用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣  

IloveJJ 發表於 18-2-27 12:49
係?咁都好喎,等我去睇下先!
我覺得其中宗教、文學、政治幾輯會好悶, 同阿大講, 不如唔好買呢幾本, 但阿大話:爸爸係唔會同意你既, 爸爸買親書都要全套買既。

C6話, 雖然悶, 但睇下都叫有D了解, 到時作文吹水人哋會以為你識好多嘢。

little_yolky 發表於 18-2-27 12:00
好貴喎!緊係買一套兩份睇。而且要搵位放書都唔係容易, 叫C6整個facebook賣咗D初階書同雜誌, 佢又慢吞吞。 ...

就咁影相放facebook就得㗎喇,唔洗寫稿,夠平就有人要。

little_yolky    發表於 18-2-27 16:07

IloveJJ 發表於 18-2-27 13:21
我都喜歡買全套喎!

握個手。我都係好鍾意買全套。
不過呢套真係無買宗教,雖然仔話會睇(emoji)

IloveJJ 發表於 18-2-27 15:09
既然仔話會睇,點解都唔買呀?

咪就係覺得好似無用囉
(emoji)

little_yolky 發表於 18-2-26 12:09
老實講, 60-100分之間有41分, 10分一級係比較正常, 但如果我哋學校90分至A, 我諗中、英、音、視藝、中英書 ...

原來85分A已經很普遍,我還以為是個别小學才如此。怪不得同事帶子女去考插班試十分勞氣,她要當場指出另一考生學校的A是85分,比她子女的90分A低,才搏得一個考試機會。

bobbob 發表於 18-2-26 12:26
我都唔明點解85分攞A係取巧,其實題目深淺同俾分鬆緊都好影響評分。

多少分A是一個硬性標準,題目深淺和評分鬆緊是無從考究。

little_yolky 發表於 18-2-26 12:38
我好有衝動同阿妹轉返去區內小學。話說年初四, 同阿妹幼稚園同學仔聚會, 佢哋有兩個好好彩, 當年自行入咗呂 ...

聖紀(聯繫林護)已經開始接受插班申請,28/4前交表,12/5之前通知,19/5筆試,面試另一天。不妨帶阿細去熱身,或者刺激完奮發向上也說不定。

YanKanMom 發表於 18-2-27 11:54
中西教育或核心價值皆有其可取之處,難就難在如何取別人之長處時又不破壞自家的優點。 ...

先想想不能兩全其美的時候,你選擇哪一個。

Jane1983 發表於 18-2-15 15:12
我仲教緊我女「百行孝為先」,孝之始係乜,孝之終係乜,但好明顯大流唔係咁。同仔女做朋友都係想食晒d位, ...
我自己就唔同子女讲孝尼的,我觉得系一种道德帮架!西人都好多好take care自己父母的,我识唔少,我觉得系好自然发生的,父母付出无条件的爱,子女亦会好自然爱自己的父母。

回覆 asweetmom 的帖子

我都以為 85 分 A 係個別小學,冇咁普遍。 我出去中心學野遇到嘅同輩都係話 90 分先 A,咁多年都係聽過一兩次 85 分 A (旅行社有得按成績表有幾多個 A 而減錢,當時同團有個男仔間學校係 85 分 A)

licpd 發表於 18-2-28 01:29
我自己就唔同子女讲孝尼的,我觉得系一种道德帮架!西人都好多好take care自己父母的,我识唔少,我觉得系 ...

各師各法,無話一定點先work,就睇吓結果如何。

1998Ruby1998 發表於 18-2-28 02:03
回覆 asweetmom 的帖子

我都以為 85 分 A 係個別小學,冇咁普遍。 我出去中心學野遇到嘅同輩都 ...
幾多分A唔重要, 因為我哋低年級成績表係寫實分。
好似IloveJJ學校咁, 90分至A, 仲要作文佔40%, 我覺得真係純玩嘢, 真心問到底有幾多個同學可以攞A呢。視藝 / 音樂都係, 要攞90分談何容易。可能我哋學校老師俾分手緊。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-2-27 22:04
我仔派咗成績表,體育65,音樂75,視藝85。
嚇死人!
啲分同我仔差唔多(不過音樂同視藝調轉咗),有幾驚嚇你哋名次只計中英數常咪無煩惱囉,我哋連體育都計分,拉低晒名次

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-28 09:18
幾多分A唔重要, 因為我哋低年級成績表係寫實分。
好似IloveJJ學校咁, 90分至A, 仲要作文佔40%, 我覺 ...
大家都唔知對方評分準則,A學校攞90分可能仲易過B學校攞80分,所以都唔明個scale唔同有幾取巧