用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學操行
樓主: victorshen
go

中學操行 [複製鏈接]

victorshen 發表於 18-1-29 16:33
操行在升中好重要,中學操行應該怎樣看?怎樣算正常水平?

我仔間中學操行D-係合格。

回覆樓主:

我仔中1學B+同小學一樣

B+

YDLFATHER 發表於 18-2-3 19:47
B+

感觉B+的多,小兒在小學階段大部分是B+,小部分時候是A-。中學才和學校不合。

B-男仔咁係咪好差,現在收第一次成績表,知佢唔係乖
但咁即係好曳

b3410 發表於 18-2-2 17:25
囡囡小學一直B+,升中學反而A-,呢樣我今次最開心呀!可能因為有locker,少咗欠功課

...
妳阿女同我阿仔間中學成績表上操行(Conduct)分為五個範疇,分別係General Behaviour (品行)、Independence (自治)、Leadership (領導才能)、Community Mindedness (社群意識) 和 Responsibility (責任感),有五個分,阿仔General Behaviour都有A-。

五個範疇五個分,反而冇一個總分,不過我覺得五樣嘢好似唔係咁撈得埋。

我仔學校操行唔止比一個分,仲會再細分,其中包括 conduct/ability/attitude範圍,對孩子個性更了解及公平。

cornelius 發表於 18-2-26 13:51
妳阿女同我阿仔間中學成績表上操行(Conduct)分為五個範疇,分別係General Behaviour (品行)、Independence  ...
可能大學再多幾樣
返工后做SDR,都幾十樣咁多。

cornelius    發表於 18-2-27 13:03

我仔撞到痴痴哋嘅班主任,班上最乖嘅兩位小朋友操行攞B-,原因係兩位小朋友冇領導能力

朋友個女小學操行一直B+至A-,上中一後得B.佢全級第一(Band1C),但老話佢無服務,比賽獎頭,操行唔會比高!

Tam2002 發表於 18-3-1 10:34
朋友個女小學操行一直B+至A-,上中一後得B.佢全級第一(Band1C),但老話佢無服務,比賽獎頭,操行唔會比高! ...
如果老師要咁俾分就 forget 咗佢啦。同老師講, 阿女第日DSE考個狀元返嚟, 就係對學校最大既貢獻。

王家爸爸 發表於 18-1-30 09:27
男校會比較鬆,多咀、欠功課都有B+。
男校包容度真係大d,攞左成績表原來有A-,除左六年班試過有A-以前未有過

王家爸爸    發表於 18-3-3 21:41

Tam2002 發表於 18-3-1 10:34
朋友個女小學操行一直B+至A-,上中一後得B.佢全級第一(Band1C),但老話佢無服務,比賽獎頭,操行唔會比高! ...
禁市儈~

little_yolky 發表於 18-3-2 10:28
如果老師要咁俾分就 forget 咗佢啦。同老師講, 阿女第日DSE考個狀元返嚟, 就係對學校最大既貢獻。 ...
我反而覺得老師啱喎,讀書叻唔代表一切,學校是社會縮影,待人處事/態度/品行都十分重要,求學時期學生應多參與學校活動/服務,對佢哋都有好處,若只講成績其他野漠不關心就算成績好好,將來出到社會高分低能又有何用。我仔學校操行會細分,若想操行好每個要求都要努力做好,我仔亦是級頭學生,去年服務未夠所以此欄只取得Good. 今年佢就主動參與多啲服務,終於在今個學期取得品學兼優獎。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-4 12:00
我反而覺得老師啱喎,讀書叻唔代表一切,學校是社會縮影,待人處事/態度/品行都十分重要,求學時期學生應多 ...
樓上JM話班主任話因為學生無服務同為學校攞奬, 所以操行分低, 同待人處事/態度/品行一D關係都無吧。無參加學校服務, 無比賽, 唔代表學生只講成績, 學生也可以參加好多活動, 甚至係校外活動。

little_yolky 發表於 18-3-5 08:58
樓上JM話班主任話因為學生無服務同為學校攞奬, 所以操行分低, 同待人處事/態度/品行一D關係都無吧。無參加 ...
我覺得唔可以話低分只是不算高分吧!中學操行比分方法通常會與小學有些少分別,小學成績好,乖唔多咀老師可能就會比高啲,但中學生已開始大個仔大個女,老師會從多方面去睇吧,我亦相信老師未必指有沒有比賽取獎項,可能只是學生較少參與學校活動及服務,其實老師所講或許也是實情,作為家長我地可以正面啲去鼓勵孩子,老師説的若為事實咁咪試下改善/做好啲囉,相信老師都想學生好、孩子總會有得著嘅。

little_yolky 發表於 18-2-1 15:49
咁好簡單, 出年換個班主任就無事。我中一操行都係B+, 成世人都未攞過B+, 因為班主任唔like我, 咁咪 ...

我都成世人未攞過B+
好似最高B (一~兩次)

好彩、入大學唔計操行分。

little_yolky    發表於 18-3-22 09:33

1998Ruby1998 發表於 18-1-30 08:19
回覆 victorshen 的帖子

C =等畀人踢出校B-=老師「特別關照」名單,除非個別老師鍾意你,否則預左科長 ...

我已經脫節了,請問依家入大學仲有冇面試?定係只靠DSE成績單?我知medic有面試

咁如果有面試,會唔會要求交高中成績表副本?

1998Ruby1998 發表於 18-1-30 08:19
回覆 victorshen 的帖子

C =等畀人踢出校B-=老師「特別關照」名單,除非個別老師鍾意你,否則預左科長 ...

另外,操行C還是合格,學校如何踢走?

津中咁容易踢人走嗎?願聞其詳。

回覆 siden 的帖子

有面試,不過係冇用,最終都係睇分數。即係如果你夠分,你唔去任何 interview 都得。
面試冇提過高中成績,亦冇聽過同學話需要交成績副本。

操行 C 係合格,我記得我有一年有個同學係攞 C-,不過就預左畀學校用唔同方法去「請你走」,你賴死唔走都得嘅,不過要意志非常堅強。
‹ 上一主題|下一主題