用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Boys 出interview 信了
樓主: cmchang0927
go

St Paul Boys 出interview 信了   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 18-1-27 17:56
好似3月才拿到教局的呈分次弟。。

應該是EDB 跟據學校 已呈的分數, 在spc 要求拿取的applicants list, 做次弟 ordering, 最後交給spc。so, SPC 係會知道在applicants 裡, 成績排位。

之前有其他校長解釋過。有錯莫怪。

daisy17772 發表於 18-2-6 00:07
應該是EDB 跟據學校 已呈的分數, 在spc 要求拿取的applicants list, 做次弟 ordering, 最後交給spc。so ...

那個次第是三月教署發給學校的。。但1月尾已shortlisted 了六百人去interview了。。

cmchang0927 發表於 18-2-6 00:13
那個次第是三月教署發給學校的。。但1月尾已shortlisted 了六百人去interview了。。
...

oh 係喎, 有time lag。

咁我唔明,自行津校佢哋都係2月出面試名單,大部分名津都係睇rank order, 如果3 月先交rank order 比學校,咁好似唔啱數喎。

musickwong 發表於 18-2-6 00:24
咁我唔明,自行津校佢哋都係2月出面試名單,大部分名津都係睇rank order, 如果3 月先交rank order 比學校, ...

之前有post 話有網友去聽教局talk係話好似3月比到呈分次第學校 。。我估全in那些eg lasalle可以早D in, 要shortlist那些eg九華、qc就三月in...我估吓咋。。

musickwong 發表於 18-2-6 00:24
咁我唔明,自行津校佢哋都係2月出面試名單,大部分名津都係睇rank order, 如果3 月先交rank order 比學校, ...

應該無衝突。 大部分津校三月interview, 有d津校早點interview (shortlist 又好, 全in又好), 但大家in the end 等埋三月 EDB DP Rank Order List, 才出results。I guess

cmchang0927 發表於 18-2-6 01:04
之前有post 話有網友去聽教局talk係話好似3月比到呈分次第學校 。。我估全in那些eg lasalle可以早D in,  ...
DGS ,DBS 好似都早過呈分收人,佢地靠咩去訂標準呢?

artroboy 發表於 18-2-6 08:20
DGS ,DBS 好似都早過呈分收人,佢地靠咩去訂標準呢?

靠4、5年级成績表成績、體藝表現、比賽表現作參考。
‹ 上一主題|下一主題