用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Hilary pm vs Nobel am
go

St. Hilary pm vs Nobel am [複製鏈接]

11月細B St. Hilary 收咗pm, SH係心儀,所以都好開心,諗住改唔到am都照讀,但剛剛收到Nobel am offer,唔知 take 唔take 好
Nobel o係ek爬過文,好似都相當唔錯,又有am
所以想請教各位意見
我幻想讀pm嘅生活係上午準備番學,其實無乜節目可以安排比佢,下午放學都4點,應該攰到暈,又番屋企休息一下又凖備食飯
小朋友讀下午班嘅jm, 會唔會感覺時間好唔見使呢?
   0    0    0    0

回覆樓主

我都係11月細b,都係nobel am收左,有第2間都係下午,但決定了讀nobel am,上午班時間好d

loobeebee 發表於 18-1-31 14:01
11月細B St. Hilary 收咗pm, SH係心儀,所以都好開心,諗住改唔到am都照讀,但剛剛收到Nobel am offer,唔 ...

Vote for Nobel

小朋友讀得好開心,老師好有愛心,小朋友有好大的進步,兩文三語都唔錯

而且咁細個小朋友,午睡好重要

bee0705 發表於 18-1-31 18:02
我都係11月細b,都係nobel am收左,有第2間都係下午,但決定了讀nobel am,上午班時間好d
...

一樣

jani.l 發表於 18-2-1 09:59
一樣

Ctse, 我認得你都開咗個post, nobel vs 奧基呀嘛
你考慮成點呀?我果日去nobel interview, 感覺好好呀,老師同reception 姐姐同嬸嬸都好似好有愛心,個環境都令人好開心
但SH 嘅班底同埋學術又好似好強,真係難決擇

wendee 發表於 18-2-1 01:18
Vote for Nobel

小朋友讀得好開心,老師好有愛心,小朋友有好大的進步,兩文三語都唔錯

多謝分享!
想問下pn 開始教phonics 未架?
同埋雜費,書薄費多唔多呢?

loobeebee 發表於 18-2-1 10:45
多謝分享!
想問下pn 開始教phonics 未架?
同埋雜費,書薄費多唔多呢?

PN只會唱phonics songs, 例如 a is an apple, ah ah apple, b is a ball, ba ba ball

雜費+書薄大概$3000一個學期

題外話,樂沛兒的茶點好正,有湯、通粉、粥、粟米、蕃薯、麵包等,唔需要再另外俾錢

loobeebee 發表於 18-2-1 10:40
Ctse, 我認得你都開咗個post, nobel vs 奧基呀嘛
你考慮成點呀?我果日去nobel interview, 感覺好好呀,老 ...

Gave up SH pm offer, going to try Nobel playgroup starting this week to see their teaching before deciding!!

jani.l 發表於 18-2-1 18:11
Gave up SH pm offer, going to try Nobel playgroup starting this week to see their teaching before d ...

即係仲未決定到! 但c6 又中意nobel more but its just far!

回覆樓主:

我去年都有呢2間的煩惱,仲要兩間都am,自己較喜歡Nobel的課程與教材,但交通非常不便,又不想讓孩子坐校車,最後還是選了St. Hilary's。 當然,德萃也是自己喜歡的學校,所以才會爭扎了很久才作決定。
當個好爸爸

回覆樓主

都考慮緊紅磡st Hilary... 想問問學校嘅情況如何??老師用心同埋語境如何?
多雜費交嗎?

boyboobee 發表於 18-2-3 14:53
我去年都有呢2間的煩惱,仲要兩間都am,自己較喜歡Nobel的課程與教材,但交通非常不便,又不想讓孩子坐校車 ...
請問SH 有咩good or bad comment? 因為我都爭扎緊!唔知Sh 好定SJC 好!

xtinny 發表於 18-2-4 12:25
請問SH 有咩good or bad comment? 因為我都爭扎緊!唔知Sh 好定SJC 好!

校舍size 差好遠啦!

jani.l 發表於 18-2-4 12:34
校舍size 差好遠啦!
但眼見SJC 讀完n大部分會轉走,好冇保障咁

回覆樓主

Sjc k1 seems to be very 谷

xtinny 發表於 18-2-4 12:25

語境好,我的孩子入學前不會中文,上學後很快可以用中文表達了。因為班數不多,校長、老師、姨姨們與學生的比例就很充裕,她們都很快記得所有孩子的名字、性格、習慣等等。學校有很多不同類型的課外活動/學習可供報名,雖是收費,但自由參加,沒有任何方式去逼你參加。除了學費,PN是沒有任何其他收費,K1開始會另收書簿費,學校也不提供茶點,孩子是自帶回校,所以亦没有高昂茶點费的問題。
至於不好的,沒比較也沒甚麼不好,如此這樣說只因大女兒在明慧畢業,有所對比的話,明慧有較多讓家長参與的活動,而且明慧為學生拍很多上課照片供家長購買,這些給家長的感覺也挺兩面: 知多些孩子在校的生活但很商業感,而SH完全沒帶出商業感給家長,反而很實在,所以也並非缺點。手册每兩星期才寫一次報告,個人感覺是太少,因手册是每星期有報告欄的設計的。
當個好爸爸

Ic 明白!好詳細, thank you very much!
我都覺SH 好多資源,又多活動!呢個係賣點!

boyboobee 發表於 18-2-4 14:10
語境好,我的孩子入學前不會中文,上學後很快可以用中文表達了。因為班數不多,校長、老師、姨姨們與學生 ...

謝謝分享!
請問書薄費幾多錢呢?係用oxford 嗎?
我open day 時個老師話用開個 oxford 但個edition 停版,所以會轉
佢哋有無自家教材?定全部都用外面呢?

loobeebee 發表於 18-2-4 21:40

謝謝分享!

孩子仍在PN,沒有課本,要問問學校K1-3的學生用甚麼才可回覆了
當個好爸爸

Nobel 教phonics, SH 冇特定教播個人意見感覺Nobel活動教學尐SH就好似深少許
其實都幾難選擇
品格邊間教得好尐乖尐有冇JM可以分享下呢?
‹ 上一主題|下一主題