用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 8月底bb報學之園
go

8月底bb報學之園 [複製鏈接]

大家好!新手媽媽一問
最近想幫8月29出世既bb搵playgroup, 心儀學之園。一心想報little habs,希望考pn可能熟悉環境會好啲。但見到LH pn 寫“開學日期為8月14日,而於開課日未足兩歲之幼兒將暫不獲面試”。咁係咪即係bb已經無望,可以直接搵第二間k會收8月底bb開既playgroup?多謝解答!
   0    0    0    0

回覆樓主

pn 學校的確只會見8月中之前出世既小朋友
之後既要有人唔讀先會in,但8月中之前的都應該有很長waiting list 吧
聽聞k 就幾多月都有機會

leeleemrs 發表於 18-1-30 22:46
pn 學校的確只會見8月中之前出世既小朋友
之後既要有人唔讀先會in,但8月中之前的都應該有很長waiting list ...

多謝回覆咁即係要讀其他pn先再報LH k?

以我所知, 開學不足兩歲唔會in, 所以唔會in你,下年in做大B和K1 , 兩邊一齊in機會大好多.

講真就算 6,7, 8月出世, 返學已足兩歲(即細B),入到機會都細, 學校鍾意收大b。

babymamaloveyou 發表於 18-1-31 10:13
以我所知, 開學不足兩歲唔會in, 所以唔會in你,下年in做大B和K1 , 兩邊一齊in機會大好多.

講真就算 6,7 ...

多謝回覆!但佢又有第二輪面試for 8月16到12月31號出世既bb 咁係咩意思多謝你先!

tsangsiufan 發表於 18-1-30 23:08
多謝回覆咁即係要讀其他pn先再報LH k?

覺得下年你考n 又考k 都得
不過8月b 去考n 又有點兒太大

8月b 好多時仲慘過10-12月細b
不大不細

leeleemrs 發表於 18-1-31 15:27
覺得下年你考n 又考k 都得
不過8月b 去考n 又有點兒太大

回覆樓主

8月b 考n 做超大係很傻的做法
因為無左適齡既分
(除非有信心一定考到私小/你唔打算自行或抽獎)
所以一般只會考k
唔係無機的,我同幾位朋友8月b都有Lh k 既offer
加油
‹ 上一主題|下一主題