用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問香港有那些英語小作家培訓課程?
樓主: pippyw
go

請問香港有那些英語小作家培訓課程? [複製鏈接]

pippyw 發表於 18-1-30 13:01
多謝你既資料,會慢慢睇。同意呀 唔使錢 唔使上堂 可以自由發揮 小女上過中大資優既中文繪本班 教過 mind m ...
搵個鍾意既作者(或者編劇、導演),學佢既技巧。當年自己小朋友鍾意J.J. Abrams既sci-fi。

pippyw 發表於 18-1-30 13:03
同意,會考慮大小小試下,畢竟小三要自動波上網做 有難度。

做落又唔係咁難。佢自己用紙起稿,再慢慢打上網。

王家爸爸 發表於 18-1-30 14:36
其實最好既老師就係書本。

咁又唔一定,只是香港的英文老師真係寫得好的少之又少,跟書本學係冇可奈何的選擇。我D寫英文特別好的朋友,通常都好彩係中小學時遇到很好的老師。

RunningPig 發表於 18-1-30 15:02
咁又唔一定,只是香港的英文老師真係寫得好的少之又少,跟書本學係冇可奈何的選擇。我D寫英文特別好的朋友 ...
既然學英文,點解一定需要香港老師?

RunningPig 發表於 18-1-30 15:02
咁又唔一定,只是香港的英文老師真係寫得好的少之又少,跟書本學係冇可奈何的選擇。我D寫英文特別好的朋友 ...
其實學習方法可以好多。
當年小朋友鍾意揾同學補習老師既錯處,重寫佢哋啲筆記。
一班叻既同學亦都鍾意私底下笑老師上堂講錯、考試卷出錯既地方。

回覆 王家爸爸 的帖子

對!

王家爸爸 發表於 18-1-30 15:12
既然學英文,點解一定需要香港老師?

我意思是在香港能找到的英文老師 (包括外籍)。你看看 CTY 的師資,同香港的,就會明白個差距。

回覆樓主

Uppp

最近, 我的女兒係 Posties (SCMP junior) 參加了徵文比賽, 以當時的題目寫作, shortlisted posts 會被刊登在 Posties 和網頁上。
呀囡一見到自己的作品被刊登時, 立即開心到 O 咀, 佢啲同學比佢更開心呢!

所以我都認同參加比賽可能比上堂學得更多, 因為佢鐘意創作的過程, 也會和我分享她的喜悅。

Virginia_Arare 發表於 18-2-2 23:19
最近, 我的女兒係 Posties (SCMP junior) 參加了徵文比賽, 以當時的題目寫作, shortlisted posts 會被刊登 ...
謝謝分享,睇左呢個唔錯,參加唔難,人人可參予,可鼓勵她試下。謝謝

題外話: 自從那次作品上了 Posties 之後, 激發咗佢更用心創作, 今天佢竟然同我分享係學校寫中文作文時, 感到好多靈感, 自覺有心機寫中文作文啦! (因為佢對中文的興趣很低, 好難去 motivate 佢去作文)

我覺得能激勵佢去自動創作已經成功了一半啦!

pippyw 發表於 18-1-27 11:58
請問香港有那些英語小作家培訓課程,小女小三有語言天份,希望給她機會嘗試寫作。謝謝 ...

銅鑼灣有間教小朋友英文寫作中心, miniminds, 可以試下, 但學费較貴。

回覆 assado 的帖子

其實好一般!

scyauchris 發表於 18-2-18 22:50

其實好一般!

可能係, 好看遇到那位老師, 及每堂費用, 同請老師上門教差不多。

抱歉,我只覺得不值!囡囡未上過這個centre, 不過我望過d物料!上門都不是易揾到好老師!

scyauchris 發表於 18-2-19 14:26

抱歉,我只覺得不值!囡囡未上過這個centre, 不過我望過d物料!上門都不是易揾到好老 ...

miniminds 值吾真係見人見智, 但学費贵是事實, 我見同事女P3作文我看, 真係高出同級小朋友水平好多, 佢話都係睇那位老師教。
上門好老師係難找到, 都係撞手神, 要花點時間, 特別是NET, 又要時間, 地點合適, 相對 ABC 較為穩定及教得好。

好大機會是你同事個女本身英文係高同齡好多級,再加上遇到合適的老師!我都希望我女遇到,現在佢就上online course.  不過上到四月要停,等佢focus呈分!就算英小,寫作要求的字數不是太多,好多時字數過了反而會扣分!

Virginia_Arare 發表於 18-2-5 23:07
題外話: 自從那次作品上了 Posties 之後, 激發咗佢更用心創作, 今天佢竟然同我分享係學校寫中文作文時, 感 ...
信心好重要

回覆 scyauchris 的帖子

CTY 是什麼?

回覆 dimsumsumsum 的帖子

美國online course, 你上綱search cty online course就知!
‹ 上一主題|下一主題