用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又到排名時候啦 ~ 十大名中學
go

又到排名時候啦 ~ 十大名中學

吃飯之前兩日,收到一個教師朋友傳來嘅短訊,列出2017年12月23日「香港專業導師協會」(ProfessionalTutor.hk)引用,來自「香港專業教育出版社」製訂嘅香港十大名校名單,由第一名至第10名係:(1)聖保羅男女,(2)女拔萃,(3)喇沙,(4)皇仁,(5)聖瑪利,(6)聖保祿學校,(7)瑪利諾修院,(8)道教鄧顯,(9)英華女校,(10)聖公會曾肇添,(10)男拔萃。十大名中學之中,只有一家皇仁無宗教色彩。左丁山問教師:「名單可唔可靠呀?」佢話:「聽講係計算公開試成績得出嚟嘅,應該幾可信。」

http://s.nextmedia.com/apple_sub/a.php?i=20180128&sec_id=12187389&s=12187389&a=20287453

DBS、英華 呢兩年按成績肯定唔係頭 10。

呢個排名之前好似已經討論過好多

回覆樓主

如果齋睇成績唔夠代表性,學校所出產到乜嘢類型嘅出品都十分重要。而且有尐學校冇詳盡公報公開試成績,如果用計算方法,又點計得出排名呢?

alsonl 發表於 18-1-28 17:28
吃飯之前兩日,收到一個教師朋友傳來嘅短訊,列出2017年12月23日「香港專業導師協會」(ProfessionalTutor. ...

嘩! 呢個左丁山似乎真係技窮了...... 上嚟抄考EK會員個帖既資料加多少少故事就當自己嘢去呃稿費:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3581263

不過算啦! 佢唔係第一個, 亦唔會係最後一個

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

吃飯之前兩日,收到一個教師朋友傳來嘅短訊,列出2017年12月23日「香港專業導師協會」(ProfessionalTutor. ...

其實都算合理,因為這世上可能沒有100%客觀的中學排名。

咁我都放翻2個那些年10大排名,等大家輕鬆(或爭拗)下

上世紀80年代初中學排名(教育界抽樣問卷調查結果)

皇仁書院
英皇書院
拔萃女書院
聖保羅男女中學
拔萃男書院
伊利沙伯中學
庇理羅士女子中學
英華女學校
華仁書院(九龍)
香港華仁書院

2006年會考人均摘優計算

拔萃女書院
皇仁書院
聖保羅男女中學
聖若瑟書院
喇沙書院
聖保祿學校
瑪利諾修院學校(中學部)
聖公會林護紀念中學
拔萃男書院

嘉諾撒聖瑪利書院

回覆 elbar 的帖子

06 年果個仲準過其他坊間 10 大。
不過真係陰公,DBS 大不如前。睇歲月神偷果陣仲覺得 DBS 能與聖保羅男女齊名,成績應該同 DGS 一樣好。

DBS 大不如前 x 2
DGS  consistently very good

1998Ruby1998 發表於 18-1-30 09:51
回覆 elbar 的帖子

06 年果個仲準過其他坊間 10 大。

SPCC廿年前嘅成績冇好似宜家咁一枝屬秀,DBS亦唔可以單一睇成績一瓣去衡量高低。