用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 foundation courses請教
go

foundation courses請教

若想上foundation course,去大學自己設的foundation course好還是ef的foundation course?有沒有過來人分享一下

回覆樓主:

我今日都收到EF
大學銜接課程本書。

我唔會考慮俾阿仔讀Foundation.

阿仔會考A Level !

db7mu23 發表於 18-1-27 21:47
我今日都收到EF
大學銜接課程本書。

那你打算如何升大學

monicacjx 發表於 18-1-27 21:55
那你打算如何升大學

A Level

db7mu23 發表於 18-1-27 21:55
A Level

唉 我是dse考生

monicacjx 發表於 18-1-27 22:00
唉 我是dse考生

Sorry

引起誤會 !

db7mu23 發表於 18-1-27 22:06
Sorry

引起誤會 !

哈哈哈 沒關係

回覆樓主:

如果大學是你心儀的,经它的foundation也是一個選擇

monicacjx 發表於 18-1-27 22:00
唉 我是dse考生

計畫何處留學 ?

db7mu23 發表於 18-1-28 08:36
計畫何處留學 ?

英國(emoji)

monicacjx 發表於 18-1-28 10:45
英國(emoji)

我識1個2015年9月去蘇格蘭讀foundation,讀環保。

他在香港完成中5即去,冇在港上中6。

佢話如果好唐人同學,可以問功課,搵人教下。

monicacjx 發表於 18-1-28 10:45
英國(emoji)

你試去太子站附近有間英X升學中心 ,佢地逢星期六都有升學講座。

我見2月1日,有銜接大學課程,你試下上網睇下。

db7mu23 發表於 18-1-28 11:16
你試去太子站附近有間英X升學中心 ,佢地逢星期六都有升學講座。

我見2月1日,有銜接大學課程,你試下上 ...

我原本都打算不讀f6,直接去foundation。但是那時候太趕就沒去。foundation也算大學銜接課程。不過就是在糾結是上大學自己開的那種還是ef的。畢竟ef的有好有壞,而大學的有保證不過也比較麻煩而且沒什麼照應。我自己也從沒出國留學過,家人也不懂。

monicacjx 發表於 18-1-28 11:28
我原本都打算不讀f6,直接去foundation。但是那時候太趕就沒去。foundation也算大學銜接課程。不過就是在 ...

試下出席不同國家升學講座,攞多些資訊。

如有時間,留意下愛爾蘭 :

愛爾蘭文化及升學交流活動 

為進一步讓學生了解海外升學的途徑,伯裘書院、愛爾蘭國際教育中心、愛爾蘭駐港總領事館及愛爾蘭教育推廣處合辦「愛爾蘭文化及升學」交流活動。

當日邀請了12間來自愛爾蘭的大學及專上學院,分享愛爾蘭文化及升學概況,讓學生進一步掌握有關升學途徑。歐洲著名大學學府都柏林大學 (UCD)及都柏林聖三一學院 (TCD)亦有代表親臨當中,分享一下當地升學情況。

歡迎全港學生及家長親臨本校參觀有關攤位,有關詳情如下﹕日期﹕31/1/2018(星期三)
時間﹕3:45-5:00
地點﹕伯裘書院 (天水圍天華路51號)
內容﹕愛爾蘭國際教育中心及121間愛爾蘭高校升學攤位展覽,在場各院校的代表亦會為同學講解愛爾蘭升學的概況。

參展院校包括﹕
1. 都柏林聖三一學院 Trinity College of Dublin (TCD)
2. 都柏林大學 University College of Dublin (UCD)
3. 科克大學 University College Cork(UCC) 、

4. 利莫瑞克大學 University of Limerick (UL)
5. 都柏林城市大學 Dublin City University (DCU)
6. 卡洛理工學院 Institute of Technology Carlow (IT Carlow)
7. 唐道克理工學院 Dundalk Institute of Technology (DkIT)
8. 利莫瑞克理工學院(LIT)

9. 都柏林理工學院 Dublin Institute of Technology (DIT)
10.科克理工學院 Cork Institute of Technology (CIT)
11.格里菲斯學院 Griffith College (GC)
12.都柏林國際預科學院 Dublin International Foundation College (DIFC)

現誠意邀請任何公眾人士參加此次交流活動。
參加方法1:
請於29/1/2018 (星期一)前填妥Google form (https://goo.gl/forms/4MVo1c5XNGVuFJp02)

參加方法2:
致電本中心 2625 4406 報名

http://www.iiec.com.hk/zh_HK/2018/01/18/%e6%84%9b%e7%88%be%e8%98%ad%e6%96%87%e5%8c%96%e5%8f%8a%e5%8d%87%e5%ad%b8%e4%ba%a4%e6%b5%81%e6%b4%bb%e5%8b%95/ 

monicacjx 發表於 18-1-28 11:28
我原本都打算不讀f6,直接去foundation。但是那時候太趕就沒去。foundation也算大學銜接課程。不過就是在 ...
如果已經在讀中六,不如先專心考完DSE再去考慮,也許到時有更多選擇。Foundation也衹是銜接課程,不是非讀不可,視乎考試成績和想入什麽大學。
大學校内的Foundation相比校外的Foundation其中一項明顯的優勢是方便順利過渡,不用重新適應。

醒目開學勳章

係咪未有心儀大學/學科? 如未有, 努力考好DSE, 到時入到心水大學(HK/海外), 就唔駛讀FOUNDATION! 用多一年時間/金錢!

cy101 發表於 18-1-28 14:28
係咪未有心儀大學/學科? 如未有, 努力考好DSE, 到時入到心水大學(HK/海外), 就唔駛讀FOUNDATION! 用多一年 ...

我就是怕考試失手,給自己一條後路。但ef那個要6月尾交齊學費。但成績7月多才派。

monicacjx 發表於 18-1-28 22:19
我就是怕考試失手,給自己一條後路。但ef那個要6月尾交齊學費。但成績7月多才派。
...
未出成績就要交費的,基本上不用考慮了。不如專心考試,等成績出來再睇餸食飯吧。到時萬一真的上不了U,再考慮foundation都未遲。

ea-lui    發表於 18-1-29 18:42
YanYan0116    發表於 18-1-29 16:32

結結巴巴 發表於 18-1-28 23:30
未出成績就要交費的,基本上不用考慮了。不如專心考試,等成績出來再睇餸食飯吧。到時萬一真的上不了U,再 ...

我看其他學校的foundation申請截止日期都大約在7月1日,我怕趕不及

等埋 DSE 都未遲,你份國際學生學費唔少野,一定有大學要,到時候叩門 Foundation 門檻達標就會收。我見好多人都係報 Year 1,然後唔夠分,代表准許由 Foundation 上。EF 個 Foundation 你要思量自己 Year 1 去邊間。如果你一早決定入一間大學嘅 Foundation,就冇咩機會走但係可以唔洗諗咁多,讀到書就得。