用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣  

little_yolky 發表於 18-2-14 15:41
唔係全部B, 體育、音樂、英文書法都係A的, 而且聖經、英文、常識、中文書法、視藝都有8字頭。英文聆聽仲100 ...

分數的確不錯很難令她有危機感,更何況85分就A,比其他學校的90分取巧。

little_yolky 發表於 18-2-14 17:31
咪就係C6跟阿大常識同聖經兩科, 兩科都接近100 (不過從未試過100), 所以我至唔敢跟囉 我個人隨和,  ...
既然有working formula 最好唔改la,或者你可試下用老公的方法去教阿細,溝通上,standard technique 是讚佢做得好的地方,小朋友通常都是想父母開心,做到的都會想其他科都高分d。不過都是theory,我還是在摸住石頭過河

MrBeast 發表於 18-2-15 09:17
既然有working formula 最好唔改la,或者你可試下用老公的方法去教阿細,溝通上,standard technique 是讚 ...

去到高小通常都開始形成獨立思考,為自己定為父母邊個好我都唔知。雖然多數人傾向為自己而努力,但萬一個仔女就唔想咁辛苦,為自己選擇hea D,咁點算。

greentea000 發表於 18-2-15 10:46
去到高小通常都開始形成獨立思考,為自己定為父母邊個好我都唔知。雖然多數人傾向為自己而努力,但萬一個 ...

而家呢個世代教導小朋友的係西方果套自我自主平等,到青春期,好少會為孝順父母奮鬥。女仔,仲有可能高小都掹到,男仔就難d。

Jane1983 發表於 18-2-15 14:37
而家呢個世代教導小朋友的係西方果套自我自主平等,到青春期,好少會為孝順父母奮鬥。女仔,仲有可能高小 ...

潮流係咁,實際到每個家庭內部就未必,唔係個個父母想同仔女做朋友。

greentea000 發表於 18-2-15 15:04
潮流係咁,實際到每個家庭內部就未必,唔係個個父母想同仔女做朋友。
我仲教緊我女「百行孝為先」,孝之始係乜,孝之終係乜,但好明顯大流唔係咁。同仔女做朋友都係想食晒d位,唔想咁快同佢斷線。邊個會對朋友供書教學,噓寒問暖,使咁多錢、時間和心血吖。

Jane1983 發表於 18-2-15 15:12
我仲教緊我女「百行孝為先」,孝之始係乜,孝之終係乜,但好明顯大流唔係咁。同仔女做朋友都係想食晒d位, ...

你最後果句我父母都成日講
新一代我地無強調"孝",因為孝之後係"順",改為"家庭責任"。

Jane1983    發表於 18-2-15 16:32

greentea000 發表於 18-2-15 10:46
去到高小通常都開始形成獨立思考,為自己定為父母邊個好我都唔知。雖然多數人傾向為自己而努力,但萬一個 ...
有研究支持ga,不過高小後/青春期朋輩影響開始較大,受唔受要看之前積左幾多陰德

Jane1983 發表於 18-2-15 15:12
我仲教緊我女「百行孝為先」,孝之始係乜,孝之終係乜,但好明顯大流唔係咁。同仔女做朋友都係想食晒d位, ...

和一些中學家長吹水,佢地真是要變um 春去保持關係,其實以身作則都是有效方法,applies to 閱讀和孝道

MrBeast 發表於 18-2-15 16:46
和一些中學家長吹水,佢地真是要變um 春去保持關係,其實以身作則都是有效方法,applies to 閱讀和考道 ...

好快細路哥睇穿大人,你真係無乜計。

朋友個女高小,突然數學十幾分咁跌。人唔係蠢,明顯衰心散。同佢傾幾次,問佢點解,都係唔在乎、聳聳肩咁,根本唔上心。呢d係我果代,打一身就药到病除,但而家無呢支歌唱。

Jane1983 發表於 18-2-15 17:11
好快細路哥睇穿大人,你真係無乜計。

朋友個女高小,突然數學十幾分咁跌。人唔係蠢,明顯衰心散。同佢傾 ...
所以sincere 、信用、親子關係好緊要,但就算睇穿,希望佢appreciate the effort,呢d都是要自細培養,最重要有問題識得找父母商量

MrBeast 發表於 18-2-15 17:36
所以sincere 、信用、親子關係好緊要,但就算睇穿,希望佢appreciate the effort,呢d都是要自細培養,最重 ...

我地道理多多,希望有姿勢有實際

回覆樓主:

所以揀學校的重要性,是為孩子選朋友同學,因為朋友同學影響力好大。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-2-15 18:15
所以揀學校的重要性,是為孩子選朋友同學,因為朋友同學影響力好大。
唓, 邊有得揀丫, 大部份係讀官津校, 乜人都有, 就算直私, 唔同階層小朋友都有自己既問題, 差在衰邊瓣而已。

asweetmom 發表於 18-2-15 07:33
分數的確不錯很難令她有危機感,更何況85分就A,比其他學校的90分取巧。
...

老實講, 60-100分之間有41分, 10分一級係比較正常, 但如果我哋學校90分至A, 我諗中、英、音、視藝、中英書法呢幾科攞A既真係無乜, 因為老師們俾分十分手緊, 要有90分或以上實在難於上青天。我見好多學校都係85分A, 都有佢好處既, 小朋友希望大D, 有目標D, 不過, 遇啱我阿細D咁既人就好麻煩。前兩年聽過師兄師姐講, 全科B都有B3, 依家已經進化到10科有5科A都要做B3了。所以四主科真係不能低於80分。

IloveJJ 發表於 18-2-15 13:41
你之前咪話驚圖書館啲書污糟既?而家圖書館整咗部紫外線消毒圖書機呀!

...

係內頁。消毒機只可以消毒外面。你有無見過D書入面有食物殘渣、鼻X、嘔嘢............mg:" />

BTW, 噚日去商務, 見到有大英百科全書漫畫版, 全套50本, 每本HKD 140, 8折都要5600 台幣平好多, 博客來仲要有折。有錢等我去博客來買一套俾妹妹暑假睇先。好似好好睇咁。

另外, 世界歷史套漫畫12冊出齊了。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-26 12:09
老實講, 60-100分之間有41分, 10分一級係比較正常, 但如果我哋學校90分至A, 我諗中、英、音、視藝、中英書 ...
我都唔明點解85分攞A係取巧,其實題目深淺同俾分鬆緊都好影響評分。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-26 12:15
係內頁。消毒機只可以消毒外面。你有無見過D書入面有食物殘渣、鼻X、嘔嘢............

BTW, 噚日去商 ...
所以我淨係敢借新書

bobbob 發表於 18-2-26 12:26
我都唔明點解85分攞A係取巧,其實題目深淺同俾分鬆緊都好影響評分。
我好有衝動同阿妹轉返去區內小學。話說年初四, 同阿妹幼稚園同學仔聚會, 佢哋有兩個好好彩, 當年自行入咗呂明才, 傾偈時發覺佢哋學校好好, 英默四次, 每次20個生字+3句句子, 考默就默返之前四次內容。家姐聽到流晒口水, 大叫:咁咪唔駛溫, 咁好?!
而且校長接受意見, 原來小朋友串完生字馬上忘記係正常既, 所以次次考默要重溫80個生字+1X句句子, 家長同小朋友肉博, 咁校長就取消咗個考默, 用四次默書平均分計喇。真係好。我哋一次默書已經係15-20個生字+15句句子+背默一小段了。所以, 都唔好話阿妹屎, 原來唔記得係普遍既現象嚟, 原來係家姐唔正常而已。