用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89 大家點排?
go

89 大家點排? [複製鏈接]

7間搶手4間寶冇2線
乙2都要擺4寶?
咁其實填5個CHOICE就得啦, 乙1心儀, 乙2-4 四寶順序

4    0    0    0

wwhim 發表於 18-1-31 12:31
7間搶手4間寶冇2線
乙2都要擺4寶?
咁其實填5個CHOICE就得啦, 乙1心儀, 乙2-4 四寶順序

你簡直講出我的心聲,頭痛中

回覆樓主:

四寶邊間排尾?

wwhim 發表於 18-1-31 12:31
7間搶手4間寶冇2線
乙2都要擺4寶?
莊同靈都係2線...不過呢2年大把人放佢第一位

回覆樓主:

我由尾開始排,諗咗邊間最唔想入先跟住放最後,其他都喺靠運氣。呢4寶我覺得信義真係寶中寶

dorothy8 發表於 18-1-31 16:17
莊同靈都係2線...不過呢2年大把人放佢第一位

無它o既,莊啟程、靈糧同陳元喜上年放第二志願都仲有極少量入到(好似第二志願入到o既每間都唔超過10個),所以都仲有家長會博一博(反正寶校擺第4志願都一定入到),不過今年就唔同了,好多二線甚至寶校都比上年開少o左一班,例如二線o既陳元喜上年開o左6班(A至F),今年因為只有2班P6畢業,加埋最多只可以騰空多3個課室出o黎,所以今年只能夠收5班(A至E),同樣地,四寶之一o既純陽上年開o左6班(A至F),今年因為只有3班P6畢業,加埋最多只可以騰空多2個課室出o黎,所以今年亦只能夠收5班(A至E),再加上今年入讀小一o既人數破晒紀錄(本地加雙非),故今年基本上已經無晒二線畀你擺第二志願,唔放佢o係第一志願都好肯定唔駛諗喇!就算係寶校,上年有家長擺純陽o係第七志願都派唔到,而今年仲收少一班添,咁你話應該點擺喇?

飄泊流浪一孤客,狂歌走馬遍天涯;
笑看浮生逐水談,與人無愛亦無嗔。

ram201705 發表於 18-1-31 13:51
四寶邊間排尾?
邊間排最尾就唔清楚,不過上年純陽就係四寶中最先收滿o既。

回覆樓主

上年乙二入到靈小

回覆樓主

請問上年莊啟程同馬鞍山陳元喜有冇乙三入到?謝謝

pycc 發表於 18-2-1 07:42

pycc 發表於 18-2-1 07:42

前年呢兩間擺乙三都有極少量入到,但上年就無喇,甚至擺乙二都大把人入唔到呀!

討論左咁耐, 即係只有7揀1再4寶啦, 填5個CHOICE啦

wwhim 發表於 18-2-1 14:42
討論左咁耐, 即係只有7揀1再4寶啦, 填5個CHOICE啦

我又唔係咁睇喎,就算都係7揀1再4寶都要有策略o架!
1) 首先,主風同雨川大抽獎後叩門只係會見填o左佢o地係1-1-1 (俗稱3條1)o既學生,所以若果你o既第1志願係主風或雨川其中一間,咁第2同第3志願就無謂填另一間喇,因為就算你填o左都係浪費,另一間根本連門都唔會畀你叩,咁倒不如o係餘下o既5間中搵出邊兩間大抽獎後叩門必須要選佢o係頭三志願內o既先會優先考慮收你小朋友o既小學(只要你交o左報名費/手續費一定會畀你叩門,但收生o既準則同安排就係另一會事),我記得其餘5間中好似有2間有咁o既要求,但可惜我記唔起係邊兩間......好似其中一間係禧年(好似咋)......
2) 若果你o既首選並唔係主風或者雨川,咁就更加唔好將呢兩間擺o係第2同第3志願,因為擺o左都係浪費一定無得見,同樣地o係餘下o既4間中揀兩間大抽獎後叩門必須要選佢o係頭三志願內o既先會優先考慮收你小朋友o既小學,咁咪仲實際!
3) 4寶基本上由第4志願開始擺到第7志願,咁就應該好穩陣,我都好明白就算你唔係刻意安排,按照正常人咁將最唔鍾意o個間就擺到去最尾如此類推,只要派唔到第1志願基本上都一樣係派去寶校,但分別就在於正常人o既選擇好多時都唔會將寶校擺到咁前,結果就好似上年咁,最多人選擇o既o個間寶校就早已經收滿晒,結果派到你時就已經係最尾o個間寶校,所以有策略最少都可以派到一間4寶中較合你心意o既小學,之後再去叩門,就算叩門唔成功都起碼有間較合你心意o既小學讀住先,到升P2時再去叩過,其實仔女o既將來o係你手上點都好過任由部電腦主宰o丫,尤其當其他家長都懂以策略性安排而你就隨遇而安時,到最後,機會就只會留畀有準備o既人。

流浪客 發表於 18-2-1 15:53
我又唔係咁睇喎,就算都係7揀1再4寶都要有策略o架!
1. 首先,主風同雨川大抽獎後叩門只係會見填o左佢o地 ...

謝謝分享

回覆樓主

仲未諗完,頭都大。如果甲一乙一雨川,乙二靈糧,乙三純陽,係咪錯策略?乙二靈糧或莊啟程大機會D?

WongBoBo 發表於 18-2-2 15:21
仲未諗完,頭都大。如果甲一乙一雨川,乙二靈糧,乙三純陽,係咪錯策略?乙二靈糧或莊啟程大機會D?
...

因為根據過去兩、三年o既經驗,揀靈糧o既家長都比揀莊啟程o既多,不過今年有咁多學生就好難講囉,你想博一博就咁排啦:乙一雨川、乙二莊啟程、乙三靈糧、乙四純陽。

流浪客 發表於 18-2-2 16:13
因為根據過去兩、三年o既經驗,揀靈糧o既家長都比揀莊啟程o既多,不過今年有咁多學生就好難講囉,你想博一 ...

多謝你,就咁排啦!

回覆樓主:

雨川,大家點睇?谷或功課多嗎?屬幾線小學?

CCelia 發表於 18-2-2 18:02
雨川,大家點睇?谷或功課多嗎?屬幾線小學?

雨川屬一線頭,係89網裡面小數唔谷o既小學,他採用活動教學功課唔多亦唔算深,剛好同主風o既傳統教學模式相反,所以近年深受家長們追捧,據悉去年首選雨川o既家長比主風仲要多,所以要派到雨川就真係要非常好運氣喇。

流浪客 發表於 18-2-2 22:41
雨川屬一線頭,係89網裡面小數唔谷o既小學,他採用活動教學功課唔多亦唔算深,剛好同主風o既傳統教學模式 ...

謝謝你。
‹ 上一主題|下一主題