用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 NZ 讀書交流下
樓主: TTeresa
go

NZ 讀書交流下 [複製鏈接]

請問大家有無比較好的新西蘭高中男校介紹,給我參考。

AGENT 問我對home stay有咩要求...
想問大家通常要咩要求???? 如要有小朋友既家庭....

koalakong 發表於 18-2-26 15:41
抱歉引起大家恐慌!我都有考慮過這一點先至post, 但我實在唔想再有人好似我咁蠢咁鈍,因為錢使左事少,影 ...

其實在紐西蘭轉校 不一定要先回港才能轉
holiday其實你哋真係唔好太高期望
佢哋做得空stay目的都係為咗賺錢

同埋大部分紐西蘭屋企都冇冷氣heat pump

因為紐西蘭電費都好貴
雖然有啲時候可能都會高28 or 29c

奧克蘭會比較多華人 所以好多時去到當地都唔係好細講英文
如果真係想學英文嘅話就要揀一啲週邊城市會好一啲

poohandfriends 發表於 18-3-8 17:02

must boy school ?
co ed  …… st Peter Cambridge
boy..Hamilton boy high also ok

matthew_mama 發表於 18-4-13 22:17
must boy school ?
co ed  …… st Peter Cambridge
boy..Hamilton boy high also ok

你有兒子在紐西蘭讀書?幾年班?你認為這裡升有什麼好處?

CLCC 發表於 18-4-14 15:54

yes,my elder son is studying in Nz

CLCC 發表於 18-4-14 15:54

我喜歡佢比較純樸 同埋紐西蘭教學嘅係統都其實好好
你哋真係唔好以為佢哋啲嘢好easy其實都係要寫好多論文上文字上嘅嘢 其實都係要寫好多倫文上文字上嘅嘢

選擇紐西蘭因為我個仔比較適合開放一點嘅學校而我覺得英國制度唔適合佢 而所以我揀選咗澳洲或者紐西蘭

兩者比較之後我個人覺得紐西蘭冇咁種族歧視所以我就揀個仔去紐西蘭

佢由yr9直到今年12
因為school嘅原因
因為boarder嘅原因 所以都比較獨立

當然你揀地區之外亦都要明白 學校先至好選擇

如果你揀選紐西蘭我一定會叫你千祈唔好揀奧克蘭區

因為實在太多華人 基本上你係唔需要用英文溝通 所以英文進步好有限

matthew_mama 發表於 18-4-14 16:21
你哋真係唔好以為佢哋啲嘢好easy其實都係要寫好多論文 ...

方便透露學校名?

我兒子去年參加Year5暑期班6星期,回港後想起香港的教學方式,他希望留在NZ學習,今年所以2月已在NZ升讀Year6,初時我非常掛心,復活節假期回港後,他的英文進步比我想像之中快,學校令他有學習動機再變得主動學習,再不是C記課本C操練。

CLCC 發表於 18-4-14 17:09
方便透露學校名?

我兒子去年參加Year5暑期班6星期,回港後想起香港的教學方式,他希望留在NZ學習,今年 ...

st peter cambridge school
wow yr 6,
10 yrs old boy!bravo

醒目開學勳章

CLCC 發表於 18-4-14 17:09
方便透露學校名?

我兒子去年參加Year5暑期班6星期,回港後想起香港的教學方式,他希望留在NZ學習,今年 ...

Nz有暑期班?請問點搵架?

mrshoho 發表於 18-4-16 17:01
Nz有暑期班?請問點搵架?

點解你想係紐西蘭搵summer course?紐西蘭7、8月是冬天,好多香港人擔心凍,擔心英文唔夠純正唔及英國,擔心有地震等。

醒目開學勳章

CLCC 發表於 18-4-17 18:39
點解你想係紐西蘭搵summer course?紐西蘭7、8月是冬天,好多香港人擔心凍,擔心英文唔夠純正唔及英國,擔 ...

我見到你話你兒子參加過紐西蘭暑期班,所以問吓你。因為我都上網睇過唔同地方嘅暑期班好似見唔到有提及紐西蘭。

mrshoho 發表於 18-4-18 22:30
我見到你話你兒子參加過紐西蘭暑期班,所以問吓你。因為我都上網睇過唔同地方嘅暑期班好似見唔到有提及紐 ...

你可在紐西蘭政府網站找到,揀選學校後自己email send email到學校查詢入學時間、學費和住宿,紐西蘭學校一般都好歡迎國際生。

https://www.studyinnewzealand.govt.nz/study-options/institution/search-results?institutiontypeid=9

囡囡今年讀完中3想係10月讀一個term year 10之後就讀year 11, 但agent話最好7月就去,但囡囡同我地心理仍未預備好!其實,有冇人只會讀一個term嘅year 10就升讀year 11?

另外,agent推薦waikato diocesan school, 學校質素如何?如果想讀男女校,有咩推介?

Duckling2017 發表於 18-4-21 23:06
囡囡今年讀完中3想係10月讀一個term year 10之後就讀year 11, 但agent話最好7月就去,但囡囡同我地心理仍未 ...

香港大約7月10日已開始放暑假,等到10月返一個term,好似放咗好耐假咁,接著大約12月10日已學期完,到2019年1月尾才開學,實際只返兩個月學。
(以上不同學校時間會有不同)

回覆 CLCC 的帖子

係有D長,個暑期!依家諗下可唔可以遲一個月去,即係8月才去讀!有冇人試過?

大家好, 我都有諗比囡囡去NZ 讀YR10, 問過一間ALL GIRL BOARDING, 現在香港讀中三黎緊中四, 佢地回覆七月過去可讀YR10, 跟住升11, 我網上睇環境同學校都唔錯, 學校回覆都好快...
我未經AGENT, 或者會自已攪, 住BOARDING SCHOOL 可能會好啲安全啲呱, 不過長假期都應該要住HOME STAY, 同呀女講過, 可能只能一年回港一次佢話無問題, 個心已經飛左去了,
不過我有些問題, 想大家幫幫忙, 睇下答唔答到我....
有一個保証金, 保証學生黎年讀書係夠生活及學費的, 如果佢讀YR10, 保証金是否要足夠YR10-YR13VISA 才會批?
如長住HOME STAY 各位認為對佢語言方面係咪會快啲適應?
有朋友的女去英國但住BOARDING , 因佢覺得安全些, 但我見佢都幾開心, 不過佢長假期返港.
仲有好多好多問題, 麻煩你地解答下...感謝

只要夠一年, 約30萬就可, 因要年年簽

matthew_mama 發表於 18-4-14 16:21
你哋真係唔好以為佢哋啲嘢好easy其實都係要寫好多論文上文字上嘅嘢 其實都係要寫好多倫文上文字上嘅嘢
選擇紐西蘭因為我個仔比較適合開放一點嘅學校而我覺得英國制度唔適合佢 而所以我揀選咗澳洲或者紐西蘭;  兩者比較之後我個人覺得紐西蘭冇咁種族歧視所以我就揀個仔去紐西蘭;  佢由yr9直到今年12; 因為school嘅原因 ;  因為boarder嘅原因 所以都比較獨立;  當然你揀地區之外亦都要明白 學校先至好選擇; 如果你揀選紐西蘭我一定會叫你千祈唔好揀奧克蘭區;  因為實在太多華人 基本上你係唔需要用英文溝通 所以英文進步好有限 ...

想請教, 奧克蘭區嘅 University of Auckland 係大學排名好似係紐西蘭最 top, 如果唔入呢間, 排名之後嘅3間好嗎? 地區多華人好嗎?

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2018

https://www.usnews.com/education/best-global-universities/search?region=&country=new-zealand&subject=&name=

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/NZ/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

紐西蘭大學排名:
1) University of Auckland
2) University of Otago
3) University of Canterbury
4) Victoria University of Wellington

有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3340335&fromuid=1539350

【短片】移民新西蘭賺生活質素 邊種職業最易移民新西蘭?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3464194&fromuid=1539350

‹ 上一主題|下一主題