用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?
go

幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?  

新手一問:
1) 幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票? 由LONDON-->香港-->LONDON
2) SKYSCANNER可以搵到有關機票嗎?
3) 若果直接同AIRLINE購買,各位大大有邊間AIRLINE介紹?
辛苦各位大大!

回覆樓主:

可以買到一年內日子,出發或回程的機票 !
你上 SKYSCANNER 查下咪知得唔得囉 ,可以查價 。
3) 直接同AIRLINE購買,當然可以,只不過你要直航定轉機 ,直航 CX BA VS ,
轉機 LH , EK  , AY ,SQ 等 , 直接到Airline 網上查便可。

katrinafu 發表於 18-1-28 21:52
可以買到一年內日子,出發或回程的機票 !
你上 SKYSCANNER 查下咪知得唔得囉 ,可以查價 。
3) 直接同AIRL ...

想問若果係BA網站買直航倒頭飛機票,可以點樣係原價提出扣除APD,得到學生優惠價錢買機票?
呀囡16歲,還可以申請扣除APD或另類方法減免機票費用嗎?

nickfong 發表於 18-1-28 22:03
想問若果係BA網站買直航倒頭飛機票,可以點樣係原價提出扣除APD,得到學生優惠價錢買機票?
呀囡16歲,還可 ...

Delete

回覆樓主

APD 英國航空旅客稅 (APD) 是航班附加費,是英國政府對離境客人收取,不關航空公司事,
從 2016 年 3 月 1 日起,12 到 15 歲的旅客若乘坐經濟客艙,則毋須繳付 APD(12 歲以下的兒童已獲豁免,毋須繳付 APD)。

呀囡16歲,還可以申請扣除APD或另類方法減免機票費用嗎?

沒有 , 你想機票平,就約一年前開始留意機票價錢 , 如果 日子是 固定又不會更改,不用出學生票 , 出普通直航機票便可 , 價錢視乎你機位的級別( class ) 而定 。

我前星期在 CX 網上查價是
2018年9月 香港出發 ,10月中回港Half term 回港 $7820+Tax
(我在10月時睇的價錢是$9xxx + Tax )

2018 年11月頭香港出發,12月15日返港 , $7420+Tax

katrinafu 發表於 18-1-28 22:11

即係只可以買返用成人同等價錢買? 剛剛睇左要$9000 >.<

nickfong 發表於 18-1-28 22:23
即係只可以買返用成人同等價錢買? 剛剛睇左要$9000 >.<

是呀 ,看成人價錢呀 !
機票價每星期都要睇下的 。

katrinafu 發表於 18-1-28 22:26
是呀 ,看成人價錢呀 !
機票價每星期都要睇下的 。
Thanks Katrina

Katrina,
請問你說的 2018 年11月頭香港出發,12月15日返港 , $7420+Tax,這個價錢你已經買了嗎?還是你覺得再會調低?

meemeefung 發表於 18-1-29 13:32
Katrina,
請問你說的 2018 年11月頭香港出發,12月15日返港 , $7420+Tax,這個價錢你已經買了嗎?還是你 ...

呢張我Agent 做位,追了是 $6200 幾+tax  ,未出票,deadline 前再決定,到時再做多一個位價錢有冇變先決定。

katrinafu 發表於 18-1-29 14:31
呢張我Agent 做位,追了是 $6200 幾+tax  ,未出票,deadline 前再決定,到時再做多一個位價錢有冇變先決 ...
Katrinafu,

請問你agent做位,是否hold 位呢?可hold多久?可否pm你agent的資料給我?謝謝;)

hinhinmami 發表於 18-2-1 09:53
Katrinafu,

請問你agent做位,是否hold 位呢?可hold多久?可否pm你agent的資料給我?謝謝;)

任何Agent都可以Hold位,Hold的時間是航空公司給予的時間,至於要不要收留位費 , 個個做法不同。
我Agent不做街客 ,所以不能提供給你!

hinhinmami 發表於 18-2-1 09:53
Katrinafu,

留意就算搵agent 做,倒頭也不能hold太耐,約兩三日,因為exchange rate 問題,同時除了國泰航空,其他航空公司倒頭agent是沒有commission 所以直接同航空公司買可能更抵。價格每天變動,可以每天search 一次航空公司網站。九千多元未算平,可能還早啦

katrinafu 發表於 18-1-29 14:31
呢張我Agent 做位,追了是 $6200 幾+tax  ,未出票,deadline 前再決定,到時再做多一個位價錢有冇變先決 ...

邊間 airline?

bbqueen 發表於 18-2-3 15:32
邊間 airline?

CX , 已經出票了, 剛29號 deadline , 之後價錢貴了$6xx .

回覆 katrinafu 的帖子

我都買佐CX13/12-8/1倒頭飛,現在check已貴佐幾仠蚊

Brianmommy 發表於 18-2-3 17:06

我都買佐CX13/12-8/1倒頭飛,現在check已貴佐幾仠蚊

買咗幾錢? 今日 check [/smi過要過萬

bbqueen 發表於 18-2-3 19:14

買咗幾錢? 今日 check [/smi過要過萬

我買到 2018年 12月 15號返港 , 2019年1月 機票未買 , 2月都未出價錢。  等到3月先睇 。  

回覆 bbqueen 的帖子

扣稅後9千幾

1月8日回倫敦嗰程好爆,平飛冇曬