用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網可以點排
go

35網可以點排 [複製鏈接]

如題,10間有5間band 1... 揀錯second choice,,都唔知派左去邊...

elbar    發表於 18-1-28 19:06
   3    0    0    1

fannyhpc 發表於 18-1-28 14:31
如題,10間有5間band 1... 揀錯second choice,,都唔知派左去邊...

個人認為如果冇私校back up
第一:黃宣/紅馬/千禧/天神(女仔)
第二:奉基
第三:葛量洪
第四:聖提
第三/第四志願可選擇比較近屋企而掉轉,以上選擇相信可以防止派跨區,當然亦可以直接葛量洪放第二,最保險的選擇。
希望幫到你,我上年剛剛玩完大抽獎,的確幾苦惱,見到好多同學派跨區叩門,壓力會好大,所以要守住入原區,再嘗試去叩第一志願,咁樣壓力少好多。
派跨區的同學係要叩晒34,35,41,甚至更多學校,派原區只叩原區都足夠。

回覆:35網可以點排

多謝你既分享!! 終於有人答下我~~但派左跨區要叩誇既門??

Monosaru 發表於 18-1-28 23:00

個人認為如果冇私校back up

咁如果有私小backup 呢, 點填好?

fannyhpc 發表於 18-1-28 14:31

Band 1? 小學無 banding, 你指區內一線?

fannyhpc 發表於 18-1-28 23:53
多謝你既分享!! 終於有人答下我~~但派左跨區要叩誇既門??

上年派跨區的同學分享,eg佐敦道官立,同學仔住喺黃埔,初初打算派咩學校都接受,一定有書讀嫁......註冊學校時發現8成南亞裔在禮堂,即時驚到暈,怕自己個女會變得好壞,再發現原來跨區返學要咁早上校車,結果連夜諗辦法整portfolio, 翌日去晒34,35,41,甚至將軍澳,私校、直資等等報左好多間,只希望離開南亞學校,最希望叩回35網。
派跨區家長係好擔心嫁

Monosaru 發表於 18-1-29 01:28
上年派跨區的同學分享,eg佐敦道官立,同學仔住喺黃埔,初初打算派咩學校都接受,一定有書讀嫁......註冊 ...

其實佢叩到咩學校呢?

到註冊日之後先決定去叩, 應該已經無乜太多學校仲接受叩門申請
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-29 08:43
其實佢叩到咩學校呢?

到註冊日之後先決定去叩, 應該已經無乜太多學校仲接受叩門申請

非常感恩,叩回35網,2線的選擇,不用晨早搭校車返跨區南亞學校。
其實35網小朋友都幾乖,讀番35網邊間都好,品德唔會差。

咁區外個3間(方樹泉,廣東道官立同佐敦道官立)放係最尾應點排?

我覺得呢個已經係有私小backup的選法.

qpalzm 發表於 18-1-29 13:37
咁區外個3間(方樹泉,廣東道官立同佐敦道官立)放係最尾應點排?

方樹泉>廣東道>佐官

Monosaru 發表於 18-1-29 01:28
上年派跨區的同學分享,eg佐敦道官立,同學仔住喺黃埔,初初打算派咩學校都接受,一定有書讀嫁......註冊 ...

你朋友實係覺得好奇怪,點解一間名不經傳既地區官立小學,竟然有咁多南亞裔學生呢?有部分女同學返學都要著罩抱戴頭巾,本地華裔小朋友係呢間返學反而變左數族裔,d南亞人仲多過尖沙咀重慶大廈,究竟d南亞人係邊度黎既呢?

se6b03 發表於 18-1-31 11:29
你朋友實係覺得好奇怪,點解一間名不經傳既地區官立小學,竟然有咁多南亞裔學生呢?有部分女同學返學都要 ...

其實睇個名佐敦道官立應該唔會太差既學校,反而方樹泉個名怪怪地,點知去到註冊,一個可愛女孩子變成少數族裔,媽媽真係好驚嫁,點諗到一直冇外補,愉快成長的小朋友要一日跑幾場去interview, 好彩35網學校有良心,都會收番呢位可愛的小朋友。
原來方樹泉係相對比較好既學校,大家抽獎填最尾3間要小心排列。

回覆樓主

其實方樹泉相對來說,如果係男生,派了去方樹泉總好過派去聖堤。35網內,絶對極品。

Felix223 發表於 18-1-31 11:47
其實方樹泉相對來說,如果係男生,派了去方樹泉總好過派去聖堤。35網內,絶對極品。
...

即你會排 4) 方樹泉 - 5) 聖提 - 6) 廣東道 - 7) 佐官?
有冇機會入唔到4), 5) 去左6), 7)?

qpalzm 發表於 18-1-31 11:58
即你會排 4) 方樹泉 - 5) 聖提 - 6) 廣東道 - 7) 佐官?
有冇機會入唔到4), 5) 去左6), 7)?
...

我個係仔,所以係把聖堤放至後,即廣官、佐官後!聖堤超多功課、區內新港人之最!

Felix223 發表於 18-1-31 12:27

我個係仔,所以係把聖堤放至後,即廣官、佐官後!聖堤超多 ...
咁填同唔放聖堤落張表度無分别

qpalzm 發表於 18-1-31 12:38
咁填同唔放聖堤落張表度無分别

係可以咁,當然有人接受到聖堤咪放前d,不過有家長同我想法一樣。

Felix223 發表於 18-1-31 12:42
係可以咁,當然有人接受到聖堤咪放前d,不過有家長同我想法一樣。

所以我認為第二志願非常重要,35網2線學校之中,我較喜歡葛量洪,我直接放1黃宣>2葛量洪>3聖提,防止左派跨區,第二基本上一定入,派唔到第一再叩門or讀私校,起碼近屋企,葛量洪換校長後不斷進步中,非常關愛既學校,叩門時壓力亦比較少。
亦見有家長保守到放奉基第1,差不多必入,再去紅馬、黃宣叩門,雖然叩門失敗,但入奉基都好好呀。
不過每年情況都不同,前幾年紅馬最多人放第1,近2年黃宣放第1最多,之前葛量洪冇咩人揀,但上年去有很多人到葛量洪叩門,或者放第2志願入。

Monosaru 發表於 18-1-31 13:10
所以我認為第二志願非常重要,35網2線學校之中,我較喜歡葛量洪,我直接放1黃宣>2葛量洪>3聖提,防止左派 ...

葛放第二其實有風險,並非必入。

‹ 上一主題|下一主題