用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91水泉澳
go

91水泉澳 [複製鏈接]

上網睇過呢間學校嘅報道,好似都幾吸引,想瞭解多啲....

請問一間新學校點樣分 Banding?

另外,暫借學校嘅地方環境如何?睇報道會用一千萬修葺舊校舍....
   5    0    0    0

回覆 superpapapa 的帖子

我意思上中學時, 呈分試分配方式

回覆樓主:

幼稚園派左張leaflet,講到間學校教學好似直私咁好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

有前輩講過,因為無前人成績參考,所以第一二屆畢業生會係平均分配banding,亦即係話有33.3% band 1

應該係好事
恐龍家

edutm 發表於 18-1-30 16:00
幼稚園派左張leaflet,講到間學校教學好似直私咁好。

我冇睇過leaflet, 可以放上來看看嗎?

我睇報紙報導, https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20171222/s00011/1513879628490

“新小學半日教書 下午導修特色課”
好似幾唔錯

小曳人 發表於 18-1-30 16:10
有前輩講過,因為無前人成績參考,所以第一二屆畢業生會係平均分配banding,亦即係話有33.3% band 1

應該 ...
估計情況係咁:

第一屆畢業生: 2023-2024年, 因以本區學校既Pre-S1平均計算, 很大機會本區有B1/2/3學生各1/3, 全港Banding分佈就好難講
第二屆畢業生: 因第一屆畢業生係雙數年畢業, 佢地考既Pre-S1影響已開始浮現
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JAlove 發表於 18-1-30 13:50
上網睇過呢間學校嘅報道,好似都幾吸引,想瞭解多啲....

請問一間新學校點樣分 Banding?

新校區2022年才可以用。

hkpapa852 發表於 18-1-30 16:54
估計情況係咁:

第一屆畢業生: 2023-2024年, 因以本區學校既Pre-S1平均計算, 很大機會本區有B1/2/3學生各1/ ...

請問如果佢今年同時招收插班生,有無可能第一屆畢業生早於2024?

deco99 發表於 18-1-30 19:22
請問如果佢今年同時招收插班生,有無可能第一屆畢業生早於2024?

唔知有冇插班生,我只係見到佢預計開六班小一

JAlove 發表於 18-1-30 16:41
我冇睇過leaflet, 可以放上來看看嗎?

我睇報紙報導, https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/ ...

已經掉左。

JAlove 發表於 18-1-30 21:52
唔知有冇插班生,我只係見到佢預計開六班小一

官津學校唔需要好似私校咁多收學生先有錢營運。所以只會有小一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我因為好遲先知呢間小學, 巳經註冊咗自行, 請問仲可以扣門嗎?
定要等出年考插班?

superpapapa 發表於 18-1-31 10:20
回覆 hkpapa852 的帖子

但有報導講收其他年級插班,唔似只有小一「新校可能會開設6班小一,同時有機會要接 ...

如果佢真係連2/3年級都收插班, 咁要小心了...... 因為今年升上P.1既學生, 係要按照高年級畢業生既Pre-S1成績去決定佢地既Banding比例..... 如果無遄端會插去一間新校, 你認為學生能力會如何呢?

有冇課程教學語言分享

醒目開學勳章 王國長老

comy 發表於 18-1-31 09:45
我因為好遲先知呢間小學, 巳經註冊咗自行, 請問仲可以扣門嗎?
定要等出年考插班?
...

通常新校競爭唔會太大,就算派唔到,到時去叩好了

東華三院學校好鍾意用人名冠名,唔知呢間第日會否冠名做東華三院XXX小學呢?

mirandamiya 發表於 18-1-31 15:46
有冇課程教學語言分享

講座ppt

回覆樓主

講座ppt2
‹ 上一主題|下一主題