用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2
樓主: hkpapa852
go

2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2   [複製鏈接]

pooh仔 發表於 18-11-22 01:53
hkpapa, 請問有冇九龍城區?
另想問如band3 男仔 留番九龍城網? 定轉去官塘網?(家住官塘區,讀九龍城直 ...
九龍城區既B1同B2學校都係比較充足, B3可生隨時可以入到B2中學.

當然留係九龍城好.

係九龍城, 可以試吓鄧鏡波, B3有機會抽入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:51
九龍城區既B1同B2學校都係比較充足, B3可生隨時可以入到B2中學.

當然留係九龍城好.

thanks hkpapa

gogogo2 發表於 18-4-19 11:26
地利亞小學冇呈分嗎?

有呈分

請問小女就讀私校成績Band 2A,校網深水埗應該點中學好,請指教?謝謝

Sylvako 發表於 18-12-8 18:12
請問小女就讀私校成績Band 2A,校網深水埗應該點中學好,請指教?謝謝

或許派位乙部

1. 德雅
2. 培道

直資 - 顏寶鈴

回覆 elbar 的帖子

Thanks

hkpapa852 發表於 18-1-31 16:26
參考2015-2017年度KL2統一派位學額:

長天 63,旅港5.
但比起旅港,我估大部人会放長天乙一,唔博旅港,咁其實会否旅港機會仲大?
另,旅港小學是否和旅中有聯繫?會否用了那5個位?
先謝謝

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:51

當然留係九龍城好.

九龍城是強區?

回覆 hkpapa852 的帖子

Hi hkpapa852,男生band 2 深水埗網, 自行,應擇深水埗band 2 還是九龍城band 2, 謝謝

回覆樓主

Hi hkpapa852, 想請教小女B2,深水埗區,但較合適而又心儀嘅有匯基(大坑東),徳雅同小女想試黃棣珊,但本人亦對荔景天主教有興趣,自行應點算好呢?乙部我可以揀荔天的嗎?
請指教

回覆 hkpapa852 的帖子

如果小學本身區內算係熱門受歡迎唔錯的學校,上年有成80人入到B 1 ,今年口頭保守講級70都係B1,咁如果級50轉網係咪都屬於穩陣唔會跌呢?學校就話唔會跌,除非呈三跌十幾20名😆,thx

232 發表於 18-12-9 00:44
九龍城是強區?
如果九龍城唔係強區, 咁你以為我點解要六年披星戴月, 日日攀山涉水咁出去返學? 呢D嘢, 升小時已經要研究埋。

王家爸爸    發表於 19-2-20 10:04

little_yolky 發表於 19-1-30 12:13
如果九龍城唔係強區, 咁你以為我點解要六年披星戴月, 日日攀山涉水咁出去返學? 呢D嘢, 升小時已經要研究埋 ...

DayDay 6:00。 2件,足足要9年。不過好快上岸 捱多2,3年

想問下若家住沙田,學校深水埗,男孩子,轉返住址網派位有沒有風險乙部跌Band呢?估計孩子成績band1 尾。
但老師說深水埗網同沙田網都是差不多Level,但同學校強與弱無關,只要是該區Band 1學生,可信嗎?
Den

hkpapa852 發表於 18-1-31 16:24
參考各小學2016-2017年校務報告, 以當年小五人數估算2017-2018年度升中人數.

2018年和2019年升中的人數統 ...
港青基信小學, 冇呈分的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

hkpapa852 發表於 18-4-17 15:38
唔計呢4間 (仲有瑪神都唔計), 男仔係 ~76%, 女仔就得番 ~78%

男仔深水涉轉九龍城是不是會更多B1 同B2 位

virgokaren 發表於 19-1-31 18:51
港青基信小學, 冇呈分的。
謝謝確定,請問佢Y7(係咪叫Y7?)一級有幾多人?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sophie0804 發表於 19-2-1 00:15
男仔深水涉轉九龍城是不是會更多B1 同B2 位
只要banding不變,選擇一定係多咗

hkpapa852 發表於 19-2-1 08:15
謝謝確定,請問佢Y7(係咪叫Y7?)一級有幾多人?

year 7 係中一喎!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-2-1 09:25
year 7 係中一喎!
佢唔係K2學生已可升Y1嗎?
‹ 上一主題|下一主題