用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?
樓主: nickfong
go

幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?  

katrinafu 發表於 18-3-11 17:13
萬九仲貴過出學生票 !

新手請教:有倒頭學生飛嗎?

我買左張CX X’mas 倒頭Dec12 to Jan 8, costs GBP1172.91

JoannMok 發表於 18-3-11 21:11
我買左張CX X’mas 倒頭Dec12 to Jan 8, costs GBP1172.91

我剛剛買了,也是差不多價錢。

回覆 JoannMok 的帖子

算平啦!

JoannMok 發表於 18-3-11 21:11

我仔舊年dec 14 - jan 8 $9xxx BA.

回覆 Ruby1219 的帖子

我仔只有12歲,所以沒什麼airline 可選啊

yhma 發表於 18-3-1 18:11
可以呀!15歲要打上航空公司買,即是做埋退稅,寄倉行理得23kg, 手提10kg

點解我打去ek, 佢話足左15歲就冇得扣嘅

喧嘩 發表於 18-3-13 11:43
點解我打去ek, 佢話足左15歲就冇得扣嘅

想問若果係BA網站買直航倒頭飛機票,可以點樣係原價提出扣除APD,得到學生優惠價錢買機票?

APD 英國航空旅客稅 (APD) 是航班附加費,是英國政府對離境客人收取,不關航空公司事,
從 2016 年 3 月 1 日起,12 到 15 歲的旅客若乘坐經濟客艙,則毋須繳付 APD(12 歲以下的兒童已獲豁免,毋須繳付 APD)。

yhma 發表於 18-3-13 13:46
想問若果係BA網站買直航倒頭飛機票,可以點樣係原價提出扣除APD,得到學生優惠價錢買機票?

APD 英國航空 ...

我引用Katrinafu 留言

我去BA網站,點解買唔到young adult 個人飛,一定要買埋大人飛至得。

回覆 Chole 的帖子

打去CS 問

醒目開學勳章

Chole 發表於 18-3-13 15:32
我去BA網站,點解買唔到young adult 個人飛,一定要買埋大人飛至得。

BA網站沒有單獨發售15歲以下的機票, 直接打去票務部, 順便要求免收APD便可以

我係想confirm, 15歲意思係咩? 未夠16?

喧嘩 發表於 18-3-13 18:21
我係想confirm, 15歲意思係咩? 未夠16?

是的 !

3b 發表於 18-3-13 15:55
BA網站沒有單獨發售15歲以下的機票, 直接打去票務部, 順便要求免收APD便可以
...

Good!  Thank you!

katrinafu 發表於 18-3-13 19:01
是的 !

謝謝, 係囉, 我再check ek個網都係咁講, ek個staff真係唔得掂

回覆樓主:

想請教大家, 十月已買倒頭man-hk, 6000, 反而開學未買, agent建議我買芬蘭航空, 8月尾飛, 12月返, 6470, 但改票要120£, 佢話咁買係最抵, 但我本應想12月買到倒頭, 就改12月果程去19年暑假回港, 但佢又話聖誕倒頭超貴

喧嘩 發表於 18-3-14 20:34
想請教大家, 十月已買倒頭man-hk, 6000, 反而開學未買, agent建議我買芬蘭航空, 8月尾飛, 12月返, 6470, 但 ...

我朋友喺英國,千叮萬囑我唔好轉機,佢話歐洲安檢好煩,可能佢知我仔十下十下,擔心佢搞唔掂。所以第一年我都打算全直航,等佢飛多幾次慣咗先諗轉機。

你們的學校而家已出了18至19年term calendar. 我仔學校話要五月先可確實。所以到五月中或尾先買機票唔知會唔會少曰子揀及價格可能貴

回覆樓主

九月第一年去讀書,想問聖誕回來機票係咪一定過萬,真係唔平!
Check 過維珍$12000 ,BA$14000, CX18000!係咪要快啲訂。謝謝