用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學操行
go

中學操行

操行在升中好重要,中學操行應該怎樣看?怎樣算正常水平?

B 就收貨,B+就更好,A-不敢奢求。

王家爸爸    發表於 18-1-30 00:21

1998Ruby1998 發表於 18-1-29 16:56
B 就收貨,B+就更好,A-不敢奢求。
今日仔報番黎話B+,但有同學A-,即係佢平時都係多咀果d。

回覆 kkhon 的帖子

讀男校?讀男女校的話就難免會出現攞唔到 B+。
我未試過攞 A-,因為操行同成績有掛鉤,同埋我本身坐唔定,唔鍾意聽指令。B+都好,我個朋友高中年年考班 3 級 20,都係攞 B+(因為佢同我一樣,大小不良 )。

kkhon    發表於 18-1-30 01:06

1998Ruby1998 發表於 18-1-30 00:32
回覆 kkhon 的帖子

讀男校?讀男女校的話就難免會出現攞唔到 B+。

我的意思是操行差了,比如B-或者C會有什麼後果。

回覆 victorshen 的帖子

C =等畀人踢出校B-=老師「特別關照」名單,除非個別老師鍾意你,否則預左科長、班長、XX 大使全部冇你份

不過如果你唔求中學嘅功名利祿,只求 DSE 成績夠分入大學的話,就可以忽視操行,你遲到早退缺席都得。我同學樣樣做齊,但係 DSE 分數夠高,照樣入港大理科。

睇下老師俾得鬆定緊,中學操行似乎無乜大作用?DSE就係睇分數。
個仔好彩,小學就G或者Ex,中學就A-。
有人話班主任評完操行就俾其他科老師扣。

victorshen 發表於 18-1-30 08:02
我的意思是操行差了,比如B-或者C會有什麼後果。

俾人記过定缺点?成曰欠交功課、遲到、打交……?後果係俾人踢出校-定無第二间想收你。就算band3学校都情願收个乖既。

1998Ruby1998 發表於 18-1-30 08:19

C =等畀人踢出校B-=老師「特別關照」名單,除非個別老師鍾意你,否則預左科長 ...
Depends边间中学啦……你果间名女校,女仔曳得去边?不外乎遲到欠功課上堂多野講之类?有成績搭夠就得~若然係band2/3中学……真係此C不同彼C呀~

kkhon 發表於 18-1-29 22:46
今日仔報番黎話B+,但有同學A-,即係佢平時都係多咀果d。
男校會比較鬆,多咀、欠功課都有B+。

王家爸爸 發表於 18-1-30 09:27
暂时未敢欠功课,大曳冇乜多咀就一定

王家爸爸    發表於 18-1-30 10:00

王家爸爸 發表於 18-1-30 09:27

操行差了,是不是说明不适应新学校。如果实在改不了,也要考虑转校了?

victorshen 發表於 18-1-30 14:18
操行差了,是不是说明不适应新学校。如果实在改不了,也要考虑转校了?
...
點界定操行差?男仔有B+,已經係唔錯。

王家爸爸 發表於 18-1-30 14:42
點界定操行差?男仔有B+,已經係唔錯。

一学期就B-,老师映像差佐,做咩都错,好难改好。

victorshen 發表於 18-1-30 14:51
一学期就B-,老师映像差佐,做咩都错,好难改好。
同老師傾下,睇下問題係嘜。

又唔洗咁快話要轉校。我操行第一年都係 B-,我仲要收 Warning Letter,因為我被老師屈我整爛課室燈,唔係因為我成績有返咁上下,佢地即刻畀個 C+ 我添。之後自己慢慢學乖,同老師打成一片,中五開始就上下學期都有 B+(咁多年未試過)。
男仔比較遲熟,未咁快「識諗」、自律。睇埋出年中二都未遲,如果出年都係 B-,就家長日問下老師問題出係邊。如果你真係咁唔安樂,咪打電話去學校問班主任。

1998Ruby1998 發表於 18-1-30 15:38

又唔洗咁快話要轉校。我操行第一年都係 B-,我仲要收 Warning Letter,因為我被 ...

明白问题在哪里,一直在改进,但班主任看不到进步

咁問題出係邊?改進方法是否唔適合?你冇說明,我地呢度好難幫手。

victorshen 發表於 18-1-30 16:03
明白问题在哪里,一直在改进,但班主任看不到进步
咁好簡單, 出年換個班主任就無事。我中一操行都係B+, 成世人都未攞過B+, 因為班主任唔like我, 咁咪耐心等候囉, 終有一日會換班主任既。

囡囡小學一直B+,升中學反而A-,呢樣我今次最開心呀!可能因為有locker,少咗欠功課

黎小宝    發表於 18-3-22 19:31