用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?
樓主: nickfong
go

幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?  

18/19學年嘅飛我一張都未買!阿囡未俾日子,真係皇帝唔急太監急!

回覆 SarsMum 的帖子

我一月尾book CX 倒頭飛係£1050 London-HK-London而家應該得返d貴位。

醒目開學勳章

SarsMum 發表於 18-3-19 11:47
九月第一年去讀書,想問聖誕回來機票係咪一定過萬,真係唔平!
Check 過維珍$12000 ,BA$14000, CX18000! ...

買普通票(不是學生票)及倒頭票應該較平, 又或者轉機亦較便宜

3b 發表於 18-3-19 12:58
買普通票(不是學生票)及倒頭票應該較平, 又或者轉機亦較便宜

已經係普通票,不是學生票

etoile 發表於 18-3-19 12:34
18/19學年嘅飛我一張都未買!阿囡未俾日子,真係皇帝唔急太監急!

haha, 我都膽粗粗買咗阿仔十二月term break 嘅機票啦,因為$5,0xx 直航太吸引啦

醒目開學勳章

SarsMum 發表於 18-3-19 13:54
已經係普通票,不是學生票

CX要$18,000? 什麼日期?

查過一般 term break / mid term break 倒頭直行約£6xx.  聖誕旺季應該係最貴嘅,但係你個仔第一年飛,除非好大個仔,否則都應該考慮直航。錯過左今次平價機票,唯有明年早啲留意吓,你盡快訂今年機票啦,怕越來越貴

回覆樓主

下學年 我在 1 月中 時 上CX網查過 價錢,因我是以這個價錢參考交比人做機位 。

香港 / 倫敦 /香港  7 Sep - 19 Oct  
HK$7800 +tax  ( 兩段都是V class )

香港 / 倫敦 /香港   4 Nov - 14 Dec
HK$7400+ tax  ( 頭段S , 尾段C class )

我下一段是要查 7 Jan - 29 Mar 2019 , 但三月未有價錢 ,我預呢段 都要 $10000 港幣 , 因今年都是呢個價錢 。

上述全部香港出發 , 如果以按照我上述價錢 ,是否 倒頭平D ?  平得多?

3b 發表於 18-3-19 16:23
CX要$18,000? 什麼日期?

14Dec-7Jan LHR-HKG-LHR

SarsMum 發表於 18-3-19 18:18

請教大家,其實我預備
1)8月尾開學至7月一套學生票 HKG-LHR-HKG
2)聖誕、復活 term break 倒頭普通票。LHR-HKG-LHR
咁樣係咪較實惠?

Ruby1219 發表於 18-3-19 16:19
haha, 我都膽粗粗買咗阿仔十二月term break 嘅機票啦,因為$5,0xx 直航太吸引啦
...

你真係勇,faculty的 term時間表未出,你夠膽買 我上次聖誕買倒頭BA機5400,最後都係要改回程機票,補差價3千元,好肉痛呀。

超貴 !

回覆樓主:

請問維珍, 16歲以下可唔可以自己check in?

近年燃油附加費平了,機票比早幾年平了數千,以前CX 學生由$18000-$23000 一套,所以多人選轉機。

3HBall 發表於 18-3-19 18:58
你真係勇,faculty的 term時間表未出,你夠膽買 我上次聖誕買倒頭BA機5400,最後都係要改回程機票,補差 ...

阿仔firm choice 嘅term dates 出咗啦,我問埋仔女讀緊該校嘅家長confirm 咗時間啦. 係有少少mun 水(一返去第二日要考試)但都ok. 我所謂膽粗粗嘅係當阿仔會meet 到firm choice offer. 不過舊年有家長個offer 仲"啃"都照買機票。如果等八月中放榜考後先買可能貴好多喎。

UCAS 放榜前,我都跟firm choice time table 訂定機票,還訂早幾日可以在朋友家暫住。點知搞入學手續時,international Year 1 student 再要提早兩星期開學,local student 就提早一個星期開學。最後比多$4千多改機票。學校有建議買單程,我買定來回,結果回程機票真的用不著,又浪費張機票。

醒目開學勳章

今日睇這段日子大約£1,500

noel2010 發表於 18-3-20 01:17
UCAS 放榜前,我都跟firm choice time table 訂定機票,還訂早幾日可以在朋友家暫住。點知搞入學手續時,in ...

多謝提醒。我諗應該安全嘅,因為我哋其實預咗freshers' week 前2.5 星期已經到歐洲,5日前已經響英國,知道international student 可以(optional) 早幾日board 同有活動,我會俾阿仔決定去唔去,所以未book 酒店/airbnb. 如果佢話早啲住入去,我哋就自己住響附近照應幾日,參加埋college 有個parents coffee chat, 跟住就走。

Ruby1219 發表於 18-3-20 11:09
多謝提醒。我諗應該安全嘅,因為我哋其實預咗freshers' week 前2.5 星期已經到歐洲,5日前已經響英國,知 ...
英國大學都有parents coffee chat?

1月返去機票好貴!阿囡今日下午返,要催下佢先啦!