用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天氣寒冷去面試
樓主: 妹妹頭
go

天氣寒冷去面試

小時了了 發表於 18-1-31 15:16
呢間又真係幾凍.

話說呢兩日自己個班嘅家長群組中, 好多家長擔心自己仔女會凍親, 會病. 何解? 因為上游 ...

請問唔識游水嘅小朋友都要一齊上游水堂?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

女仔面試又真係著裙好啲

跟楼上教的方法,貼定暖貼,羊毛底等

小時了了 發表於 18-1-31 15:16
呢間又真係幾凍.

話說呢兩日自己個班嘅家長群組中, 好多家長擔心自己仔女會凍親, 會病. 何解? 因為上游 ...

可以著運動服實在太好,好多中學叫女生著男生西褲,講真,邊個女仔會肯,買左又未必有機會著。朋友間學校,今日咁凍,運動堂都只可以整套運動裝,自己褸唔比加,連校褸都唔比…,若自行加外褸或校褸,扣操行分…

jk923 發表於 18-1-31 21:13
可以著運動服實在太好,好多中學叫女生著男生西褲,講真,邊個女仔會肯,買左又未必有機會著。朋友間學校 ...
女生點著男生西褲呀?想像唔到!

可以著運動服實在太好,好多中學叫女生著男生西褲,講真,邊個女仔會肯,買左又未必有機會著。朋友間學校 ...
邊間學校校規咁嚴?要穿男生西褲?仲唔可以加自己外套

小時了了 發表於 18-1-31 21:31

係呀,連我大仔聽到都眼突,因為佢讀東記,十二度樓下女仔可以著運動服及黑色羽絨褸。

大件仔 發表於 18-1-31 22:36
邊間學校校規咁嚴?要穿男生西褲?仲唔可以加自己外套

兩間黎嘅,都係荃灣區英中,一聽到西褲,啲女同學情願抵冷著返裙;運動裝唔比加外套,我都係今日朋友講先知。

妹妹頭 發表於 18-1-31 10:48
星期六要去面試, 天氣寒冷, 女仔, 可唔可以穿運動服代替校服? 穿裙好凍凍

雖然我唔知咩中學,但咁凍著運動服好正常!
將心比己,我好相信一間學校in人唔會因你著裙定運動衫巳有唔同,陣間凍到震晒影響表現仲唔抵!

gracelam 發表於 18-1-31 15:41
請問唔識游水嘅小朋友都要一齊上游水堂?

阿女呢排係宿舍, 要等阿女打電話返屋企先至問到佢.

阿女話上游水堂分咗5條泳線, 識唔識游水會分唔同程度分去唔同線游, 唔識游水嘅小朋友都要一齊上游水堂

阿女補充少少, 因為呢幾日天氣實在太凍而原本嘅體育堂係上游水堂唔洗上了.

小時了了 發表於 18-1-31 21:31
我哋小學都係咁喎, 之前買過一條, 因為扣鈕去廁所好麻煩, 阿女唔肯著, 又貴, 一年著唔到幾次然後第二年又唔啱著, 所以今年改著運動衭, 因為校規只寫著深藍色褲, 無話乜褲。點知俾教務主任見到捉去鬧, 咁我哋就緊係去副校度投訴啦  副校話著運動衫係可以的, C6就問咁點解教務主任要鬧人, 唔該出通告俾教務主任睇清楚校規。

小時了了    發表於 18-2-1 09:27

小時了了 發表於 18-2-1 08:23

阿女話上游水堂分咗5條泳線, 識唔識游水會分唔同程度 ...

謝謝你特登幇我問

小時了了    發表於 18-2-1 16:11
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小時了了 發表於 18-2-1 08:23

阿女話上游水堂分咗5條泳線, 識唔識游水會分唔同程度 ...
你哋學校又幾好喎, 游水堂又分識唔識, 聖經堂又分係咪教徒。

我仲記得當年普通話唔係咁普及時, 大學修國語, 好多乞人憎普通話鬼咁好走去呃學分。你知啦, 大學分數拉curve, 我哋呢D真係由頭學既, 俾人拉低晒D分。

小時了了    發表於 18-2-1 21:33

路過8下,In 果係直資還是自行?

joeyxlma 發表於 18-2-1 19:11
路過8下,In 果係直資還是自行?

直資

匯基游水係邊游架? 有冇分男女不同時段 ? 冬天都要都幾冷. 我2個除學校夏天的游水池外 (細的冇試因學校個池已重建中), 其實都係樓下會所全年無休游左多年, 細的有暖水, 喝埋朱古力, 穿厚防寒泳衣, 哩排上水冷都成個口紫晒, 如果女仔頭髮長又唔吹, 出到風位真係好冷..

HaYi 發表於 18-2-1 21:03
匯基游水係邊游架? 有冇分男女不同時段 ? 冬天都要都幾冷. 我2個除學校夏天的游水池外 (細的冇試因學校個池 ...

匯基學校裏面有自己室內游泳池,位置係學校裏面嘅教堂對面,星期六、日好似租咗俾史x福泳會。男、女學生分開上,上個月阿女嗰班男同學上,今個月輪到女同學上。

HaYi 發表於 18-2-1 21:03
匯基游水係邊游架? 有冇分男女不同時段 ? 冬天都要都幾冷. 我2個除學校夏天的游水池外 (細的冇試因學校個池 ...
冬天都要上堂應該係暖水池喎。阿女學緊游水, 冬天都係繼續的, 之前買咗件3mm厚泳衣俾佢哋, 著咗一個冬天就唔啱著, 家姐太肥, 响街買唔到, 阿妹都話唔鐘意著, 因為郁唔方便, 佢哋就著長袖夏天泳衣, 上水著件上水褸。佢哋話都OK喎。

little_yolky 發表於 18-2-2 11:40
冬天都要上堂應該係暖水池喎。阿女學緊游水, 冬天都係繼續的, 之前買咗件3mm厚泳衣俾佢哋, 著咗一個冬天就 ...

小時,thx!

Litt_yo, 我2個都穿3m. 大的新買已大2個size 都緊,細的瘦吾襟凍,我地都暖水但有開窗,上水真freezed

女仔著男生西褲咁核突?又真係邊個肯著吖
我囡學校12度以下比著藍色褲返學,牛仔褲都比,所以呢排好多同學著牛仔褲返學

妹妹頭 發表於 18-1-31 10:48
星期六要去面試, 天氣寒冷, 女仔, 可唔可以穿運動服代替校服? 穿裙好凍凍

哪間中學規定面試要穿校服呢?