用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問香港有那些英語小作家培訓課程?
go

請問香港有那些英語小作家培訓課程?

請問香港有那些英語小作家培訓課程,小女小三有語言天份,希望給她機會嘗試寫作。謝謝

回覆 pippyw 的帖子

考CTY, 上佢online course

pippyw 發表於 18-1-27 11:58
請問香港有那些英語小作家培訓課程,小女小三有語言天份,希望給她機會嘗試寫作。謝謝 ...
英文寫作班,好多社區中心都有。

pippyw 發表於 18-1-27 11:58
請問香港有那些英語小作家培訓課程,小女小三有語言天份,希望給她機會嘗試寫作。謝謝 ...
如果英文寫作能力強,其實多啲參加比賽更加有效。

回覆 scyauchris 的帖子

謝謝你,睇左online program 似乎唔適合小女。thanks anyway.

回覆 王家爸爸 的帖子

嘗試上網搜尋,呢類比賽唔多,請問你有相關資嗎?

pippyw 發表於 18-1-29 19:00

謝謝你,睇左online program 似乎唔適合小女。thanks anyway.

我地宜家上緊,點解覺得唔適合?

pippyw 發表於 18-1-29 19:02
回覆 王家爸爸 的帖子

嘗試上網搜尋,呢類比賽唔多,請問你有相關資嗎?
你Google「英文寫作班」,應該有唔少。

pippyw 發表於 18-1-29 19:00

對初學者,我唔覺得online寫作班係有效果既。

RunningPig 發表於 18-1-29 20:45
我地宜家上緊,點解覺得唔適合?
或者感覺不是真人面對面講解,未試過 online tutoring,所以信心不大,如閣下是用家,想請教一下: 它說一星期大概需要5個小時左右做練習,是否屬實,及定期online chatting成效或感覺如何?先謝謝分享。

王家爸爸 發表於 18-1-29 22:32
你Google「英文寫作班」,應該有唔少。
就是太多,睇到眼花撩亂 XD 或者說是對件事有點要求,所以好難搵合適的。

pippyw 發表於 18-1-29 22:40
就是太多,睇到眼花撩亂 XD 或者說是對件事有點要求,所以好難搵合適的。
...
當年我自己小朋友小學時係參加比賽來練筆既,好處係唔需要錢。小學可能試下呢啲比賽:
1。kids4kids 既 writing for a cause(以前好啲,贏咗可以獨立出書);
2。南華早報既Young Post寫作比賽(每年兩次故事寫作比賽,入圍已經會刊登);
3。圖書館既寫作比賽(小朋友話唔太清楚評分要求,得獎既唔係寫得最好既,反而係要有童真,故事粗糙既會得獎);
4。虎報(The Standard)既寫作比賽;
5。HKYWA(要同國際學校爭,比較難),等等。。。
寫完俾學校英文老師批評下,多寫自然會寫得好,開頭未必有獎,堅持落去,就會成功。

lilypen 發表於 18-1-29 23:09
一般補習社應該都有呢D班架
寫作唔係容易教,一般補習社話教到,你都唔好相信。

scyauchris    發表於 18-1-30 11:43

pippyw 發表於 18-1-29 22:37
或者感覺不是真人面對面講解,未試過 online tutoring,所以信心不大,如閣下是用家,想請教一下: 它說一 ...

學寫作最緊要係師資,老師要基於小朋友寫嘅野比詳細的 feedback。當然 online program 有佢本身嘅缺陷,有時父母要幫手解釋老師嘅 comments。

回覆 RunningPig 的帖子

其實online最大問題是小朋友是否熟悉用keyboard同電腦, 特別是要打入大量文字, 所以可以考慮大多少少上online course.  之於是否要家長幫手或解釋老師feedback, 可能我真是英文太屎, 通常我囡解釋返我聽就差不多。其實上得online course, 我估無乜家長會插手佢地的online 功課, 除了小朋友欠交功課, 老師email通知家長之外。不過這情況少d機會發生,  通上讀得online course的小朋友, 佢地都是自動波做功課, 除非父母迫佢地上啦!

王家爸爸 發表於 18-1-29 22:54
當年我自己小朋友小學時係參加比賽來練筆既,好處係唔需要錢。小學可能試下呢啲比賽:
1。kids4kids 既 wri ...
多謝你既資料,會慢慢睇。同意呀 唔使錢 唔使上堂 可以自由發揮 小女上過中大資優既中文繪本班 教過 mind map 之類的,可以用得著,其實想佢有動力去寫下野, 所以類似徵文比賽較適合。當然有老師指導會更好,比老師評下係一個好方法,多謝你!

RunningPig 發表於 18-1-30 09:40
學寫作最緊要係師資,老師要基於小朋友寫嘅野比詳細的 feedback。當然 online program 有佢本身嘅缺陷,有 ...
同意,會考慮大小小試下,畢竟小三要自動波上網做 有難度。

scyauchris 發表於 18-1-30 11:42
回覆 RunningPig 的帖子

其實online最大問題是小朋友是否熟悉用keyboard同電腦, 特別是要打入大量文字, 所 ...
同意,所以現在小三應未係時候令佢自願做呢件事,等大啲可以試下。

pippyw 發表於 18-1-30 13:01
多謝你既資料,會慢慢睇。同意呀 唔使錢 唔使上堂 可以自由發揮 小女上過中大資優既中文繪本班 教過 mind m ...
其實最好既老師就係書本。