用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2
樓主: hkpapa852
go

2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2   [複製鏈接]

chrischeung 發表於 18-1-31 09:28
回覆 hkpapa852 的帖子

請問st jo99個位會吾會用吾哂,用吾哂系米比返12網抽?

SJPS 既用家分享,直升中學部學生係多於直屬99個位,不可能用唔晒啦~~~

chrischeung 發表於 18-1-31 10:53

真系好難填喎,全部3個位
其實坊間太多人高估咗中西區同灣仔區既升中優勢.

灣仔區, 其實升中條路, 選小學時已定咗大半:

入到有直屬中學既小學, 升中時可攻可守

入到有聯繫中學既小學, 自1甲1乙1既目標亦係好清晰

入到其它小學, 靠自己, 努力係自行離場, 或考入直資學校

不過最大問題, 無人認真諗過, 灣仔區升中其實近乎無選擇, 中西區亦然, 而且係更差

GIPW    發表於 18-12-16 23:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-31 15:55
其實坊間太多人高估咗中西區同灣仔區既升中優勢.

灣仔區, 其實升中條路, 選小學時已定咗大半:

如何無得選擇?因為無乜band 2學校?

lcyesther 發表於 18-1-31 16:48
如何無得選擇?因為無乜band 2學校?

B1生同B2生都無乜選擇

可選學位較多 (5個以上) 既B1中學:

中學名稱

統一派位非保留學額

瑪利曼中學

嘉諾撒聖方濟各書院

聖保祿中學

香港真光中學

皇仁書院

香港華仁書院

聖公會鄧肇堅中學

男女

有幾多間可以選呢? 尤其係男仔......

當港華轉埋做直資的話.....

B2學生, 男生還好一點, 有間B2A既鄧鏡波, 女仔的話, 只有一堆B2B/C既中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-31 17:25
B1生同B2生都無乜選擇

可選學位較多 (5個以上) 既B1中學:

Icic,所以如果女能keep band one 成績,打算自行轉攻東區band 1c學校。不過彎仔轉東區(家住東區)會否跌band 呢?

lcyesther 發表於 18-1-31 18:03
Icic,所以如果女能keep band one 成績,打算自行轉攻東區band 1c學校。不過彎仔轉東區(家住東區)會否跌b ...

灣仔轉東區應該不可能跌banding,始終灣仔強校比較集中,要佔一席B1並不容易,但最重要先自己肯定清楚是否本區真B1生~~~

lcyesther 發表於 18-1-31 18:03
Icic,所以如果女能keep band one 成績,打算自行轉攻東區band 1c學校。不過彎仔轉東區(家住東區)會否跌b ...
其實灣仔區B1女生無乜必要轉網, 除非好想入BPS, 張祝珊, 或其它有B1B水平既男女校

朋友囡真小级16x人,排7x, 老師說自行入坑真机会很微, 应是边沿人。只知上年有7x位真小同學入坑真。那麼,若直资中華基金或匯基有offer,应否先接受offer? 还是博大抽獎入坑真上算?
朋友囡较喜歡母校,但又怕博唔过,会去了b2。因為湾仔纲不熟,故替朋友請教一下!謝謝!

TLHE 發表於 18-2-5 22:18

朋友囡真小级16x人,排7x, 老師說自行入坑真机会很微, 应是边沿人。只知上年有7x位 ...

坑真中小學係聯繫關係,統一只有2X聯繫位,估計坑真會用唔少自行位去收目標學生,否則好難達到每年接收7X位自己學生,再加上男女校,又有部份前列學生自願離隊,排7X應該直上機會極大。問清楚老師直升機會,無須理佢自行或統一,中學理應會有計。灣仔位多,照計坑真係女生既保險線。但以上係靠估既~~~

回覆 mcl203 的帖子

謝謝!其實我都係咁估,叫佢博下!男仔有41人,我估有一半在7x前,又有1X个跳船,咁佢囡排位都升上4X啦掛!不過,又怕自己胆粗粗,害咗人地个囡 ,所以問下高人!

TLHE 發表於 18-2-5 23:21
回覆 mcl203 的帖子

謝謝!其實我都係咁估,叫佢博下!男仔有41人,我估有一半在7x前,又有1X个跳船 ...

只有一個風險位,始終無從證實,若你朋友囡囡係本區B2生,若有潛在個人因素影響,例如操行問題,而坑真中用自行位去挑選目標B2生,係有機會被放棄,所以提議多問幾句老師~~~

hkpapa852 發表於 18-1-29 11:02
參考各小學2016-2017年校務報告, 以當年小五人數估算2017-2018年度升中人數.

2018年和2019年升中的人數統 ...
點解你咁唔公平只講HK2 ?!

2jkidsfather    發表於 18-4-7 08:51

little_yolky 發表於 18-2-6 13:12

轉去HK2,搞定~~~

little_yolky    發表於 18-2-6 13:33

little_yolky 發表於 18-2-6 13:12

我有整 HK1 同 KL2 嫁

little_yolky    發表於 18-2-6 18:06

hkpapa852 發表於 18-2-6 15:13
我有整 HK1 同 KL2 嫁
可否整KL1呀?thank you!

....

somoon 發表於 18-4-6 18:16
請問點解B1男仔假設係45%既?正常不是33%嗎?
灣仔有4間女私津小...只有2間男津小....1間男多女少既私小
女生成績比男生好...已高B1%既女私津亦算比例高~~~

45% 應係B1佔有率.....男生 Vs 女生 係 45% Vs 55% ~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

请问St James精英班d仔一般qualify去边?

mcl203 發表於 18-4-6 19:10
灣仔有4間女私津小...只有2間男津小....1間男多女少既私小
女生成績比男生好...已高B1%既女私津亦算比例高~ ...
需要留意,聖雅各同兩軒,其實係半間男校。

chelsea_ying 發表於 18-4-7 00:13
回覆 王家爸爸 的帖子

请问St James精英班d仔一般qualify去边?
男仔多數去QC、TSK、WYHK、SJC、SPC、KC。
女仔多數去SFCC、SSGC、TLMS、YWGS,間唔中有啲去MSS同BPS。
‹ 上一主題|下一主題