用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣   [複製鏈接]

回覆樓主:

可能, 在校英文過得去, 如睇過私小, 直资英文水平, 就了解到好英語的学校英語水平去到那裡。

shadeslayer 發表於 18-2-11 01:51

每日8頁? 阿女小一己一小時百幾頁 chapter,在英文教 ...

初小應以培養閱讀興趣為先,睇書要查字典,又要記生字,邊個會喜歡睇書?愛上睇書既細路佢哋個識字量係好驚人。切忌所有㑹影響閲讀興趣既事情,包括閲讀報告,字典都唔駛查,靠上文下理去理解,當然(emoji)唔可以太深,要啱程度。

haihaimom 發表於 18-2-12 14:45
初小應以培養閱讀興趣為先,睇書要查字典,又要記生字,邊個會喜歡睇書?愛上睇書既細路佢哋個識字量係好 ...

全對。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

每個小朋友学習情況不一樣, 我小朋友從小由聽, 講開始, 再閱讀簡易英文書開始, 看有興趣的書, 繼而慢慢看較多字書, 真係可不用多查字典, 亦好有興趣看書, 朗讀, 寫作。
在閱讀前题前, 小朋友一定要能力朗讀到大半篇文章, 記下生字, 去運用。

haihaimom 發表於 18-2-12 14:45
初小應以培養閱讀興趣為先,睇書要查字典,又要記生字,邊個會喜歡睇書?愛上睇書既細路佢哋個識字量係好 ...
閱讀報告不一定有問題,不過就要花一定時間

200904 發表於 18-1-30 11:10
有讀過Magic tree house,讀到第8本,每天朗讀2章,結果我太累,病了,就不了了之⋯⋯
之後,她們自己就沒 ...

用audio 代替你譹,試試效果

qpalzm 發表於 18-2-11 19:52
似乎佢兒家問題係中文程度已很高,英文淺覺得內容太低能,英文深D又睇唔明。 ...

呢個就系問題。我女小一,睇緊英文書500頁。但中文書自己不能看,俾太浅的書太無聊。深小小又攪唔掂。我现在唯有伴讀中文,我找了樂讀123,但英文他又不斷加深,大家有什么建議呢?

lui 發表於 18-2-12 20:58
呢個就系問題。我女小一,睇緊英文書500頁。但中文書自己不能看,俾太浅的書太無聊。深小小又攪唔掂。我现 ...

你小朋友小一, 有冇需要看一本500頁的書。

assado 發表於 18-2-12 21:11

你小朋友小一, 有冇需要看一本500頁的書。

有没有需要?都系按他喜好。買了一套好几本同一作者的書。有200-500頁,他喜歡該作者便把系列看完。該系列是合9+。也不是距離他年齡太遠。

問題是他愈愛英文,和中文的距離便更遠。我想請教我可以做什麼?

MrBeast 發表於 18-2-12 20:47
閱讀報告不一定有問題,不過就要花一定時間

我仔學校初小時淨係需要寫書名,仲簡單過某啲幼稚園

lui 發表於 18-2-12 21:38
有没有需要?都系按他喜好。買了一套好几本同一作者的書。有200-500頁,他喜歡該作者便把系列看完。該系列 ...

你當初做了甚麼令她如此愛英文,現在便相應的實施在中文上,趁不太晚。

haihaimom 發表於 18-2-12 21:54
我仔學校初小時淨係需要寫書名,仲簡單過某啲幼稚園
又真是簡單左d,我見過sc 的,一本小冊子,頁頁唔同,有填色、畫最喜歡人物角色、寫幾個生字、etc,達到某數量仲有小禮物

lui 發表於 18-2-12 20:58
呢個就系問題。我女小一,睇緊英文書500頁。但中文書自己不能看,俾太浅的書太無聊。深小小又攪唔掂。我现 ...
中文係較英難搞,伴讀ok的,到他找到喜歡的書就水到渠成

lui 發表於 18-2-12 21:38
有没有需要?都系按他喜好。買了一套好几本同一作者的書。有200-500頁,他喜歡該作者便把系列看完。該系列 ...

試下俾佢睇成語小故事。睇多左對歷史背景有興趣,可以試俾佢睇台灣王文華既歷史系列。

仲有,“三言兩拍” 係類似民間傳奇既小故事,如: 蘇東坡三戲新朗,讀俾細路聽會幾有趣。

MrBeast 發表於 18-2-13 05:44
又真是簡單左d,我見過sc 的,一本小冊子,頁頁唔同,有填色、畫最喜歡人物角色、寫幾個生字、etc,達到某 ...

SC 個系統,係想細路睇完故事知道個梗。

而家小學,閱讀記錄除書名作者頁數,只有三吋位寫感受。主要係想你多睇,亦唔介意你睇得雜。

retriever 發表於 18-2-13 07:42
試下俾佢睇成語小故事。睇多左對歷史背景有興趣,可以試俾佢睇台灣王文華既歷史系列。

仲有,“三言兩拍 ...

好,等我試下,我估距离攞脱伴讀还是很遠很遠

lui 發表於 18-2-13 08:14
好,等我試下,我估距离攞脱伴讀还是很遠很遠

相信你孩子的英語閱讀能力已超越了同齡的要求,將英文能力轉移到寫作上,即令她喜歡作故事。
中文,趁她聽你講,要潛而默化地令她
1)明白中文實際上的用處
2)感到自己語文的潛力,即相信自己能學到多一種語言
3)伴讀外,讓她朗讀。之後更重要的是你讚她讀得好。
4)除看書,文字亦可通過遊戲學習。尤其是在初小階段。

閱讀英語時間可能需要減少了。不過如果想中英平衡,也是暫時性的。

MrBeast 發表於 18-2-13 05:44
又真是簡單左d,我見過sc 的,一本小冊子,頁頁唔同,有填色、畫最喜歡人物角色、寫幾個生字、etc,達到某 ...

我中學既時候,長假期要寫閲讀報告,愛情小說唔寫得,噤我唯有去圖書館是旦借本,睇頭睇尾做閲讀報告囉,攪掂又可以繼續睇瓊瑤。

Rachelmummy2008 發表於 18-2-13 08:44

相信你孩子的英語閱讀能力已超越了同齡的要求,將 ...

我就是擔心是否現在要控制一下英文,不是要佢有几叻,而系怕她一去無回頭。以前見她那麼投入是高興,現在是擔心。我會再試一試你的方法。

老師留意到女兒看的書很厚,我也告訴她我有讓她上寫作班增強output,老師也同意。她外出會帶notebook方便自己寫低感想和作故事

lui 發表於 18-2-13 11:33

我就是擔心是否現在要控制一下英文,不是要佢有几叻,而系怕她 ...

時間所限,此消彼長,看多了中文即少了英文。

始終係興趣先行,我細路對歷史有興趣,睇成語小故事會WORK。 中文書題材製作亦未有英文書豐富。你女兒興趣所在是關鍵。

我家極少買書,主要在公共圖書館借。當資源有限,其實亦有好處。

我細路帳戶借滿8 本,如想用我帳戶多借要符我條件,譬如:中文書,或某些我想他嘗試的題材。

如不干預,細路永遠只狂借同一類。
‹ 上一主題|下一主題