用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2
樓主: hkpapa852
go

2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2   [複製鏈接]

chrischeung 發表於 19-3-24 09:58
回覆 lcyesther 的帖子

請問考級几呢?

級三十多

lcyesther 發表於 19-3-24 09:59
級三十多

什麼也沒有

請問其他三十名內有得見嗎?

chrischeung 發表於 19-3-24 10:43

請問其他三十名內有得見嗎?

不太清楚啊

謝謝,因冇諗過三十還有得見。

chrischeung 發表於 19-3-24 09:58

請問考級几呢? 見其他港島區級頭几名先有得見,請問你姪仔有冇奧數音樂那些?皇仁不 ...
誤解啊!

2jkidsfather 發表於 19-3-24 11:19
誤解啊!
又唔係咁講, 絕大部份官津小學, 級20後仲有機會面見QC, 應該都有一項特異功能, 否則無乜可能有機會

私小就有D唔同, 始終普遍私小學生既水平高D, 級2X甚至3X都可能同官津小學級1X水平相近

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

每年QC收幾佰申請,很多都係各小學級名次前列,只有約200個有得見,估計平均每小學2~3名最TOP學生才見,級二三十真的機會微,重要看是那家小學呢。
音樂奧數都很普遍,QC亦不見得很著音樂發展,只是人有我有,奧數又只是ECA,所以我覺得兩樣都沒太大優勢

hkpapa可唔可以再update呢個主題,多謝🙏

ceciliaxu 發表於 19-4-9 09:48
hkpapa可唔可以再update呢個主題,多謝🙏

要去查每間小學人數太辛苦........ 不如集中去睇番呢個update既帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題