用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍邊間直資私立小學比較著重數學?或數學深d呢? ...
樓主: Bearay
go

九龍邊間直資私立小學比較著重數學?或數學深d呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

猴子爸 發表於 18-1-31 10:34
他们劲的地方也只是可能贴近一部计数机而已。
又唔一定嘅,我仔計數唔係特別快 (未到計數機級),只係叫佢計快過我搵部計數機!

而且,再高班d,就唔係要做混算,多咗要理解同思考嘅野,calculator 未必做到,可能只係可以用computer 代替

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-31 10:49
又唔一定嘅,我仔計數唔係特別快 (未到計數機級),只係叫佢計快過我搵部計數機!

而且,再高班d,就唔係要 ...

計得快、準係鐘意計數的一個過程,計成鐘先做完一題,小朋友唔會有興趣再繼續做落去!

曾經聽一個媽媽講過,話他的兒子在小一適應班,有個小朋友舉手,話自己已經學了中學一年級的數學,他兒子和其他同學都嘩嘩聲,他兒子都話他肯定很厲害啦,自己就一定很落後了。結果現在二年級跟他同班,那個同學每次數學都只是拿70-80分左右。。。 他兒子反而可以拿到90分以上。。。這個可能是個龜兔賽跑的故事,也可能是100米跑手落錯跑道同馬拉松肯雅選手比賽的故事。

醒目開學勳章 貢獻勳章

就好似上面講,學校課程仲要考小心,如果數學超前嗰班,會睇唔起呢d咁淺嘅數,所以會好唔小心!

我仔都攞過80分,我攞嚟開玩笑,真係測考高分無佢份架!但比賽同外面課程,好成績就有佢份

所以,大家條跑線唔同,唔同角度,會見到唔同結果

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

所以,樓主,好睇你到底想點

要keep住佢對數學嘅興趣,場地唔响學校
相反,學校數學堂有機會係佢最多麻煩,最痛苦嘅一科!
恐龍家

回覆樓主:

陸慶濤?

回覆 yuenkw 的帖子

請問邊間補習社? 讀奧數那種?

猴子爸 發表於 18-1-31 11:03
曾經聽一個媽媽講過,話他的兒子在小一適應班,有個小朋友舉手,話自己已經學了中學一年級的數學,他兒子和 ...
數學難在解題, 如果中文的埋解能力唔得,
計到幾快曉飛也是白費!

subb 發表於 18-1-31 16:24
數學難在解題, 如果中文的埋解能力唔得,
計到幾快曉飛也是白費!
有时候很多看似很浅易的数学概念,以为教了,学了,已经懂得了。但如果看看现在各式各样的补充练习,就会发现本来以为已经懂的,其实不太懂, 一不小心漏看细节,或解题错误,可以扣分的地方多的是。

....

小曳人 發表於 18-1-31 11:51
所以,樓主,好睇你到底想點

要keep住佢對數學嘅興趣,場地唔响學校

200%認同,越淺越常錯!

宜家考數, 啲文字題越出越习轉, 好多時變成考閱讀理解

小曳人 發表於 18-1-31 10:49

而且,再高班d,就唔係要 ...

運算叻唔等於數學叻。

明白數學概念,肯用腦諗先會數好。

yuenkw 發表於 18-1-30 23:59
我小朋友都鐘意計數,入小一前簡單的2、3位四則混算己可獨自處理,但類似以下的文字題都要高小先可領會:

...

加埋 ÷2

lovebb2 發表於 18-1-31 18:02
加埋 ÷2

÷ 10

APS高小分組上課,數學科 第一組除了數學, 還有奧數學

回覆樓主:

DBSPD, 朋友囝一直數學好,小一考入DBSPD,幫到學校比賽攞獎,同同校高佢兩級的哥哥去組隊

Thx u guys!似乎大家講既學校都比較谷,其實我唔想小朋友咁多功課同谷,佢中英文都大致ok既,同埋佢起私校讀英普班,一般英普都明既,問佢數學理解題佢都明,佢k2已經識講自己鍾意數學同跑步😅😂,所以想開始了解下。拔萃宣小英華果類,我擔心小朋友好大壓力,加上想基督教男女校,所以好多考慮。

dolphin.wedding 發表於 18-1-31 19:06
DBSPD, 朋友囝一直數學好,小一考入DBSPD,幫到學校比賽攞獎,同同校高佢兩級的哥哥去組隊
...

數學好都有不同的路,有D小三生就同小五六玩奥數,有D小四生就考 IGCSE Math 攞 A*

APS教快半年, 聽聞高小家長話小五會教埋中一數