用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問香港有那些英語小作家培訓課程?
樓主: pippyw
go

請問香港有那些英語小作家培訓課程?

deco99 發表於 20-6-5 23:45
借問有乜雜誌接受小朋友投稿?我女鍾意寫英文詩,有d幾好,唔知有無可能喺兒童雜誌發表?
...
可以參加budding poet.寫英詩比賽。學校提名

王家爸爸 發表於 20-6-6 08:54
www.hkywa.com 除咗 fiction 同 non-fiction 外,其實仲有 poetry 同 cover art,可以試下。 ...

多謝兩位回復(emoji)
但呢d都係比賽,要通過學校參加,佢只諗搵d報紙雜誌投稿,唔使咁正式,但我都未搵到

deco99 發表於 20-6-6 14:41

你既報紙雜誌投稿,係唔係Letters to the Editor嗰類?如果係既話,其實份份報紙都有。不過編輯主要睇內容多於語言靚唔靚,例如你對某啲政策既見解,呢啲未必係大部分小朋友做得到。

deco99 發表於 20-6-6 14:41

如果小朋友細個既,可以試下星島:
我小朋友都參加過呢個比賽既前身(當年係non-fiction,現在係fiction)。

回覆樓主

請問一下,小三已經有寫chapters fiction. 有咩課程可以報,我想有老師guide 下佢。謝謝!

mamamic 發表於 20-11-22 23:04
請問一下,小三已經有寫chapters fiction. 有咩課程可以報,我想有老師guide 下佢。謝謝!
...
如果小三已經有寫chapters fiction,其實唔需要坊間任何咩課程,反而係要睇其他小說,學下人哋既寫作手法。

王家爸爸 發表於 20-11-23 18:45
如果小三已經有寫chapters fiction,其實唔需要坊間任何咩課程,反而係要睇其他小說,學下人哋既寫作手法。 ...

也需要人指導下點組織故事
我剛試下報cty, 看看如何。感謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 scyauchris 的帖子

唔好意思什麼是CTY

dimsumsumsum 發表於 21-2-19 06:37
回覆 scyauchris 的帖子

唔好意思什麼是CTY
Johns Hopkins CTY

王家爸爸 發表於 21-2-19 10:55
Johns Hopkins CTY
你好,我也曾经帮孩子报过cty的课,科室已经是三年前的事。 因为费用偏贵所以停止了。请问HKAGE的课程跟CTY的有什么分别吗?

picture 發表於 21-2-28 11:33
你好,我也曾经帮孩子报过cty的课,科室已经是三年前的事。 因为费用偏贵所以停止了。请问HKAGE的课程跟CTY ...
我小朋友無報HKAGE同CTY既課程,我反而覺得實戰更重要。視乎小朋友既興趣,自己解下數學或者科學難題;參加寫作比賽,喺報紙寫下故事;參加莎劇比賽,參加辯論比賽,同國際學校既學生比賽。其實方法很多。

mamamic 發表於 20-11-23 20:16
也需要人指導下點組織故事
我剛試下報cty, 看看如何。感謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...
有無試下投稿報紙?編輯既指導,永遠比紙上談兵既老師更好。