用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣   [複製鏈接]

lui 發表於 18-2-13 19:01
我真系買了樂讀123呀的港版
這個系列多不多書? 我看的是台灣親子天下出版社出的閱讀123, 很多不同主題, 很適合小一生。到中小就可以看樂讀456, 字會多一些。不過, 我家兩個沒有看樂讀456, 直接跳看其他小說了。你家小朋友會不會喜歡一些特別主題, 不喜歡這些故事書?

MrBeast 發表於 18-2-14 09:35
回覆 shadeslayer 的帖子

若家長在家選擇任看志在興趣亦無可厚非,但不要抗拒學校要求閱讀報告,況且小學 ...

我叫大家不做學校功課咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-2-13 21:38
小學就係要任看,不要擔心學了幾多。

小學計住計住識幾多,是會防礙孩子發展出興趣和能力。
太放任地任看都有後遺症:
阿大:英文剩係睇老鼠記者, 實在唔覺有乜進步; 中文就剩係睇愛情小說, 長遠仲大鑊。

阿細:英文就唔叫唔睇, 中文就只看漫畫, 簡直無得救。

little_yolky 發表於 18-2-14 11:38
這個系列多不多書? 我看的是台灣親子天下出版社出的閱讀123, 很多不同主題, 很適合小一生。到中小就可以看 ...

都有20-30本,我買了五本。内容他OK。

little_yolky 發表於 18-2-14 11:59
阿大:英文剩係睇老鼠記者, 實在唔覺有乜進步; 中文就剩係睇愛情小說, 長遠仲大 ...

順其自然,家長要求呢樣嗰樣,又要知道學多了幾多字,有害無乜益。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-2-14 12:22
順其自然,家長要求呢樣嗰樣,又要知道學多了幾多字,有害無乜益。
道理係咁講, 阿細已經完完全全跌落B3水平!佢心理質素仲係好強大 完全唔覺得自己有乜問題, 佢覺得幾好丫, 全科B, 術科仲有幾條A, 有乜問題呢。佢只係唔識一個字, 唔識個「死」字點寫。

shadeslayer 發表於 18-2-14 11:38
我叫大家不做學校功課咩?
我都唔回la

依聰明仔爸秘級,可以作後傳,第一要真明白故事講乜,又唔會覺得係report,呢d先高招ma(利申,我修煉未夠太傷元氣所以都冇做)

little_yolky 發表於 18-2-14 11:59
阿大:英文剩係睇老鼠記者, 實在唔覺有乜進步; 中文就剩係睇愛情小說, 長遠仲大 ...

你應該唔係任睇既人,點解都搞到咁?

greentea000 發表於 18-2-14 14:37
你應該唔係任睇既人,點解都搞到咁?
係任睇的。佢兩個同C6狼狽為奸, 靜雞雞上網買書, 我買俾佢哋既又唔睇。

little_yolky 發表於 18-2-14 14:42
係任睇的。佢兩個同C6狼狽為奸, 靜雞雞上網買書, 我買俾佢哋既又唔睇。

哦,有幫兇!

little_yolky 發表於 18-2-14 12:28
道理係咁講, 阿細已經完完全全跌落B3水平!佢心理質素仲係好強大 完全唔覺得自己有乜問題, 佢覺得 ...

全部B,感覺又唔係差,所以佢感受唔到係band3咁大件事。

little_yolky 發表於 18-2-14 12:28
道理係咁講, 阿細已經完完全全跌落B3水平!佢心理質素仲係好強大 完全唔覺得自己有乜問題, 佢覺得 ...

太過逼呢様逼嗰樣,只會增加痛苦。家長要判斷何謂「太過」。

MrBeast 發表於 18-2-14 12:42
我都唔回la

好似小學生。

MrBeast    發表於 18-2-14 18:54

Jane1983 發表於 18-2-14 14:48

唔係全部B, 常識、聖經、體育、音樂、英文書法都係A的, 而且英文、中文書法、視藝都有8字頭。英文聆聽仲100分, 英文會話係90分, 其實只係衰中、數兩科7X, 所以佢感覺相當良好。

Jane1983 發表於 18-2-14 14:48
C6話下學期叫家姐自己搞掂, 話佢要幫阿妹溫書喎, 我跟阿妹跟到變B3, 話我唔掂。我話:爸爸, 家姐呈分喎, 搵D咁既嘢嚟玩?

little_yolky 發表於 18-2-14 15:41
唔係全部B, 體育、音樂、英文書法都係A的, 而且聖經、英文、常識、中文書法、視藝都有8字頭。英文聆聽仲100 ...

咁樣的成績表,自我感覺良好係正常

little_yolky    發表於 18-2-14 17:27

little_yolky 發表於 18-2-14 15:45
C6話下學期叫家姐自己搞掂, 話佢要幫阿妹溫書喎, 我跟阿妹跟到變B3, 話我唔掂。我話:爸爸, 家姐呈分喎, 搵 ...

你跟亞大,你C6幫亞細lor。

朋友兩公婆分科幫佢讀高小的仔仔温書,亞媽擺明係醒過和嚴謹過亞爸,但爸爸跟的科成績好過亞媽,仲年年有d進步。所以比你老公試吓,可能有惊喜。

Jane1983 發表於 18-2-14 16:21
你跟亞大,你C6幫亞細lor。

朋友兩公婆分科幫佢讀高小的仔仔温書,亞媽擺明係醒過和嚴謹過亞爸,但爸爸跟 ...
咪就係C6跟阿大常識同聖經兩科, 兩科都接近100 (不過從未試過100), 所以我至唔敢跟囉 我個人隨和, 無佢咁怪獸丫嘛, 佢話我個方法同妹妹溫書係一D用都無喎。但家姐呈分, 唔好搵D咁既嘢嚟玩。

回覆 little_yolky 的帖子

咁嘅成績畀我都自我感覺良好啦 (呢個就係其中一個要入一線學校嘅原因)
有兩個方法去激一激嘅,不過效用長短因人而異。1. 參加公開學術比賽 public speaking/writing 等等,等佢睇下自己同人差幾遠。 2. 家長日帶埋佢去要老師老實同佢講咁嘅成績將來讀到咩中學。
‹ 上一主題|下一主題