用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗崇真 VS 褔小, 請問各位會點簡 ?
樓主: wing991
go

深水埗崇真 VS 褔小, 請問各位會點簡 ? [複製鏈接]

wing991 發表於 18-1-29 12:40
因為我見崇真語境好, 雙班主任制, 其中一個係外籍老師,而且見佢個小學排名都唔錯 ...
識睇一定睇數據,坦白講,我去左幾間一條龍學校睇數據,幾間數據靚過佢的,學費都便宜好多。

wing991 發表於 18-1-29 11:49
因為我兩個係孖仔,褔小收咗哥, 但細佬之前第一輪面試係後備, 現在有復活賽比佢in多次, 崇真兩個都有收 ...

樓主請問是國際班定英文班?英文班一年學費4萬7左,福小3萬2,如果真是心儀福小,一年學費差距已補回那1xxxx了

little12 發表於 18-1-29 12:46
樓主請問是國際班定英文班?英文班一年學費4萬7左,福小3萬2,如果真是心儀福小,一年學費差距已補回那1xx ...
英文班, 我又無乜諗過咁計, 多謝比多個意見我參考 !

福小好似唔係100%直上中學喎.....

崇真語境係唔錯,唔明白點解數據咁差,可能是外籍老師太多,行雙班主任制。應該交比本地老師揸莊,用番香港的方法谷成績先至有機會好數據。(但咁樣就會少了一間愉快學習的學校)

wongtw 發表於 18-2-2 12:31
崇真語境係唔錯,唔明白點解數據咁差,可能是外籍老師太多,行雙班主任制。應該交比本地老師揸莊,用番香港 ...
唔奇怪! 練跑都分長短途啦! 練馬拉松嗰個跑100m點會有好成績. 反之亦然!

wongtw 發表於 18-2-2 12:31
崇真語境係唔錯,唔明白點解數據咁差,可能是外籍老師太多,行雙班主任制。應該交比本地老師揸莊,用番香港 ...

我覺得你講的可能都係一個原因,我小朋友讀崇幼,同外籍老師一起嘅時間會輕鬆同愉快很多,普通話老師會嚴厲啲。我冇太仔細睇英文部成績,但睇國際部都有5成入b1,9成以上入英中,咁算成績好定差?我唔係好清楚,不過可能大部分人覺得佢學費貴,期待有更好成績

以前選校都有研究過崇真,學校有咁多年經驗,又多外籍老帥,如果佢大力谷成績,同時篩走不達標學生,數據一定會靚,所以我歸類佢為一間愉快學校。另外學校同時分國際班和主流班其實有的亂,容易搞不清楚方向,起碼主流班靣對本地學制要谷多的,國際班輕鬆反而可以接受。
‹ 上一主題|下一主題