用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2
樓主: hkpapa852
go

2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2   [複製鏈接]

subb 發表於 18-11-21 10:50
男        女        
中華基督教會全完第 ...
差基慧同兩間64網既小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:54
差基慧同兩間64網既小學

中華基督教會基慧小學

男58

女40

2016-2017校務報告

64的不是升中是64網, 唔關62網事咪 ????

subb 發表於 18-11-21 10:59
2016-2017校務報告

64的不是升中是64網, 唔關62網事咪 ????
64網有兩間學校, 升中網係荃灣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:04
64網有兩間學校, 升中網係荃灣

嗇色園主辦可信學校

,

梨木樹天主教小學

及

聖公會主愛小學(梨木樹)

都是寫64網喎

嗇色園主辦可信學校         男45          女32          77

其餘2間都沒有數字

subb 發表於 18-11-21 11:09
嗇色園主辦可信學校 , 梨木樹天主教小學  及聖公會主愛小學(梨木樹)

呢兩間一定係荃灣中學網:

梨木樹天主教小學

聖公會主愛小學(梨木樹)

你睇吓聖公會主愛小學(梨木樹)上年份派位成績:

http://203.198.184.164:8080/website/public_html/1617THENEW/20170711/1617%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C.pdf

派去荃灣區同葵青區既學校, 邊區既人數多D?

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:16

梨木樹天主教小學

教育局咁Q....里3間小學都在梨木樹
其中可信同梨主校舍是鄰居,兩隔離

Dear hkpapa: 想問下 若 孩子成績 band1 頭 or band1 尾, 轉返住址網派位, 其實 係咪 都 冇分別 ? 都係 當 不會 跌 band 或 升 band 架 ? 例如 孩子, 在 弱區 弱小學, 考第一, 分到band1 尾 student classification, 轉返 香港住址, 自行/統一 仍可以 冇 跌 band 當 band 1 生 抽/面試 皇仁 ?

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:16

梨木樹天主教小學

我索成打去問, 3間也是荃灣網
不過梨主的職員好似不肯定咁, 問了多次, 也EERR多次才答到 !

subb 發表於 18-11-21 11:31
我索成打去問, 3間也是荃灣網
不過梨主的職員好似不肯定咁, 問了多次, 也EERR多次才答到 !
...

原來可信也是NT2, 因為一直佢都無升中派位資料, 所以我都唔知.

wccfgoldcard 發表於 18-11-21 11:26
Dear hkpapa: 想問下 若 孩子成績 band1 頭 or band1 尾, 轉返住址網派位, 其實 係咪 都 冇分別 ? 都係 當  ...
B1尾係有分別

因為轉咗網, 就要同新校網區內學生既Pre-S1成績比較過再排位, 有機會跌去B2

自行同統一派位甲部, 轉唔轉網無影響, 因為都只係睇全港排名

統一派位乙部, 轉網會有機會影響Banding.

Dear hkpapa: 想問下 幾時才知 轉那區後 是 仍 keep at band 1 or 跌左去 band 2 ? 係 報 自行前 定 報左後才知?

因為 在學校內, 班主任 通常 估計到 考幾名內 入到 本區/全港計 band 1, 但 佢 或 有冇途徑 可以 知道 轉那區 會變 band 幾?

wccfgoldcard 發表於 18-11-21 13:22
Dear hkpapa: 想問下 幾時才知 轉那區後 是 仍 keep at band 1 or 跌左去 band 2 ? 係 報 自行前 定 報左後 ...
唔會有人知, 只有EDB知, 但佢唔會話你知.

所以轉網如果唔係為咗提升派入B1中學既機會, 去搏升Band, 其實係好蠢

Dear hkpapa: 轉區 好多時 唔係為左 升 band, 好多時 純睇果區 多 好 band 1 中學 only.

想請問 每區 係咪 有個 band 系數表?即 沙田 九龍城 油尖旺 中西區 灣仔 算唔算 同 level , 轉區不用 跌 band ?

另 想請問 跌 band 係咪 有機會 差 5-10 位 都 跌左?即 例如, 孩子 考 級 15, 就讀 小學 級 20 名 內 都算 band 1, 咁即有 5 個 buffer 位, 理論上 未算 band 1 尾?轉區 跌 band 機會細?

wccfgoldcard 發表於 18-11-21 16:27
Dear hkpapa: 轉區 好多時 唔係為左 升 band, 好多時 純睇果區 多 好 band 1 中學 only.

想請問 每區 係咪 ...
每區 係咪 有個 band 系數表

唔會有

試諗諗, 九龍城區既APS, 同樂善堂既學生, 一齊轉區, 結果係咪會一樣呢?

只睇該區B1中學多少而轉區, 更加係蠢.

要睇既, 係應該睇B1中學學位充足率

Dear hkpapa: 明, 我意思 係 睇果區 多 band 1 學位 可供 統一 乙部抽獎。

就用 你 既 example, 假如 學生 A 在 九龍城區既 APS 考 級 60 系 band 1, 同 學生 B 在 樂善堂 考 级 第一 又系 band 1, 咁 就 統一 乙部 純抽獎 來計, 學生 A 及 學生 B 一齊 轉 沙田校網, 係咪 都'當 band 1 ?

wccfgoldcard 發表於 18-11-21 17:23
Dear hkpapa: 明, 我意思 係 睇果區 多 band 1 學位 可供 統一 乙部抽獎。

就用 你 既 example, 假如 學生 ...
再弱的學校, 級一通常轉網都好少出事.

不過寶校級既學校, 級二/三已經唔安全.

邊緣人個邊緣有幾大, 要睇吓本身學校水平. 強校可能只需10%, 弱校可能要20%, 甚至30%

wccfgoldcard 發表於 18-11-21 17:23

就用 你 既 example, 假如 學生 ...

如果樂善堂級一,原本在九龍城區只排在本區前三份一學生的最後一名,轉區咪大機會跌band囉。但aps考120名,有可能仲排得前過佢,咪冇咁驚囉。
一切只是假設,非事實嘅部份或全部

回覆樓主

我住深水埗,阿女在油尖旺讀書,有信心佢會係band1,不是邊緣人。一直以為升中在深水埗抽會有足夠位,但咁睇都唔太安全,有兩成機會抽唔到band one. 問題係,深水埗較好的band two 係得大雄,真係唔知點取捨了。

回覆樓主

hkpapa, 請問有冇九龍城區?
另想問如band3 男仔 留番九龍城網? 定轉去官塘網?(家住官塘區,讀九龍城直屬小學)
‹ 上一主題|下一主題