用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇VS港青基信
go

基崇VS港青基信

我仔Band 2 生,英文好但數學差,請問那間校風好和dse 成績 好d呢?
視藝方面那間教得好d?

Thx

miaooo 發表於 18-1-30 21:29
我仔Band 2 生,英文好但數學差,請問那間校風好和dse 成績 好d呢?
視藝方面那間教得好d?

要英文好,一定係港青基信。

其實基祟是否長沙灣基督教崇真呢?
如果呢間和唐乃勤比較邊間好D?

miaooo 發表於 18-1-30 21:29
視藝方面那間教得好d?

港青基信都幾重視藝,每次去參觀都好多作品展覽。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 18-1-31 21:18
港青基信都幾重視藝,每次去參觀都好多作品展覽。

基崇視藝堂中一得上學期和中三的下學期先有得上,我仔如果遲d想報VA,好似唔多啱佢咁

學術方面知唔知那間好些?

回覆樓主:

校風幾好,學生家長老師好互動,眼見多過一半係外籍學生,近似國際學校模式,校長話DSE好難比較,因為每年都有些學生會跟家人返回外國居住,學校地方比較大,環境不錯,有好多課外活動,大部份資料上校網已經可以睇到。

如果唔係Native English Speaker, 港青基信唔容易入... 我細路Band1尾Band2頭,連Interview都冇,一嚟就收到Reject Letter

milkcandy 發表於 18-2-1 18:25
唔果唔係Native English Speaker, 港青基信唔容易入... 我細路Band1尾Band2頭,連Interview都冇,一嚟就收 ...

miaooo 發表於 18-1-31 22:43
基崇視藝堂中一得上學期和中三的下學期先有得上,我仔如果遲d想報VA,好似唔多啱佢咁

學術方面知唔知那間 ...

基崇得咁少視藝堂?基信 F.1-6 都有 Visual Arts (DSE) or Arts and Design (GCE)讀。

港青基信太多外國人讀,喺呢度冇咩用家。
但我有個年青同事是港青基信畢業的,佢浸大畢業,佢口中的基信是好開心,老師和學生打成一片,每年的   international fun fair 都返去玩或幫手。
佢讀時冇咁多外國學生,而家多左好多。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

最近同朋友傾開,佢囡囡間學校(ESF)有唔少學生升中轉了去YMCA!

ol_bb 發表於 18-2-2 14:07
最近同朋友傾開,佢囡囡間學校(ESF)有唔少學生升中轉了去YMCA!
知吾知原因?

ol_bb 發表於 18-2-2 14:07
我有朋友讀 Shatin Junior ,佢都話有部份升中學會去 YHKCC 。

crazyhippo 發表於 18-2-2 14:11
知吾知原因?
1) 學費平是其中一個原因。2) 佢地想考 GCE 唔想考 IB。
3) 多同學或朋友讀,覺得唔差,又轉。
4) 東涌多外國人住。

除了學生,老師都有部份from ESF.

crazyhippo 發表於 18-2-2 14:11
知吾知原因?
學費,口碑

virgokaren 發表於 18-2-2 14:12
我有朋友讀 Shatin Junior ,佢都話有部份升中學會去 YHKCC 。
我朋友女兒讀Beacon Hill school.

回覆 milkcandy 的帖子

我想請問 , 如果小朋友讀緊國際學校 , 如果轉讀返本地課程 , 會唔會更難適應呢...?!

回覆 chriskaan 的帖子

唔知!interview都冇,問都問唔到 !

回覆樓主:

下年沙崇校長會轉去基崇,因此基崇必有一番新景象,今年入基崇會係超值,睇走勢此校會有一定提升。

fatman69 發表於 18-3-9 20:52
下年沙崇校長會轉去基崇,因此基崇必有一番新景象,今年入基崇會係超值,睇走勢此校會有一定提升。
...

今天才收到通告得知關校長退休,9月1日有新校長接任,張校長現職沙崇,有朋友說他是一個有魄力的校長,希望他能對基崇有更好的向前。