用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣   [複製鏈接]

little_kid 發表於 18-1-30 15:23
我的都係考oral 唔得。佢一向考oral都唔得。 小三開始考oral係group discussion 形式考,我小朋友更加唔夠 ...
我哋個英文chat room班係會堂有一個主題, 班入面有4-6個小朋友, 老師引導小朋友講, 然後寫响黑板.........咁同你哋個group discussion有雷同。

你睇下你屋企附近有無D類似的。

little_yolky 發表於 18-1-30 15:48
我哋個英文chat room班係會堂有一個主題, 班入面有4-6個小朋友, 老師引導小朋友講, 然後寫响黑板......... ...

幾好喎。麻煩妳pm資料俾我,謝謝!

little_kid 發表於 18-1-30 15:51
啱唔啱區呀?

little_yolky 發表於 18-1-30 15:55
啱唔啱區呀?

唔該哂妳,可惜唔啱區。不過我會試下找類似形式嘅chatroom, 聽落很好啊!謝謝妳!

little_yolky 發表於 18-1-30 15:16
英文卡通都唔鐘意? 好罕有喎。我兩個細細個就只俾佢睇英文卡通, 所以佢哋對英文好有好感, 因為英 ...

我家不給電視。iPad也是最近才買。但規定了時間,做功課而已。

retriever 發表於 18-1-30 14:30
普通話跟廣東話同語系。

可能講音唔正,用詞不同,但語法相近。
唔系好明你个point

200904 發表於 18-1-30 17:02
我家不給電視。iPad也是最近才買。但規定了時間,做功課而已。

可以試下用DVD, 如小朋友喜歡的迪士尼电影, 可以選擇英語, 字幕選英語/或冇字幕, 重複看多次, 都好有幫助。

licpd 發表於 18-1-30 17:06
唔系好明你个point

即係如果錢有限,加持英文有意思過加持普通話。

retriever 發表於 18-1-30 17:18
即係如果錢有限,加持英文有意思過加持普通話。
尼个绝对同意!我的小朋友系搞点英先学中。

200904 發表於 18-1-30 17:02
所以, 電視也是很好既教學工具, 不過要訓練小朋友唔可以自己開。我主要係學前時俾佢哋睇, 半個鐘, 睇Disney Channel。另外, Discovery Channel都好多嘢睇的。佢哋耳仔習慣咗, 興趣也自然來。上咗小學時間少咗, 就只有長假至可以睇了。

little_kid 發表於 18-1-30 15:51

係咪馬騮果D 呀?

retriever 發表於 18-1-30 17:49
係咪馬騮果D 呀?

唔係呀

little_yolky 發表於 18-1-30 15:48
我哋個英文chat room班係會堂有一個主題, 班入面有4-6個小朋友, 老師引導小朋友講, 然後寫响黑板......... ...

我都想要資料,可否都pm給我呀?

回覆樓主:

樓主有無問孖女點解唔鍾意睇英文書呢?都要知道原因先可以對症下藥架,NET唔係伴讀架喎!

首先要接受每一個小朋友都唔同,有多於一個小朋友的家長都知,同一方法,同一環境,唔同人效果可以好唔同。

最重要揾到適合你小朋友的方法,學習唔係鬥快,而係最終令小朋友學習得到成果,所以唔駛成日同人比較。

去返主題,其實一般人(無論大人定小朋友),係母語環境感覺比較安全同自然非常正常。

用一個令小朋友感覺自然舒服的環境學英文,可能會有幫助。比多D自主佢選擇,家庭一齊参與,睇下會唔好D。

回覆樓主:

我初小唔鍾意睇英文書係唔想查字典同背生字,老豆好爽快咁買左電子詞典俾我,佢話背生字就幫我唔到啦!到高小連字典都唔使我查,為左一篇有中有英既文章訂左明報。到識返咁上下字數D閱讀既厭惡感先下降,繼而增加愉快感。
而家英漢雙語讀物有非常多選擇,有D仲有精選生字同例句,好慳功夫。每日8頁無問題,可以重質不重量,好過睇完水過鴨背。日子有功,堅持睇先最重要。

greentea000 發表於 18-2-10 23:38
我初小唔鍾意睇英文書係唔想查字典同背生字,老豆好爽快咁買左電子詞典俾我,佢話背生字就幫我唔到啦!到高 ...

每日8頁? 阿女小一己一小時百幾頁 chapter,在英文教快一年小學長期級頭。不只她一個,大部分我認識英文真係好的小學生,都甚少查字典。

佢哋全部有一個共通點,就是小學以「水過鴨背」式閱讀量夠。初小就顧住查字典,計住計住學左幾多,不論咩字典也是壞事。

greentea000 發表於 18-2-10 23:38
我初小唔鍾意睇英文書係唔想查字典同背生字,老豆好爽快咁買左電子詞典俾我,佢話背生字就幫我唔到啦!到高 ...

樓主, 閱讀重質不重量, 可以試下tree house 套書, 圖書舘有audio CD可借, 錄製不錯, 小朋友可聽, 閱 及開口誦讀, 而且套書用字適合小學生看, 試下。

assado 發表於 18-2-11 16:56
樓主, 閱讀重質不重量, 可以試下tree house 套書, 圖書舘有audio CD可借, 錄製不錯, 小朋友可聽, 閱 及開 ...

我估計, 小朋友書本有字不明, 試下淺些書着手, 英語好難短時間追到, 要時間浸, 如果可以, 請一位英文老師上門針對問題教。

assado 發表於 18-2-11 17:07

我估計, 小朋友書本有字不明, 試下淺些書着手, 英語好難短時 ...
似乎佢兒家問題係中文程度已很高,英文淺覺得內容太低能,英文深D又睇唔明。
‹ 上一主題|下一主題