用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問香港有那些英語小作家培訓課程?
樓主: pippyw
go

請問香港有那些英語小作家培訓課程?

scyauchris 發表於 18-2-18 22:50
回覆 assado 的帖子

其實好一般!
老實講,學呢啲,不如學下英文戲劇、多啲睇英文既表演之類更好。

dimsumsumsum 發表於 18-2-28 13:50
回覆 scyauchris 的帖子

CTY 是什麼?
Johns Hopkins 既商業營運兒童教育分枝,如果無記錯應該係外判咗俾弘立。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實我不太清楚,只是知道Day Camp在 弘立!我好讚同你睇書係最好方法,之於online course writing, 我個人覺得高小開始是比較合適!不過我發現囡囡是完美主義者,所以我會一年最多比佢報讀一兩個課程!Writing 有人guide下其實係好,我因為是無能力,所以只可以揾人幫手!
囡囡平日愛看英文台, 今年佢口味轉左是看新聞多,其實學好英文好多方法,每個小朋友唔同,家長期望不同,家長能力也不同!好似請private tutor, 我反而喜歡佢可以同有其他小朋友一齊上堂!

不過我最幫到佢一定是中文,我上網揾中文科的資料一定快過佢!學好中文反而難

王家爸爸 發表於 18-3-2 12:20
Johns Hopkins 既商業營運兒童教育分枝,如果無記錯應該係外判咗俾弘立。

你説的是 summer course,只是借用 ISF and HKU 的校舍,所有老師同助教都係美國飛來。
至於這(emoji)討論的是它的 online course,老師是美國的好的大學英文系畢業,批改 essay 會比好詳細的 feedback。

回覆 RunningPig 的帖子

我囡囡試過收到老師電話,老師有時又會出email提班學生温書,同學校無乜分別!Feedback 最長收過7板紙。CTY online courses應該唔會有家長幫手做功課,加上功課不是容易要思考!  我知另外一邊的課程,有家長會出手!

scyauchris 發表於 18-3-4 10:00
回覆 RunningPig 的帖子

我囡囡試過收到老師電話,老師有時又會出email提班學生温書,同學校無乜分別!Fee ...

我地宜家低班,寫 250 字,老師 feedback 多過 250 字。

RunningPig 發表於 18-3-4 13:18
我地宜家低班,寫 250 字,老師 feedback 多過 250 字。

老師很好(emoji)

pippyw 發表於 18-1-27 11:58
請問香港有那些英語小作家培訓課程,小女小三有語言天份,希望給她機會嘗試寫作。謝謝 ...
想請教如何能睇出有語言天份?

MelonQueen 發表於 18-11-30 09:19
我都想知,我女學英文同西班牙文好似比較有興趣同容易上手,但學普通話就好吾得。

回覆樓主

Upup

RunningPig 發表於 18-3-4 13:18
請問你哋上邊個課程?之前上過CTY online science, math 類型課程,好有趣。不過寫作課未試過。tutor可能都要講緣分,讀AP physics 遇到過一個好harsh,我女被佢鬧到好唔開心,之後quit 咗。

回覆樓主:

young reader series

scyauchris 發表於 18-1-27 16:34
回覆 pippyw 的帖子

考CTY, 上佢online course
請問是否這網頁?

https://cty.jhu.edu/online/courses/arts_humanities/process_of_writing_all.html

謝謝

pippyw 發表於 18-1-27 11:58
請問香港有那些英語小作家培訓課程,小女小三有語言天份,希望給她機會嘗試寫作。謝謝 ...
想知道現在(一年多之後)小朋友既情況係點,是否仍然對寫作有興趣。

MelonQueen 發表於 18-11-30 09:19
語言天份最容易睇得出,你同佢睇完睇戲,佢可唔可以講得出套戲講嘜?記唔記得啲經典台詞?

sibylyau 發表於 18-12-8 19:26
我都想知,我女學英文同西班牙文好似比較有興趣同容易上手,但學普通話就好吾得。 ...
英文同西班牙文屬於比較容易學既語言,普通話相對難學(尤其係普通話拼音)。
另外,同時學太多種語言,未必係好事,搞唔好可能會弄巧成拙,所以建議先掌握咗一種語言再學其他。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你! 估唔到兩年後先看見你的回覆,事關已經小5上來睇睇升中資料。小女並沒有參加或報讀任何寫作班,她對比賽冇興趣,寫作更加唔會自己去寫,只會交功課考試時才會寫。
她考試能攞滿分,寫作卷都可以差不多滿分,於是老師會叫佢參加校內比賽,但是她就是不參加,有年仲扮交左,比我一年後見到張參加表格,唉,所以知道呢件事冇得迫,我放棄了。由她自由發揮吧。

pippyw 發表於 20-6-2 08:45
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你! 估唔到兩年後先看見你的回覆,事關已經小5上來睇睇升中資料。小女並沒有參 ...
個人認為,即使小朋友對比賽冇興趣,都可以從寫日記開始寫作,然後寫短故事。始終寫故事可以訓練小朋友既邏輯能力、分析能力,對讀書同做工都有優勢。

王家爸爸 發表於 20-6-2 10:19
個人認為,即使小朋友對比賽冇興趣,都可以從寫日記開始寫作,然後寫短故事。始終寫故事可以訓練小朋友既邏 ...

借問有乜雜誌接受小朋友投稿?我女鍾意寫英文詩,有d幾好,唔知有無可能喺兒童雜誌發表?

deco99 發表於 20-6-5 23:45
借問有乜雜誌接受小朋友投稿?我女鍾意寫英文詩,有d幾好,唔知有無可能喺兒童雜誌發表?
...
www.hkywa.com 除咗 fiction 同 non-fiction 外,其實仲有 poetry 同 cover art,可以試下。