未到升中,都想了解下

我提前凖備,希望一早有直資收、不用煩

咁女仔沙田轉深水埗網又有冇著數

hkpapa852 發表於 18-2-1 14:30
KL4 唔知有冇時間攪.....

不過情況好簡單, 男女都一定唔夠B1位, 不過女仔情況好D

Hi hkpapa,你好!因我自二選左可立、請问跟聖母書院同水平即糸咩水平?我印象中可立糸B1C,謝謝你

oreobabygee 發表於 19-2-19 18:12
Hi hkpapa,你好!因我自二選左可立、請问跟聖母書院同水平即糸咩水平?我印象中可立糸B1C,謝謝你
...
轉DSE以前可能有B1C, 轉咗DSE以後, 應該已沒有此水平 (至少在佢唯一一年有公佈DSE成績既成度都沒有達到B1C水平)

hkpapa852 發表於 19-2-1 15:51
何謂弱網呢?

如何你是以當年khmama定出既英中學位佔比去定"強弱網", 自己諗諗是否合適.
唔好意思, 想問下點解成日聽人話, 沙田係弱網? 佢哋中學B1位好足喎, 小學程度又唔差, 咁都弱? 因為我哋校長強網轉弱網例子, 都係用沙田, 所以覺得好奇怪, 我一直以為沙田都係強網。
另外, 轉網升跌band唔係關學校事多D嗎? 即係, 好似我哋B1率低,即pre-s1唔慌考得好, 邊緣人轉網咪踩硬X? 好似例如宣道, 佢哋成八成B1, 咁佢哋邊緣學生轉網係咪應該安全? 轉網升跌應該係關區事, 定係關學校事?

little_yolky 發表於 19-2-20 11:57
唔好意思, 想問下點解成日聽人話, 沙田係弱網? 佢哋中學B1位好足喎, 小學程度又唔差, 咁都弱? 因為我哋校長 ...
邊個話沙田係弱網?

轉網會否升跌Banding, 首先一定關學校本身既學術水平事, 另外轉入嗰一個校網既整體學校水平, 都會有影響.

hkpapa852 發表於 19-2-20 12:00
邊個話沙田係弱網?

轉網會否升跌Banding, 首先一定關學校本身既學術水平事, 另外轉入嗰一個校網既整體學校 ...

邊個話沙田係弱網 =====> 响EK好多次都見到有JM問喎。樓上JM都咁講啦。深水埗明顯係弱網, 但佢話同沙田同Lv, 咪即係話沙田都係弱網囉。我哋校長都係咁講喎, 家長會時, 佢舉例話轉網會有升跌既可能, 例如我哋學校九龍城網, 係強區, 轉到沙田就可能會升。佢咁講, 所以我好confuse。

如果咁講, 強區強校轉網, 咪即係所向無敵?

little_yolky 發表於 19-2-20 12:07
邊個話沙田係弱網 =====> 响EK好多次都見到有JM問喎。樓上JM都咁講啦。深水埗明顯係弱網, 但佢話同沙田同L ...
強區強校轉網, 咪即係所向無敵?

只要唔係邊緣人, 係應該係安全的.

舉個例, 當APS有80%B1學生, 佢Top 65%轉去任何網, 應該都安全, 但66%打後, 好難講了

不如妳問吓校長, 自己同校同兩呂一胡一培比較如何?

豬隊友除了不認清升中派位玩法既家長, 還有亂噏當秘笈既學校。

hkpapa852 發表於 19-2-20 12:21
強區強校轉網, 咪即係所向無敵?
hkpapa, 想問下如果學校話學生全港屬於band 1, 九龍城本區屬邊緣人或band 2, 咁如果轉去弱區(沙田、屯門......) 會唔會都係band 1呢?
‹ 上一主題|下一主題