用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2
樓主: hkpapa852
go

2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 19-1-14 13:49
甥仔三十尾,就不知如何排好(emoji)因為也是邊沿人
問清楚, 呢個係男生排名, 定係全級男女合計既排名

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 13:51

全級男女合計排名,班主任話邊沿人

lcyesther 發表於 19-1-14 13:37
軒小居然咁少band one?

灣仔可能真係有好大量全港B1,本區B2既學生。所以先可能出現直聯中學擁有唔少自己既B2生,但佢地仍附合英中資格,又DSE成績幾好既狀況~~~

所以我建議你問清楚老師,勝於聽第三者分析~~~

早陣見過D資深網友建議,坑真小B2生建議佢自1+2和統一另選他校,人地無話過唔想直升喎,D建議真係~~~

lcyesther 發表於 19-1-14 13:37
軒小居然咁少band one?
你聽老師講就啱.

lcyesther 發表於 19-1-14 13:49
甥仔三十尾,就不知如何排好(emoji)因為也是邊沿人
如果到呈3後都沒有下跌,或許派位乙部

1. QC
2. 港華 / 聖鄧

elbar 發表於 19-1-14 15:01
如果到呈3後都沒有下跌,或許派位乙部

1. QC

Thanks。自行位舉旗不定。因為自1QC,自2聖鄧,萬一聖鄧收左,沒有機會抽QC.

但自二選聖馬可,預兩間也不入。到時乙部抽不到QC,擔心乙二聖鄧已無位。

請問男仔有無band 2A校乙三可填?

lcyesther 發表於 19-1-14 15:08
Thanks。自行位舉旗不定。因為自1QC,自2聖鄧,萬一聖鄧收左,沒有機會抽QC.

但自二選聖馬可,預兩間也 ...

暫時應只填自1QC

真係咁非QC不嫁?自2不填St Joe?

坦白講, 軒小級3X就算係B1學生, 除非有特異功能 (如長期攞奧數比賽較高級別既獎), 否則唔會有機會見QC, 即係浪費一個自行既機會

到底係咪自行全面放棄去搏大抽獎入QC, 定係自行入到B1B中學都OK呢?

呢一點要家長自己衡量一下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:15
坦白講, 軒小級3X就算係B1學生, 除非有特異功能 (如長期攞奧數比賽較高級別既獎), 否則唔會有機會見QC, 即 ...

謝謝意見。讀左咁耐軒小,又知自己有機會抽QC,我家姐真係好難咁快放棄。

lcyesther 發表於 19-1-14 16:26
謝謝意見。讀左咁耐軒小,又知自己有機會抽QC,我家姐真係好難咁快放棄。
...

既然一心只想搏QC, 其實自行可以唔駛諗了. 努力考好個呈三好過

呢點係不少軒小男生家長既無奈, 正如有直屬B1中學既B2學生一樣無奈.

hkpapa852 發表於 19-1-14 13:51

hkpapa852 ,
請問會唔會整沙田區     

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:35
排名1/3以後, 的確有可能係地區B2, 全港B1

請問本區b2,全港b1係咩意思?
即係轉區會升band?

另外既然華中自行一個也不收華小,咁自行係咪應該填進取d的中學?

thanks

lcyesther 發表於 19-1-14 16:26
...
咁其實呢句"今年班主任提議級40前才按band 1選校", 是否應理解為級四十前才可選 QC, 而不是不可按 band 1 選校? 選其他 band 1 b 及甚至 band 1a 仍然是有相當高機會?
當然 QC 情意結不易解.

autreycandy 發表於 19-1-14 18:41

請問本區b2,全港b1係咩意思?
如果你肯定係頭79 個, 咪可以進取

回覆 雲牛 的帖子

我都覺意思系咁,過四十應選聖鄧,听上年講,升皇仁上下校加埋一班讀補底班,考咁後入左亦只會補底,假如系我,我自行會選他區學校,乙部亦吾敢選皇仁。

chrischeung 發表於 19-1-15 11:33
回覆 雲牛 的帖子

我都覺意思系咁,過四十應選聖鄧,听上年講,升皇仁上下校加埋一班讀補底班,考咁後入左亦只 ...
有幾多家長真係捨得放棄QC?

不選QC, 選SJC, 入到去既結果可能都係差唔多.

而且, 不選QC的話, 乙部最大機會,只餘下聖鄧..... 港華和高主教近年都只係和聖鄧相近, 但位少咁多..... 所以如果真係想走, 係要靠自行

雲牛 發表於 19-1-15 10:23
咁其實呢句"今年班主任提議級40前才按band 1選校", 是否應理解為級四十前才可選 QC, 而不是不可按 band 1  ...

先前也是頭40幾派QC(已包埋自行派位),上年派QC人數急劇下跌
頭40才是B1,四十幾可能真的是邊緣人
再加上 今年單數年pre-s1成績調整...

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:15
坦白講, 軒小級3X就算係B1學生, 除非有特異功能 (如長期攞奧數比賽較高級別既獎), 否則唔會有機會見QC, 即 ...

甥仔QC有得見,無特異功能。佔不到QC見咁多軒小。

回覆 lcyesther 的帖子

請問考級几呢? 見其他港島區級頭几名先有得見,請問你姪仔有冇奧數音樂那些?皇仁不是跟成績排來見嗎?
‹ 上一主題|下一主題