用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?
樓主: nickfong
go

幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?  

etoile 發表於 18-3-20 11:21
英國大學都有parents coffee chat?

阿仔個college 有 as per 舊年freshers week 個timetable.

etoile 發表於 18-3-20 11:23
1月返去機票好貴!阿囡今日下午返,要催下佢先啦!

你係一月幾多號? 我見8號同9號嘅價錢已經好大分別。

etoile 發表於 18-3-20 11:21
英國大學都有parents coffee chat?
我仔大學入學前都有,仲要香港學生在香港的酒店搞,不用飛去英國,學校代表及數位year 2 香港學生作介紹及各家長交流。

3b 發表於 18-3-20 09:04
今日睇這段日子大約£1,500

決定book 維珍啦,below $12000.  

醒目開學勳章

SarsMum 發表於 18-3-20 13:58
決定book 維珍啦,below $12000.

價錢ok喎! 是否一日一班機?

3b 發表於 18-3-20 15:20

一日一班起飛時間
LHR 21:00
HKG 23:55

noel2010 發表於 18-3-20 13:37
我仔大學入學前都有,仲要香港學生在香港的酒店搞,不用飛去英國,學校代表及數位year 2 香港學生作介紹及 ...
咁可能阿囡冇話我知有呢樣嘢,佢知道我冇興趣去!

Ruby1219 發表於 18-3-20 12:21
你係一月幾多號? 我見8號同9號嘅價錢已經好大分別。
佢最初話10號返到去,之後又改口話5號⋯⋯。

etoile 發表於 18-3-20 21:49
佢最初話10號返到去,之後又改口話5號⋯⋯。

好似話每個term starts 前嘅星期五有叫collection 嘅試要考?我買完機票先知,同阿仔買咗jan 9號機票返到去第二就要考。不過唔知first year first term break 後係咪已經要呢?好似話係depends on subject 同tutor,科科唔同

Ruby1219 發表於 18-3-20 23:25
好似話每個term starts 前嘅星期五有叫collection 嘅試要考?我買完機票先知,同阿仔買咗jan 9號機票返到 ...

訂機票係頭痛嘅事情!

首先在Term 0 嘅時候會收到facultyhandbook,會清楚成個課程嘅結構咁你先至可以知道幾時考collection,幾時考試。有D faculty一年考一次試, faculty Y1 T2前考collectiontT2完特別留低再考試, 之後就只會在Y3考最後一次final。有啲科目讀兩個term 有啲讀一個,完全由facuty決定所以每個faculty都有不同時間表。另外有4年的課程
Lab多的課程又有不同的安排而要遲飛。

還有宿舍都係一個問題, 最好找負責人溝通清楚term break要咩時間離開時間和可入住時間,因為有啲宿舍非常緊張星期五下午上完堂,星期六上午十點就要離開。但有college就可成個term 都住得。

所以我建議就係除咗參考facultyhandbook, 還可以問下tutorsubject 大約嘅安排、大部分tutor都超好會提點你。

3HBall 發表於 18-3-21 10:25
訂機票係頭痛嘅事情!

首先在Term 0 嘅時候會收到faculty嘅handbook,會清楚成個課程嘅結構咁你先至可以知 ...

唔該哂你解釋得咁詳盡。我淨係買咗Xmas break 嗰張倒頭飛,因為有BK媽咪話Xmas 嗰邊又凍又過節,college 啲宿舍又要俾interviewees 住,啲細路通常返嚟香港,我見機票$5,0xx 超平,所以買咗先,預咗佢Dec 1 星期六傍晚機返,因為知道通常Dec 第一個星期日晚開始俾interviewees 入住,佢應該要遷出宿舍。
我打算Easter 同Summer breaks 嘅機票就等阿仔大學開學後先算,因為BK 媽咪教話呢兩個breaks 啲細路可能有holiday or work plans.

3HBall 發表於 18-3-21 10:25
訂機票係頭痛嘅事情!

首先在Term 0 嘅時候會收到faculty嘅handbook,會清楚成個課程嘅結構咁你先至可以知 ...

請問term0 即係幾時?

Ruby1219 發表於 18-3-21 13:35
請問term0 即係幾時?
我打錯了! 應該係Week 0 即Freshers' week

佢college 係9月中已電郵了handbook 其它資料和pre-reading list 給我們,但在Freshers' week 會講得較清楚,Freshers' wk 有用但International day 就一般般。

3HBall 發表於 18-3-21 14:30
我打錯了! 應該係Week 0 即Freshers' week

佢college 係9月中已電郵了handbook 其它資料和pre-reading lis ...

thanks again.

international day 係咪即係fresher week 再前幾日專俾international students 早啲入宿舍同Orientation?

Ruby1219 發表於 18-3-21 14:32
thanks again.

international day 係咪即係fresher week 再前幾日專俾international students 早啲入宿 ...

對!
international day 用途好像不大, 但可在這兩天早點購買日用品

3HBall 發表於 18-3-21 15:16
對!
international day 用途好像不大, 但可在這兩天早點購買日用品

Deleted

Ruby1219 發表於 18-3-20 23:25
好似話每個term starts 前嘅星期五有叫collection 嘅試要考?我買完機票先知,同阿仔買咗jan 9號機票返到 ...
佢學校係放完term break返去第一日就考試,你仔仔學校有樓上高人指點。

3b 發表於 18-3-20 15:20

請問大家 book 埋 2月同 3 月機票未?CX 已經要 9-10K

其實 Virgin 一日一班機, 如果 cancel, 有冇聽過會點安排?

醒目開學勳章

bbqueen 發表於 18-3-23 23:26
請問大家 book 埋 2月同 3 月機票未?CX 已經要 9-10K

今年機票相比上年貴, 2019年2月機票持觀望態度

3b 發表於 18-3-24 10:10
今年機票相比上年貴, 2019年2月機票持觀望態度

係啦明顯貴左